Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Δύο οι καταθέσεις ανηλίκων στην ΕΛΑΣ για την Κιβωτό του Κόσμου: Πώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τις καταγγελίες φρίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη έρευνα των Αρχών έπειτα από καταγγελίες πρώην τροφίμων της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», που μεταξύ άλλων «φωτογραφίζουν» και υψηλά ιστάμενο στον οργανισμό ως τον άνθρωπο που ευθύνεται για την κακοποίηση σε παιδιά.

Ξύλο, σκληρές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις συνθέτουν το σκηνικό εκμετάλλευσης και κακοποίησης που καταγγέλλουν πως βίωναν παιδιά μεγαλώνοντας στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η προκαταρκτική έρευνα είχε ανατεθεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία και υπέβαλε την Παρασκευή και το σχετικό προανακριτικό υλικό πίσω στην Εισαγγελία – προκειμένου να μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης και να αποφανθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Μάλιστα, η δικογραφία που επέστρεψε στα χέρια του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση φέρεται να περιλαμβάνει δύο καταθέσεις. Η πρώτη είναι η μαρτυρία ενός 19χρονου που καταγγέλλει όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική κακοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, το παιδί έχει περιγράψει αναλυτικά όλα όσα βίωνε για πάνω από έναν χρόνο με συνεχείς απειλές ότι αν τολμήσει να πει το παραμικρό, τότε οι κυρώσεις σε βάρος του θα είναι τεράστιες.

Ο 19χρονος είπε ανάμεσα σε άλλα στους αστυνομικούς ότι προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου του έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια και ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής, ενώ οι ασελγείς πράξεις σε βάρος του έγιναν το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως συγγενής του 19χρονου μίλησε για το καθεστώς φόβου και τις απειλές που δεχόταν το παιδί για να μην μιλήσει, αλλά και για να παραμείνει στη δομή.

Τον ίδιο δράστη δείχνει και η δεύτερη κατάθεση ανηλίκου

Η δεύτερη κατάθεση έχει ως μάρτυρα έναν ανήλικο, ο οποίος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ήταν μπροστά σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα άλλο παιδί και μάλιστα η κατάθεσή του συμπληρώνει την μαρτυρία του 19χρονου ως προς τον δράστη πίσω από την κακοποίηση.

Και τα δύο παιδιά – σύμφωνα με πληροφορίες – κατονόμασαν το ίδιο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται πολύ υψηλά στην ιεραρχία της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

«Δεν αποκλείεται μετά από αυτές τις καταθέσεις να έχουμε εξελίξεις. Όλα είναι στην κρίση του εισαγγελέα, αλλά το όνομα υπάρχει και ο εισαγγελέας θα κρίνει εάν πρέπει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ή να κληθεί το πρόσωπο αυτό για κατάθεση», σχολιάζει ανώτατη πηγή της ΕΛ.ΑΣ.

Το ιστορικό της έρευνας

Το ιστορικό της έρευνας ξεκινά σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Αύγουστο – με αφορμή περισσότερο κάποιες διοικητικού χαρακτήρα παραβάσεις από το Συνήγορο του Πολίτη, σε συνεννόηση με κεντρική υπηρεσία πρόνοιας του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη μετέβησαν στις πέντε δομές της Κιβωτού ανά την Ελλάδα, και σε μια από αυτές έγιναν αποδέκτες μιας καταγγελίας του 19χρονου.

Ο νέος έδωσε αναλυτική κατάθεση στους αστυνομικούς το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Οι καταγγελίες αξιολογήθηκαν ως σοβαρές, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών, η οποία διέταξε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στην αρμόδια υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων.

Στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων στην ασφάλεια Αττικής οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποβληθεί είναι ουσιαστικά δυο.

Ωστόσο, υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι έχουν ανοίξει τα στόματα, με μαρτυρίες παιδιών που είτε βρίσκονται είτε πέρασαν από δομές της περιφέρειας που μιλούν εν γένει για κακοποιητικές και προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος τους σε δομές της Κιβωτού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ