Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εκτόξευση κρουσμάτων: Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση – Σκέψεις για επαναφορά της μάσκας

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζουν να είναι χιλιάδες τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας με το νέο αυτό πανδημικό κύμα να φτάνει στην κορύφωσή του.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 25.566. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.755.074 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 48,5% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.022 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 187.202 (4,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.349 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (61,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. Το 90,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 37 (37,76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 61 (62,24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.738 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία είναι 309 (ημερήσια μεταβολή +20,23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

 

Μ. Γκάγκα: Σύντομα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως είπε όμως η κυρία Γκάγκα, ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Ζαούτης, σε χθεσινή τους επικοινωνία της είπαν πως φαίνεται πως βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση και σύντομα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Η κυρία Γκάγκα υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να φοράμε τις μάσκες μας όπου υπάρχει συνωστισμός και κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αναφέρθηκε και στις επαναμολύνσεις που είναι πολλές, καθώς από ότι φαίνεται τα υποστελέχη της Όμικρον 4 και 5 κάνουν διαφυγή και «χτυπάνε» και όσους έχουν ήδη νοσήσει.

 

Επανέρχεται η μάσκα;

Παρά την αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία των σκληρών δεικτών της επιδημίας, όμως, το δυνατό κύμα με τα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως φέρνει τη μάσκα ξανά στο προσκήνιο. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που θέτουν και πάλι την υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, περίπου πέντε εβδομάδες μετά την αναστολή της. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ, τα νοσοκομεία, τα πλοία.

Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα, η επαναφορά της μάσκας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει και των επιδημιολογικών δεδομένων – δεν αποκλείεται να συζητηθεί και κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ για τα μέτρα που ανεστάλησαν ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους», είπε. Ενώ αναφορικά με τη μάσκα, ανέφερε ότι «η υποχρεωτική μάσκα παντού δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων».

 

 
[Με πληροφορίες από eea.gr και protothema.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ