Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Απεργία: Χωρίς Μέσα Μεταφοράς, συγκεντρώσεις στο κέντρο – Ποιοι απεργούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους λόγω της μαζικής απεργίας των ΜΜΜ, συγκεντρώσεις από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Ομονοίας λόγω του νέου ασφαλιστικού και ακινητοποιημένα πλοία, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την σημερινή εικόνα της πρωτεύουσας.

Οπλισμένοι με υπομονή θα πρέπει να είναι οι πολίτες σήμερα στους δρόμους, λόγω  της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας με αφορμή την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού από την κυβέρνηση. Δεύτερος γύρος ταλαιπωρίας αναμένεται τις επόμενες ώρες λόγω των συγκεντρώσεων ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Ομονοίας, αντίστοιχα.

Στις μεγάλες δυσκολίες για όλους τους Αθηναίους ήρθε να προστεθεί η αιφνιδιαστική κινητοποίηση εργαζομένων στα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν και οι συρμοί αυτών των μέσων σταθερής τροχιάς παρά το γεγονός ότι μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν γνωστό ότι ΟΣΕ και Προαστιακός θα κινηθούν κανονικά.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις εργαζομένων που συμμετέχουν στην απεργία, θα γίνουν και στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα σωματεία, ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κοινωνική ασφάλιση, Υγεία –Πρόνοια για όλους, αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Υποχρεωτική.
  • Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.
  • Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.
  • Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Δύο συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ που έχει προγραμματιστεί στις 10.30 στα Προπύλαια και μία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα γίνουν την Τρίτη στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Η κυβέρνηση, ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία» τονίζει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ, ώστε να αρθεί το ασφαλιστικό κενό των προηγούμενων ετών και ανάληψη του κόστους από το Κράτος. Επαναφορά των ΒΑΕ όπου έχουν καταργηθεί και την επέκτασή τους στις ειδικότητες της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι των ΗΛΠΑΠ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι “κόστος” ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

Τρίωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Με τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ δηλώνει την αγωνιστική της συμπαράσταση «στους εργαζόμενους που διεκδικούν την προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων»

Απεργούν οι δικαστικοί 

Να συμμετάσχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κάλεσε τα μέλη της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Με ανακοίνωσή της, η ΟΔΥΕ επεσήμανε ότι διεκδικεί κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου», επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και να μην ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια ασφάλιση.

Απέχουν οι δικηγόροι

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και δικηγόροι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Όπως ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), επικυρώθηκε η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος της 11.1.2020 για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχουν ήδη επικυρώσει και τα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, καθώς και το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Η κίνηση στους δρόμους 

Τα προβλήματα στους δρόμους ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα, ειδικά στο κέντρο της πόλης που φαντάζει απροσπέλαστο για τους οδηγούς, λόγω και των κινητοποιήσουν που είναι σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν σε λίγη ώρα.

Συγκεκριμένα, μεγάλο πρόβλημα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν όσοι κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα από τα ΚΤΕΛ μέχρι την Αττική Οδό.

Παράλληλα, μεγάλο είναι το μποτιλιάρισμα στη λεωφόρο Μεσογείων και την Κατεχάκη προς Αθήνα, στα δύο ρεύματα της Κηφισίας και την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, στη Βασιλέως Κωνσταντίνου και την άνοδο της Συγγρού καθώς και στη Βασιλίσσης Αμαλίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ