Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από ΗΠΑ και Βρετανία – Ποιες θα είναι οι συνέπειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εντείνοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ανακοίνωσαν Μπάιντεν και Τζόνσον για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «σε στενό συντονισμό» με τους συμμάχους των ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Δεν θα συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ευρώπη αρνείται προς το παρόν να εφαρμόσει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο προϊόντων που καλύπτουν αντίστοιχα το 30% και το 40% των αναγκών της.

Οι ΗΠΑ εξάγουν ενεργειακούς πόρους, δηλαδή παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο απ’ όσο καταναλώνουν, υπενθύμισε ο Μπάιντεν. «Εμείς μπορούμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση, ενώ άλλοι δεν μπορούν», εξήγησε. «Όμως εργαζόμαστε στενά με την Ευρώπη και τους εταίρους μας για να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ώστε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια». «Παραμένουμε ενωμένοι στην πρόθεσή μας να διατηρήσουμε μια εντεινόμενη πίεση στον Πούτιν και την πολεμική μηχανή του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το ρωσικό πετρέλαιο αντιστοιχεί μόνο στο 8% των εισαγωγών στις ΗΠΑ και στο 4% της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων. Οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο.

 

Βρετανία: Ομαλή απομάκρυνση από το ρωσικό πετρέλαιο

Παρόμοιες κυρώσεις, από τη μεριά της, επέβαλε και η Βρετανία, αν και με μία πιο «ομαλή» απομάκρυνση από το ρωσικό πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα τερματιστούν μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι, σχεδόν παράλληλα με τις ΗΠΑ, και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι τερματίζει τις εισαγωγές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας ”Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο, ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κουάσι Κουάρτενγκ.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στη Βρετανία.

Πάντως, η Βρετανία δεν θα απαγορεύσει ταυτόχρονα και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όπως έκαναν οι ΗΠΑ.

Μάλιστα, το Politico ανέφερε ότι θα δοθεί περιθώριο πολλών μηνών μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, ώστε να μπορέσει η παγκόσμια αγορά να προσαρμοστεί και να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει βενζίνη λόγω πανικού.

 

 

[Με πληροφορίες από iefimerida.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ