Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογές Τουρκία: Το προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου και η «άσβεστη ελπίδα» νίκης για τον Ερντογάν – Αιχμές για πραξικόπημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε λιγότερο από 24 ώρες έρχεται η ώρα της κάλπης στην Τουρκία και ο Ερντογάν, όπως και ο πολιτικός αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τα «παίζουν» κορώνα γράμματα.

Σύμφωνα με έρευνες, ο ηγέτης του CHP και υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις προεδρικές εκλογές ξεπερνά σε ψήφους τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρ όλα αυτά ο Σουλτάνος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να μην το βάζει κάτω εξαπολύοντας απειλές για πραξικοπήματα.

Σε απόσταση αναπνοής από την νίκη ο Κιλιτσντάρογλου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίας δημοσκόπησης, που διεξήγαγε η εταιρεία KONDA στις 6-7 Μαΐου, το ποσοστό ψήφων του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι υποψήφιος της Συμμαχίας του Έθνους, στις προεδρικές εκλογές ήταν 49,3%, ενώ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν 43,7%

«Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα οι προεδρικές εκλογές να πάνε και σε δεύτερο γύρο. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η τάση μεταβολής των ψήφων την τελευταία εβδομάδα, υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές να καταλήξουν υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της εταιρία δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας της KONDA με 3.480 άτομα σε 35 επαρχίες, η Λαϊκή Συμμαχία λαμβάνει το 44% των ψήφων, η Συμμαχία του Έθνους το 39,9%, η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας το 12,3% και το Κόμμα της Πατρίδας το 2,2% στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, η Λαϊκή Συμμαχία εκλέγει περισσότερους βουλευτές, αλλά καμία συμμαχία δεν μπορεί να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι η Λαϊκή Συμμαχία, η οποία έφτασε πρόσφατα στο 43-44% των ψήφων, δεν μπόρεσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό, αλλά η Συμμαχία που θα επιτύχει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων μεταξύ των συμμαχιών θα είναι η Λαϊκή Συμμαχία», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Τι γίνεται όμως με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Ο Σουλτάνος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγείται της Τουρκίας από το 2003 ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος. Αυτή την Κυριακή, φαίνεται, πως θα προσπαθήσει να αψηφήσει την πολιτική βαρύτητα.

Οι δημοσκοπήσεις, όπως περιγράφει δημοσίευμα του spectator, δεν δείχνουν ένα σαφές αποτέλεσμα , ακόμη και τώρα, για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δείχνουν όμως ότι κανένας υποψήφιος δεν θα λάβει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο της Κυριακής και ότι ο κύριος και όχι ιδιαίτερα χαρισματικός αντίπαλος του Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει πολλές πιθανότητες να προηγηθεί στον δεύτερο γύρο.

Αυτό θα ήταν μια περίπτωση που ο Ερντογάν θα έπεφτε από τα «σύννεφα».

Σύμφωνα με το υπερπροεδρικό σύστημα που ο ίδιος δημιούργησε, πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.

Τι θέλει να αλλάξει η αντιπολίτευση αν επικρατήσει την Κυριακή

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης υπόσχεται, σε περίπτωση νίκης της στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία την Κυριακή 14η Μαΐου, απόλυτη ρήξη με την κληρονομιά δυο δεκαετιών μονοκρατορίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα «στεφθεί δημοκρατία»: ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας για την προεδρία, θέλει η χώρα να τελειώνει με «το καθεστώς του ενός ανδρός και μόνο», διατύπωση που επαναλαμβάνει ασταμάτητα, καταγγέλλοντας έτσι την υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του προέδρου Ερντογάν.

Στο πρόγραμμά της, έκτασης 240 σελίδων, η συμμαχία έξι κομμάτων υπόσχεται πως θα εγκαταλειφθεί το προεδρικό σύστημα, που θεσπίστηκε το 2018, και ότι θα υπάρξει ξανά αυστηρός διαχωρισμός των εξουσιών, με «κυβέρνηση που θα δίνει λόγο» για τις αποφάσεις της.

Το «χάνει» με τους νέους ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου διαβρώθηκε από την οικονομική κρίση στην Τουρκία, εμφανίστηκε ασυνήθιστα επιφυλακτικός το βράδυ της Πέμπτης αναφερόμενος στα αποτελέσματα.

«Θα μας το πουν οι κάλπες την Κυριακή», απάντησε σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν πιστεύει ότι θα νικήσει. Παραδέχτηκε επίσης ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους (5,2 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά) οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν βιώσει το χάος και τη διαφθορά των κυβερνήσεων συνασπισμού.

 

 

Μπλέκει και άλλους στο παιχνίδι με πολιτικές «απειλές»

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu, επέκρινε την Παρασκευή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που προσπάθησαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με άρθρα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου.

«Τι γράφουν όλα τα περιοδικά στα εξώφυλλά τους; ‘Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει.’ Αυτά που δημοσιεύονται στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία το λένε. Τι σας νοιάζει εσάς;»

«Πώς βάζετε αυτές τις λέξεις στα εξώφυλλα αυτών των περιοδικών; Δεν φταίτε εσείς, η Δύση!», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά τη στοχοποίηση του Τούρκου προέδρου από το βρετανικό περιοδικό The Economist με εξώφυλλο που έγραφε «Σώστε τη δημοκρατία», «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει» και «Ψηφίστε!».

Τα γαλλικά περιοδικά Le Point και L’Express παρουσίασαν επίσης εξώφυλλα κατά του Ερντογάν.

Ισχυρισμοί για ανάμειξη της Ρωσίας στις επικείμενες τουρκικές εκλογές

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία με βραδινή προσευχή στην Αγία Σοφία, ενώ με αφήγημα ότι επιχειρείται πολιτικό πραξικόπημα υπενθυμίζει το βράδυ της 15ης Ιουλίου προειδοποιώντας ότι όπως τότε θα κάνει ότι χρειαστεί.

Κι ενώ το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών εξαπολύει επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου καταδικάζει τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου ξακαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του Κιλιτσντάρογλου για ανάμειξη της Ρωσίας στις επερχόμενες εκλογές, ο Ερντογάν δήλωσε ότι άρχισε να χλευάζει τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η Ρωσία χειραγωγεί τις εκλογές στην Τουρκία. Ντροπή σας!»

«Αν έλεγα ‘η Αμερική χειραγωγεί τις εκλογές στην Τουρκία, η Γερμανία χειραγωγεί, η Γαλλία χειραγωγεί, η Αγγλία χειραγωγεί’, τι θα έλεγες εσύ;»

Ο πρόεδρος είπε ότι είναι σε επαφή με αυτές τις χώρες εδώ και 20 χρόνια και ρώτησε τον Κιλιτσντάρογλου:

«Πόσες φορές έχετε συναντηθεί μαζί τους; Πώς τους γνωρίζετε;»

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από περιεχόμενο βίντεο που φέρεται να δυσφημεί τους υποψηφίους για την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το βαθύ ψεύτικο περιεχόμενο και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αν ο Ερντογάν χάσει την ψηφοφορία με μικρή διαφορά, ανοίγει η δυνατότητα να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Τι θα συμβεί αν χάσει ο Ερντογάν;

Και αν η εμπειρία του παρελθόντος αποτελεί μέτρο, τότε ο πρόεδρος και το κόμμα του ΑΚ ενδέχεται να μην δεχτούν μια ήττα με το «μαλακό».

Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2019 στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, το Κόμμα ΑΚ έχασε τον έλεγχο του οικονομικού κέντρου και της πρωτεύουσας της χώρας, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι του κόμματος και στις δύο πόλεις να απορρίψουν τα αποτελέσματα, επικαλούμενοι παρατυπίες των ψηφοφόρων.

Το προβάδισμα του CHP στην Κωνσταντινούπολη ήταν ιδιαίτερα στενό και οδήγησε τελικά στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) υπέρ μιας επαναληπτικής ψηφοφορίας, στην οποία η αντιπολίτευση διαφώνησε έντονα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε στη συνέχεια την επανάληψη των εκλογών, καταφέροντας πλήγμα στον Ερντογάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ