Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ελληνοτουρκικά, ακρίβεια, παιδεία: Τι προβληματίζει περισσότερου τους Έλληνες – Crash test σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πανελλαδική πολιτική έρευνα που υλοποίησε η OPINION POLL  με την συμπλήρωση τριών ετών θητείας της σημερινής Κυβέρνησης , αμέσως μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού που αποσαφήνισε τα θέματα του χρόνου των εκλογών, με τις Τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται και ενώ γινόταν η συζήτηση στην Βουλή για το Νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει το προβάδισμα του Κ.Μητσοτάκη είναι ότι υπερτερεί του Α.Τσίπρα σε όλους τους τομείς της Κυβερνητικής δραστηριότητας στο ερώτημα ποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Στα θέματα Οικονομίας/λαϊκών εισοδημάτων με 39.7% έναντι 24.1% , στα θέματα της Ανάπτυξης με 41% έναντι 21.8%, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας με 37.5% έναντι 24.9%, στην Εξωτερική Πολιτική και την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας με 47% έναντι 19%, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας με 41.8% έναντι 18.2%, στην Παιδεία με 36.8% έναντι 27.9%, στην Υγεία 37.8% έναντι 28.9%. Σημειώνεται δε, ότι πλην των θεμάτων Παιδείας και Υγείας , δεύτερη επιλογή εμφανίζεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ.

Η ικανοποίηση συνολικά από το κυβερνητικό έργο είναι 39.1% με τις μεγαλύτερες επιδόσεις στον χώρο της Ν.Δ με 71.8% και του ΠΑΣΟΚ με 44.8%. Αντίθετη άποψη έχει το 60.3%. Στην ερώτηση δε αν μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα και τις κρίσεις αυτά τα χρόνια, θετικά απαντά το 23.5%, ενώ το 70.8% έχει αντίθετη άποψη. Αντίθετη μάλιστα άποψη έχει το 30.1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα ευρήματα βρίσκονται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω ακρίβειας, ανησυχίας για τον χειμώνα που έρχεται , την Τουρκική επιθετικότητα παρούσα καθημερινά αλλά και ενώ λόγω του τρόπου και του περιεχομένου, της ποιότητας της κομματικής αντιπαράθεσης φαίνεται να έχουν πολωθεί σημαντικά τμήματα των κομματικών ακροατηρίων.

–          Τα πρώτα προβλήματα που ανησυχούν τους πολίτες είναι η ακρίβεια με 46.6% , η πορεία της Οικονομίας με 42.9%, τα εθνικά θεματα και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 25.5% , με την πεντάδα να συμπληρώνει η πανδημία με 7.1% και η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία με 5.1%
–          Εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, με το 47.8% να το θεωρεί σίγουρα και μάλλον πιθανό. Η ικανοποίηση από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής φτάνει το 45.8%
–          Η ακρίβεια απασχολεί έντονα το μέσο νοικοκυριό. Το 42.2% δηλώνει ότι αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες και το 13.5% ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί, ενώ το 7.2% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από το κύμα ακρίβειας και το 37.1% ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά ότι ανταπεξέρχεται. Το 47% θεωρεί ότι η ακρίβεια οφείλεται κυρίως στην διεθνή συγκυρία λόγω της εισβολής και το 45.5% ότι οφείλεται κυρίως στην στην Πολιτική της Κυβέρνησης. Η ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης συνολικά όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας φτάνει το 29.8%.
–          Το 29.6% θεωρεί ότι ο νόμος για τα Α.Ε.Ι που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή θα συμβάλει στην αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, ενώ το 45% έχει αντίθετη άποψη και το 25.4% δεν απαντά

 

Δείτε σχετικά σχεδιαγράμματα

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ