Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΕΕ: Ζητά αποζημίωση από την AstraZeneca λόγω καθυστερήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποζημίωση – μαμούθ ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την AstraZeneca για κάθε δόση εμβολίου που καθυστερεί να παραδώσει.

Ο δικηγόρος της ΕΕ Ραφαέλ Τζαφεράλι δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο που άνοιξε την εκδίκαση της αγωγής των Βρυξελλών κατά της φαρμακοβιομηχανίας ότι η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει υψηλή αποζημίωση (10 ευρώ ανά ημέρα) για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία ήταν για επίδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ τον επόμενο μήνα, ενώ η AstraZeneca ειδοποίησε ότι θα επιδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις. Συνεπώς εάν επιδικαστεί αποζημίωση θα αφορά σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αναλόγως με τη χρονική διάρκεια της καθυστέρησης.

Επιπλέον η ΕΕ αξιώνει άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για τη μη τήρηση της συμφωνίας εκ μέρους της αγγλοσουηδικής εταιρίας, σύμφωνα με τον συνήγορο της ΕΕ.

 

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 35-39 – Διαθέσιμα και τα 4 εμβόλια

«Η AstraZeneca δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο», είπε νωρίτερα ο κ. Τζαφεράλι κατά την πρώτη ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης στο δικαστήριο. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται και η τοποθέτηση του συνηγόρου της φαρμακοβιομηχανίας.

Η AstraZeneca έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και η μόνη της δέσμευση ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την επίδοση εμβολίων.

Ο κ. Τζαφεράλι είπε ότι ούτε την αρχή αυτή δε σεβάστηκε η εταιρία, καθώς δεν επέδωσε τα 50 εκατ. εμβόλια που παρήγαγε στις μονάδες της οι οποίες στο συμβόλαιο αναφέρονται ως προμηθεύτριες της ΕΕ. Επίσης το συμβόλαιο προέβλεπε ότι η εταιρία δε θα αναλάμβανε υποχρεώσεις που δε θα της επέτρεπαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

 

 
[Πηγή: protothema.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ