Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δημόσιο – ΟΑΕΔ: Νέα αξιολόγηση και 93.500 νέες θέσεις εργασίας – Ποιοι θα παίρνουν αυξήσεις και επιπλέον ημέρες άδειας

Δημοσιεύθηκε

στις

 Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο δημόσιο στην αξιολόγηση των υπαλλήλων με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αρχίζουν να «τρέχουν» και 93.500 θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.

Η νέα χρονιά, αλλάζει ριζικά το τοπίο καθώς  συνδέεται ευθέως η αξιολόγηση της απόδοσης με τους στόχους σε επίπεδο προϊσταμένων και αναδεικνύει έννοιες όπως η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται τα ετήσια σχέδια δράσης και διασυνδέονται με τη διοικητική στοχοθεσία σε επίπεδο προϊσταμένων, ώστε να αποτελούν την κύρια παράμετρο για την αξιολόγηση τους.

Επίσης, δίδεται έμφαση στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων και εστιασμένων εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ατομικής και, συνεκδοχικά, της οργανωσιακής απόδοσης του υπαλλήλου και την αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Όσον αφορά στους υπαλλήλους που αποτυγχάνουν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων, η λογική που θα ακολουθείται είναι η εξής:
1.     Δεν θα τιμωρούνται, ενώ δεν υπάρχει σύνδεση -σε περίπτωση υποαπόδοσης των υπαλλήλων- με ενδεχόμενη απόλυση.
2.     Θα προωθούνται σε επιμορφωτικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

 

Έως τον Μάρτιο

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι το νομοσχέδιο να ψηφισθεί έως και τον Μάρτιο, προκειμένου στη συνέχεια να «τρέξει» η εφαρμογή του με βάση και τη στοχοθεσία που θα τεθεί ανά μονάδα.

Παράλληλα θα ορισθεί και το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση.

Το νέο «καθεστώς» υπολογίζεται ότι αφορά 220.000 δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που σημαίνει ότι η αξιολόγηση των προϊσταμένων θα καθορίζεται:
-κατά 50% από την επίτευξη των στόχων βάσει κρίσης ιεραρχικού προϊσταμένου,
-κατά 50% από την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους η οποία θα πραγματοποιείται από τον ιεραρχικά ανώτερό τους.

 

Αδυναμίες-δεξιότητες

Όσον αφορά στους προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, η κρίση θα ελέγχεται και από τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ένα μέλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και έναν υπηρεσιακό γραμματέα μονάδας.

Ο προϊστάμενος θα εντοπίζει τις αδυναμίες αλλά και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της οργανικής του μονάδας εστιάζοντας στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων για τη βελτίωσή τους.

Αυτό θα γίνεται μέσω ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στόχο την ανάδειξη πλεονεκτημάτων της ομάδας του.

Με βάση αυτά τα δεδομένα τρία είναι τα κλειδιά της νέας αξιολόγησης:

Α. θα έχει στο επίκεντρο προϊσταμένους και όχι τους υπαλλήλους: Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από τους διευθυντές κάθε υπηρεσίας. «Η αξιολόγηση των υπαλλήλων, θα γίνεται έμμεσα και όχι άμεσα», διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών.

Β. Προκαθορισμένη στοχοθεσία: Η αξιολόγηση θα αφορά τα τμήματα της κάθε υπηρεσίας του Δημοσίου.

Γ. Μπόνους στους αρίστους: Η ανταμοιβή θα έχει σχέση με κίνητρα όπως οι επιπλέον ημέρες άδειας υπαλλήλων επιτυγχάνουν τους στόχους της υπηρεσίας τους. Η ανταμοιβή αυτή θα μπορεί να λάβει και τη μορφή χρηματικού μπόνους, καθώς ήδη έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σκοπό αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί πιλοτικά σε περίπου 6.000 δημοτικούς υπαλλήλους.

 

Τηλεργασία

Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πετυχαίνουν τους υπηρεσιακούς στόχους θα μπορούν πιο εύκολα να εξασφαλίσουν την εξ αποστάσεως εργασία.

Το σχετικό νομοσχέδιο μάλιστα έχει ψηφιστεί και πηγές του υπ. Εσωτερικών, λένε ότι προβάδισμα για τηλεργασία στο Δημόσιο, θα έχουν εκτός από τους αποδοτικούς υπαλλήλους και τα ΑμεΑ.

 

ΑΣΕΠ –κατάρτιση

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει επισημάνει ότι προχωρά ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ, ώστε να γίνει ψηφιακά και σε πιλοτική μορφή ο πρώτος πανελλαδικός διαγωνισμός προσλήψεων για ορισμένες κατηγορίες προσλήψεων.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη ενός ψηφιοποιημένου συστήματος διαχείρισης που θα μπορεί να χαράξει διαδρομές καριέρας και θα δίνει τη δυνατότητα στη Δημόσια Διοίκηση να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Για την εφαρμογή των παραπάνω θα απαιτηθεί ένα εκπαιδευμένο προσωπικό και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κατάρτισης συνολικά 5.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2023.

 

Θέσεις εργασίας

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει σχέση με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν εντός του 2022, μέσω των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Η ενίσχυση νέων αλλά και ευάλωτων αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας, αλλά και του ότι η χώρα θα μπει σύντομα σε προεκλογική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η βασική της προτεραιότητα είναι η μείωση της ανεργίας, προκειμένου να μπει με καλύτερους όρους στην τελική ευθεία των εκλογών.

Άμεσα λοιπόν αναμένεται να «τρέξουν» δύο νέα προγράμματα για 20.000 ανέργους με πόρους που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τριών προγραμμάτων με πόρους που έχει εξασφαλίσει ΟΑΕΔ για 19.000 ανέργους.

Επίσης, θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία επιπλέον 54.500 νέων θέσεων απασχόλησης πλήρους απασχόλησης, ανεβάζοντας τον αριθμό των ωφελούμενων στις 93.500.

 

Τα προγράμματα

Οι επιτελείς του ΟΑΕΔ εκτιμούν ότι μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους θα προκηρυχθούν προγράμματα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα δώσουν ανάσες σε όσους δεν έχουν εργασία ή έχασαν τη δουλειά τους.

Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για μείζονος σημασίας πρωτοβουλία λόγω του ότι και θα βοηθηθούν επιχειρήσουν και θα μπουν στην αγορά άνθρωποι που τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Ειδικότερα, μέσα στους πρώτους μήνες του έτους θα προκηρυχθούν τα εξής προγράμματα από τον ΟΑΕΔ.

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω: Το πρόγραμμα θα γίνει σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας και θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ. Η δράση αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και κυκλικής οικονομίας. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 18 μήνες και το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης θα κυμαίνεται στα 700 ευρώ.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων: Πρόκειται για άνεργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 111 εκ. ευρώ. Ωφελούμενοι της δράσης gr θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως και άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, νεαρά παραβατικά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, διεμφυλικά πρόσωπα και θύματα εμπορίας ανθρώπων. Ωφελούμενοι είναι επίσης άνεργοι που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών ή ηλικίας άνω των 55 ετών, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ. Η διάρκεια του προγράμματος θα κυμαίνεται από 1-2 χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου, ενώ η μηνιαία επιχορήγηση σε μισθό και εισφορές θα κυμαίνεται στα 720 ευρώ.
  • Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης: Ο συνδυασμός με απόκτηση σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας αφορά 15.000 άνεργους που είναι ηλικίας  από 25-45 ετών
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 12.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-30 ετών.
  • Προγράμματα ανοικτού πλαισίου για 22.500 ανέργους και
  • Πρόγραμμα δημιουργίας 5.000 νέων θέσεων εργασίας: Στην περίπτωση αυτή η έμφαση δίνεται στις γυναίκες, σε επιχειρήσεις της πράσινης οικονομίας.

 

Άνεργοι άνω των 30

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στον ΟΑΕΔ είναι ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν και οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος επιδότησης της εργασίας για 5.000 ανέργους 30 ετών και άνω.

Η έμφαση σε αυτή την περίπτωση δίνεται στις γυναίκες, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου και Κρήτης.

Το πρόγραμμα είναι 12μηνης διάρκειας  και απευθύνεται σε επιχειρήσεις, με τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης να κυμαίνονται

-από 466,5 ευρώ το μήνα (5.598 ευρώ ετησίως)
-έως 700 ευρώ το μήνα (8.397 ευρώ ετησίως).

Όσον αφορά στον συνολικό προϋπολογισμός του προγράμματος αυτός ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ.

 

Επαγγελματική εμπειρία

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ για το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζει και πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών.

Η διάρκεια του είναι επτά μήνες, αφορά  την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, και έχει συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ. Ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και την αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.

Η δράση αφορά πρόγραμμα 12μηνης επιδότησης της εργασίας για 4.000 ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις Περιφέρειες Αττικής και Ν. Αιγαίου, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Στις κατηγορίες ανέργων κατά την υπόδειξή τους πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία
  • Να διανύουν το 31ο έτος και άνω κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Ως άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας για τον σκοπό της παρούσας δράσης ορίζονται όσοι διανύουν το 51ο έτος και άνω κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια υπηρεσία ΚΠΑ2.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ