Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 σε παιδιά – Προς μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Covid-19 είναι ακόμη εδώ και είναι γεγονός ότι η ανησυχία των ειδικών τόσο για τα αυξανόμενα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και για τα σχολεία εντείνεται σε βαθμό που υπάρχουν συζητήσεις για επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, οι αρμόδιοι επιχειρούν να ελέγξουν την κυκλοφορία του κορωνοϊού και να συγκρατήσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων, ωστόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί μείζον εμπόδιο για την ανάσχεση της επιδημίας.

Τα χθεσινά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις νέες μολύνσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη (καταγράφηκαν υψηλοί τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων, 435, 183 και 122 αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν την έντονη ανησυχία μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη δυσοίωνη επιδημιολογική εξέλιξη στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά την αλλαγή του καιρικού σκηνικού και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

Η Θεσσαλονίκη μάλιστα περίπου έντεκα μήνες μετά το δραματικό lockdown του περσινού φθινοπώρου βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων, ενώ η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς που είναι στο «κόκκινο» είναι μεγάλη και αυτό οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός και γρίπη: Ανησυχία για την εξάπλωσή τους το χειμώνα – Τι θα γίνει με τα εμβόλια

 

Το 33% των κρουσμάτων αφορά σε ανηλίκους

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 1 στα 3 κρούσματα αφορούν σε παιδιά μέχρι 17 ετών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, με τους ειδικούς να κάνουν διαρκείς εκκλήσεις για εμβολιασμό, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ανεμβολίαστοι προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 2.130 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια. Εξ αυτών, τα 1.002 αφορούν σε παιδιά 0 έως 17 ετών. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 85.633 περιστατικά.

«Εμείς έχουμε υπολογίσει με βάση την τάση αυτή τη στιγμή και παρά τα -αρκετά ισχυρά- μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, είναι τέτοια η μολυσματικότητα της Δέλτα που περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου το 44%, μεσοσταθμικά, των νέων κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», εξηγούσε την Κυριακή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ