Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Ποια τα αιτήματα των εργαζομένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα, καθώς πλήθος ομοσπονδιών, συνδικάτων, σωματείων, κομμάτων της Αριστεράς κ.ά. συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η οποία είναι σε εξέλιξη.

Στην απεργία μετέχουν επίσης πανεπιστημιακοί και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, γιατροί και υγειονομικοί, σύλλογοι εκπαιδευτικών και κ.ά.

Όπως αναφέρει η σχετική αφίσα της ΓΣΕΕ για την απεργία, «την ώρα που η ακρίβεια είναι στον θεό, ενώ οι μισθοί στα τάρταρα, θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας μας συμβάσεις… και τα θέλουμε τώρα».

Τα καλέσματα για την απεργία – Τι ώρα ξεκίνησαν

Στις 9:00 έξω από το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου συγκέντρωση από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων.

Στις 9:30 προσυγκεντρώσεις στην Πλατεία Κάνιγγος (Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), Ομόνοια (Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής), Προπύλαια (Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση).

Ακολούθησαν στις 10:30 στο Σύνταγμα οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Λογιστών. Επίσης, τα συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, ΟΤΑ Αττικής καθώς και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Στις 10:30 στο Σύνταγμα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ για τις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος προγραμματίστηκε συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.

Στις 17:00, δε, στο Πεδίον του Άρεως θα υπάρξει συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων.

Απεργία: Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Αυτό σημαίνει ότι το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ θα μείνουν ακινητοποιημένα. Αναφορικά με τα υπεραστικά τρένα της Hellenic Train και τον Προαστιακό, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα πραγματοποιηθούν κάποια δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Hellenic Train πραγματοποιεί τα παρακάτω δρομολόγια:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς ζητά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

Όσον αφορά στα αστικά λεωφορεία αναμένεται να κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00. Η στάση εργασίας που αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ θα διαρκέσει από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το σωματείο διεκδικεί δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, συλλογική σύμβαση εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Στάσεις εργασίας και από την Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) από την έναρξη βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Με 50 λεωφορεία και προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Λουκέτο στα πλοία – Απεργούν και τα ταξί

Την ίδια στιγμή, «νεκρώνει» το λιμάνι του Πειραιά αλλά και τα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά απεργούν.

Όσον αφορά τα ταξί, οι οδηγοί αποφάσισαν να συμμετέχουν με στάση εργασίας από τις 5 το πρωί ως τις 15:00, ενώ έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 το πρωί.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Στο μεταξύ, έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας από τις 09:30 το πρωί, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν «σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών», σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της [λατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση της συνάθροισης – κινητοποίησης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ