Αυτό προβλέπει το 178 σελίδων Ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και νέα κλίμακα εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλό εισόδημα, με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε οι δικαιούχοι να είναι μόνο αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη την ενίσχυση.

Ετήσιο βοήθημα κάθε τέλος του χρόνου

Το βοήθημα θα δίνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους σε ετήσια βάση στο τέλος κάθε χρόνου, ενώ τα ποσά που θα λαμβάνουν θα εξαρτώνται από το μηνιαίο εισόδημά τους.

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις τα ποσά αυτά να γνωστοποιούνται νωρίτερα, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να τα εντάξουν στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, «από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ , από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των με αριθ. 1890/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και κατά δεύτερον η δαπάνη εφάπαξ παροχής η οποία καταβάλλεται τον Δεκέμβριο εκάστου έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Το ποσό που διατίθεται για την εφάπαξ παροχή, τα κριτήρια απονομής και το ύψος της παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων προσδιορίζονται ε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών κάθε χρόνο».