Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Γιορτές… πανδημίας: Μέτρα – φωτιά ενόψει ρεβεγιόν χωρίς lockdown

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση την εξέλιξη της πανδημίας και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα βιώσουμε για άλλη μια χρονιά δύσκολα Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά.

Η δυναμική που εμφανίζει η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» σε συνδυασμό με το στέλεχος «Όμικρον» κάνει τους πάντες εξαιρετικά επιφυλακτικούς από τη στιγμή μάλιστα που τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα κορυφωθεί το 4ο κύμα, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες και μέτρα προκειμένου να μπει φρένο στην επέλαση της πανδημίας.
Υγειονομικές αρχές και κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση, καθώς γνωρίζουν ότι εάν η κατάσταση ξεφύγει, θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις και στο ΕΣΥ και στην οικονομία.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η εκτίμηση των ειδικών ότι:
• οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται για κάποιες μέρες ακόμη,
• οι θάνατοι θα εμφανίζουν αύξηση για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη.
«Στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το στοίχημα

Με δεδομένο ότι είναι ειλημμένη απόφαση να μην οδηγηθεί η χώρα σε lockdown, καθώς θα ήταν καταστροφή για την οικονομία και το ΕΣΥ, η κυβέρνηση βγάζει στο «τραπέζι» νέα «όπλα» στη μάχη με τον «αόρατο εχθρό».

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι με τη στάση τους εμποδίζουν τη δημιουργία τείχους ανοσίας και να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή ήταν ο υποχρεωτικός εμβολιασμούς στους άνω των 60 και τα δύο δωρεάν τεστ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να περιοριστεί η επέλαση της πανδημίας καθώς η διανομή δωρεάν self tests, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στο περιορισμό του ιού, καθώς τα ρεβεγιόν μπορούν να γίνουν εστίες μεγάλης διασποράς.

 

Υψηλό κόστος

Η πίεση στους αεμβολίαστους θα συνεχιστεί και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των rapid test που κάνουν κάθε εβδομάδα και ο αριθμός τους από δύο που είναι σήμερα να ανέβει στα 3 ή και στα 4.

Η πίεση είναι εμφανής καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος από 20 ευρώ που είναι κάθε εβδομάδα θα ανέβει στα 30 και πιθανότατα στα 40, δηλαδή μηνιαίως ένα ποσό δηλαδή κοντά στα 160 ευρώ.

Λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι η συγκεκριμένη στρατηγική θα βοηθηθεί και στην ιχνηλάτηση σε εμβολιασμένους, προκειμένου να μην μεταδίδουν τον ιό στις κοινωνικές τους συναναστροφές.

 

Οι μάσκες

Οι ειδικοί πάντως υπογραμμίζουν ότι είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά μέτρα που είναι αυτονόητα, αλλά έχουν ατονήσει, λόγω λάθους μηνύματος που στάλθηκε στην κοινωνία.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια του χειμώνα «φουντώνει» τον ιό και προκαλεί τεράστιο πρόβλημα.

 

Υπερμετάδοση

Μέσα στο κλίμα αυτό, επιστήμονες κύρους όπως ο κ. Σαρηγιάννης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «Όμικρον», λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει και στην Ελλάδα.

Η μεγάλη ανησυχία έχει σχέση με το γεγονός ότι η «Ομικρόν», είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από τη «ΔΕΛΤΑ», ενώ σε σύγκριση με το αρχικό

στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, “η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον”.

Ο καθηγητής εξήγησε επίσης, ότι ακόμη και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε:
1. «Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Όμικρον».
2. «Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο».

 

Ποιοι μετέχουν στη διασπορά

Άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος, θεωρούν αναγκαία κάποια μέτρα που θα αφορούν και στους εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

«Εάν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε πρέπει να γίνει σχεδιασμός για μέτρα, ανεξάρτητα από πότε θα ληφθούν, λέγοντας ότι τα γήπεδα λειτουργούν με 100% πληρότητα και ξεφεύγουν και των ελέγχων.

«Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσο. Αποτρέπει τη βαριά νόσηση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να αφορούν και τους μεν και τους δε», εξήγησε ο καθηγητής. Όπως είπε η λογική της πανδημίας των ανεμβολίαστων κλείνει τα μάτια σε μια πραγματικότητα για το ποιοι μετέχουν στη διασπορά, κάτι που όπως εξήγησε αποτυπώνεται στη σύσταση και οι εμβολιασμένοι να φορούν μάσκα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ