Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Γαλλία: Νίκη Μακρόν για το συνταξιοδοτικό – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Έγινε δεκτό από τη πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας, τη στιγμή όμως που δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς στη Γαλλία.

Με πλειοψηφία μόλις εννέα βουλευτών, το Σώμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης απέρριψε πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει την επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή, με προεδρικό διάταγμα.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από τον κεντρώο πολιτικό σχηματισμό Liot και υπερψηφίστηκε από την αριστερή συμμαχία Nupes, τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και από αρκετούς «αντάρτες» του κεντροδεξιού κόμματος Les Republicains (LR), η ηγεσία του οποίου είχε ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης. Στην κρίσιμη ψηφοφορία υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 278 βουλευτές, εννέα λιγότεροι από την απόλυτη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης που αριθμεί 577 εκλεγμένους αντιπροσώπους. Μια δεύτερη πρόταση μομφής, που είχε κατατεθεί από τον Εθνικό Συναγερμό, απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, αφού ψηφίστηκε μόνο από 94 βουλευτές.

Μπορεί η κυβέρνηση Μακρόν να αισθάνεται μια μικρή «ασφάλεια», ωστόσο περιθώρια για επανάπαυση δεν υφίστανται. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό δημοτικότητας του 45χρονου Γάλλου προέδρου έχει υποχωρήσει στο 28%, σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση των IFOP-JDD.

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Γαλλία συνεχίζονται. Νέα μέρα απεργιών και διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά το κάλεσμα των συνδικάτων. «Τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση η μαχητική εργατική συνομοσπονδία CGT, καλώντας σε συνέχιση των κυλιόμενων απεργιών και διαδηλώσεων. Αλλά και ο Λοράν Μπερζέρ, ηγέτης της μετριοπαθέστερης ομοσπονδίας CFDT, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση Μακρόν στο συνταξιοδοτικό «δεν είναι απλώς μια αποτυχία, είναι ένα ναυάγιο».

 

[Φωτογραφία: Reuters]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ