Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογικός συναγερμός: «Βλέπουν» κάλπες μέσα στον Ιούνιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού βρίσκεται η Κουμουνδούρου, καθώς ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού και μάλιστα σύντομα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν ότι η εκλογική δύναμη της Ν.Δ. εξαϋλώνεται καθημερινά, λόγω του πρωτόγνωρου κύματος ακρίβειας που έχει «σαρώσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζουν μάλιστα, ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 5,5 μονάδες, για να επισημάνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για το χρόνο των εκλογών.

Στην Κουμουνδούρου, ενισχύονται τα τελευταία 24ώρα οι φήμες, που θέλουν τον πρωθυπουργό να προχωράει σε κίνηση έκπληξη από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ., που θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου.

Η κίνηση αυτή με βάση τους ψιθύρους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες και έχει δύο στόχους που είναι οι εξής:
Α. Να σταματήσει την πτωτική πορεία της Ν.Δ., λόγω του ότι ακόμη και στις αρχές του φθινοπώρου να γίνουν εκλογές μπορεί να είναι πολύ αργά.
Β. Να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρές κυβερνήσεις για να βγει από την ενεργειακή κρίση και όχι συνεργασίας όπως επιδιώκει ο Α. Τσίπρας.

 

Τα σενάρια

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς θεωρούν υπαρκτό το σενάριο, οι πρώτες κάλπες να στηθούν μέσα στον πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου. Το σενάριο της 5ης Ιουνίου πάντως η Κουμουνδούρου το αποκλείει για πρακτικούς κυρίως λόγους, καθώς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα.

Με αυτό ως δεδομένο οι δύο ημερομηνίες που δείχνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η 12η και η 19η Ιουνίου, με την πρώτη όπως εκτιμούν να έχει περισσότερες πιθανότητες λόγω του ότι ενισχύει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσουν τόσο την αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και τις εξαγγελίες για εθνική παρέμβαση στο θέμα του ρεύματος μέσα στο Μάιο στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση από την Ε.Ε.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι:

  • σε δημοσκοπικό επίπεδο, η ΝΔ χάνει κι από μία ποσοστιαία μονάδα κάθε μήνα,
  • το ποσοστό της βρίσκεται στη ζώνη του 25% και η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχώς μειούμενη.

 

Ολομέτωπη επίθεση

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται για ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης μέσα στο Μάιο, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι έχει την εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η στρατηγική του περιλαμβάνει στοχευμένες περιοδείες σε γειτονιές της Αττικής και την περιφέρεια –που γνωστοποιούνται την τελευταία στιγμή-, προκειμένου να πιάνει τον παλμό της κοινωνίας. Παράλληλα θα συνεχίσει την επίθεση φιλίας στο ΚΙΝΑΛ και τον Ν. Ανδρουλάκη, προκειμένου να τον υποχρεώσει να ανοίξει τα χαρτιά του στο θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Στην Κουμουνδούρυ μάλιστα εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να εξαντλείται η δυναμική που εμφάνιζε το ΚΙΝΑΛ και εκφράζουν την εκτίμηση ότι το ποσοστό του δεν θα ξεπεράσει το 12%.

 

Εσωκομματική ενότητα

Έμφαση θα δοθεί και στο μέτωπο της εσωκομματικής ενότητας που δοκιμάστηκε στο συνέδριο λόγω της σύγκρουσης Προεδρικών και «Ομπρέλας».

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η μάχη που θα δοθεί για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση στις 15 Μαΐου, θα ενισχύσει τη σχέση του κόμματος και των στελεχών του με την κοινωνία.

 

Ψηφοδέλτια

Οι εξελίξεις που κυοφορούνται, καθιστούν σαφές ότι πρέπει να «τρέξουν» και οι διαδικασίες που αφορούν στα ψηφοδέλτια και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Με δεδομένο πάντως ότι στο συνέδριο αποφασίστηκε το 50% των υποψήφιων θα είναι γυναίκες, γίνεται σαφές ότι θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτια.

Τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα είναι τα εξής:

  • Έφη Αχτσιόγλου: Η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ήταν στις προηγούμενες εκλογές στο Επικρατείας, προορίζεται για τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.
  • Νάσος Ηλιόπουλος: Ο εκπρόσωπος Τύπου θα διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή μέσω της Α’ Αθηνών, καθώς στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας. Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να είναι και σε εκλόγιμη θέση του Επικρατείας εάν κριθεί ότι πρέπει να παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου στην προεκλογική περίοδο.
  • Ρένα Δούρου: Δεν είχε κατέβει στις προηγούμενες εκλογές καθώς διεκδίκησε για δεύτερη φορά την Περιφέρεια Αττικής. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει τώρα και αναμένεται να διεκδικήσει θέση στη Βουλή μέσω του Δυτικού Τομέα.

Υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών θα θέσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τάνια Καραγιάννη και στην Κεφαλονιά ο πανεπιστημιακός και στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα Ν. Φαραντούρης.

Στην Εύβοια θα είναι υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, στη Μεσσηνία ο συνδικαλιστής Γιώργος Πετρόπουλος, ενώ για την Κρήτη ακούγεται το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ