Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εμβολιασμός: Εκτοξεύθηκαν τα ραντεβού μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Σήμερα η ομιλία του στη Βουλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτοξεύθηκαν τα ραντεβού μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, με τους πολίτες άνω των 60 ετών να σπεύδουν για εμβολιασμό προκειμένου να γλιτώσουν το τσουχτερό πρόστιμο.

Όπως δήλωσε  ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, έχουν κλειστεί 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, όταν το προηγούμενο διάστημα ο μέσος όρος των ραντεβού δεν ξεπερνούσε τα 2.600.

Ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε ότι θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον η πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου για να μην επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ. Εντός της ημέρας αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

 

Τα στοιχεία που οδήγησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με βάση τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα:

Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου.

  • 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού. Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

 

Σήμερα η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:30 στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε

Υποχρέωση εμβολιασμού: Στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου  θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για την στήριξη της υγείας. «Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες», είπε ο πρωθυπουργός.

Self test: Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη έτσι ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού ενόψει των εορτών. «Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ