Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

«Εμφύλιοι» βάζουν φωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβληματισμό και αμηχανία προκαλούν στο Μαξίμου οι εμφύλιοι μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Οι εναγκαλισμοί του Παν. Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο στο Αίγιο, άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου και έφεραν στο προσκήνιο τον υπόγειο πόλεμο που μαίνεται στο κυβερνών κόμμα.
Ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας  Αρβανίτης και η Αννέτα Καββαδία, ήταν μεταξύ αυτών που φρόντισαν να  αδειάσουν τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας.
Η σύγκρουση όμως είχε και συνέχεια, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κ. Σκουρλέτη να ρίχνουν φαρμακερά βέλη κατά του Νίκου Παππά, για την πολύκροτη υπόθεση Πετσίτη.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς:

  • τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος για την υπόθεση Novartis φρόντισε να πει ότι έχει πρόβλημα όταν η σκανδαλολογία γίνεται υποκατάστατο της θετικής ατζέντας,
  • το άδειασμα του κ. Τσακαλώτου στον Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος έσπευσε να προαναγγείλει «δώρο Πάσχα» και λίγες ώρες αργότερα τα μάζεψε.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι τυχαία, καθώς δείχνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση.

Οι…πασόκοι
Το άδειασμα στον κ. Κουρουμπλή αποδίδεται στο γεγονός ότι «χάλασε» το κυβερνητικό αφήγημα για την ακροδεξιά, αφού ως τέτοιος αντιμετωπίζεται ο μητροπολίτης Αμβρόσιος.
Όσοι όμως γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι η σύγκρουση έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί συριζαίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα κεκτημένα τους από νέους πασόκους.
Η φράση που χρησιμοποίησε ο  κ. Αρβανίτης «το θέμα είναι γιατί είναι μαζί μας ο Κουρουμπλής», επιβεβαιώνει τον εμφύλιο ανάμεσα σε συριζαίους και πασόκους που έκαναν απόβαση στο κόμμα.
Εάν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι οι πασόκοι έχουν … τεχνογνωσία στο μάζεμα ψήφων, ενώ οι συριζαίοι όχι, γίνεται σαφές γιατί κάποιοι από την Κουμουνδούρου δεν θέλουν να ακούνε για ΠΑΣΟΚ.

Νομή εξουσίας
Όσον αφορά στη σύγκρουση για την υπόθεση Πετσίτη, όπου ο κ. Παππάς έχει βρεθεί στο στόχαστρο, αυτή έχει άμεση σχέση με τη νομή εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Δ. Τζανακόπουλος λέγεται ότι έχει ανεβάσει τις… μετοχές του στο Μαξίμου, ενώ και ο Π. Σκουρλέτης θέλει να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο παρασκήνιο πάντως φημολογείται ότι ο κ. Σκουρλέτης θα χρεωθεί πολλές από τις αστοχίες που έχουν γίνει σε δήμους και περιφέρειες και θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Μάζεμα
Ο πρωθυπουργός, επιχείρησε με την συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 να συμμαζέψει την κατάσταση, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Πετσίτη και να βάλει φρένο στην κόντρα συριζαίων- πασόκων.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε:

  • η αριστερά του 21ου αιώνα συγκροτείται από παραδοσιακούς αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που θέλουν η πορεία του τόπου να μείνει σε προοδευτική κατεύθυνση,
  • τα μεγάλα διακυβεύματα της Ευρώπης είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η συρρίκνωση της δημοκρατίας, οι πολιτικές λιτότητας που πρέπει να σταματήσουμε. Βρίσκουμε κοινό μίνιμουμ αγώνα και κοινής διεκδίκησης.

Σε τεντωμένο σχοινί
Η δήλωση του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία, καθώς από τη μια θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα κάνει ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη να διεισδύσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς οι παραδοσιακές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούν το 5%.
Η μεγάλη μάζα όμως των ψηφοφόρων που του έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει πρωθυπουργός βρίσκονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και αυτό τον κόσμο θέλει να ξανακερδίσει ο κ. Τσίπρας.

Ελάχιστος χρόνος
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει παντού δυνάμεις, κάτι που φαίνεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά που παίρνουν οι εκλεκτοί του πρωθυπουργού στην περιφέρεια Αττικής και τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Η Ρένα Δούρου κινδυνεύει να χάσει τη μάχη της 2ης θέσης από τον Γιάννη Σγουρό, εξέλιξη που θα προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πάρει το παιχνίδι πάνω του και να κάνει πράξη τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός  και να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε ντέρμπι, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, κάτι που έγινε τόσο την Πέμπτη στην Καλαμάτα όσο και σήμερα στην Πάτρα, που θα μιλήσει σε μεγάλη κομματική εκδήλωση.
Εχθρός του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να είναι ο χρόνος καθώς η διαφορά με τη Ν.Δ. δεν μπορεί να μαζευτεί στο διάστημα που απομένει έως τις 26 Μαΐου, όταν θα στηθούν οι κάλπες.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ