Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική για τη βόμβα στην Alpha Bank – Ποια είναι η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός σήμανε στην Αντιτρομοκρατική και την ΕΛ.ΑΣ μετά την έκρηξη βόμβας στις 01:29 τα ξημερώματα του Σαββάτου απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Τα σενάρια που εξετάζονται. Ποια είναι η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα που βρίσκονται μπροστά από τα γραφεία της Alpha Bank, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές και δεν υπήρξε τραυματισμός καθώς είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο πρώτο τηλεφώνημα στις 00:49 άγνωστος προειδοποίησε ότι η βόμβα θα εκραγεί σε 40 λεπτά. Ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα για τσάντα με βόμβα έξω από τράπεζα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε αυτό το σημείο έγινε και η έκρηξη. Στο σημείο από την πρώτη στιγμή είχαν σπεύσει πυροτεχνουργοί και αστυνομικοί για τη συλλογή υλικού, χρήσιμου για τη διεξαγωγή των ερευνών.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να «αποκρυπτογραφήσουν» τη συνδεσμολογια του εκρηκτικού μηχανισμού, ωστόσο θα προσπαθήσουν να το κάνουν από τα υπολείμματα που άφησε η έκρηξη. Το δεδομένο είναι πως κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τους δράστες. Οι Αρχές θα πάρουν το υλικό από τις κάμερες ώστε να δουν πως έφτασαν εκεί οι δράστες, προς τα που διέφυγαν και κυρίως αν θα καταφέρουν να τους ταυτοποιήσουν.

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε;

Η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Αθήνας σε ένα σημείο που κινείται πολύς κόσμος καθώς είναι ξημερώματα Σαββάτου ξυπνά μοιραία μνημες τρομοκρατικών χτυπημάτων που είχαμε μέχρι πρότινος αφήσει πίσω μας. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη τρομοκρατική επίθεση που να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας γεγονός που επιβεβαίωνε σε κάθε τόνο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Μοναδική εξαίρεση, η τοποθέτηση βόμβας στην έδρα των ΜΑΤ παραμονές των φετινών Χριστουγέννων, από την πρωτοεμφανιζόμενη «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», η οποία μάλιστα προειδοποιούσε με νέα χτυπήματα.

Ποια είναι η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Η Αντιτρομοκρατική έχει θέσει στο «μικροσκόπιό» της την οργάνωση  «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα. Πρόκειται για μια πρωτοεμφανίζομενη ομάδα αλλά οι ειδικοί δεν αποκλείουν στο δυναμικό της να εντάσσονται παλιοί γνώριμοι στο χώρο της τρομοκρατίας αλλά και νέα πρόσωπα που έχουν εκπαιδευτεί σε νέες μεθόδους. Παράλληλα ψάχνουν και συσχετισμούς με γνωστές οργανώσεις με δυο εξ αυτών να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες σύνδεσης με την Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα.

Ειδικότερα, η έρευνα εστιάζεται στην οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα” που είχε ενεργή συμμετοχή με σημαντικά επεισόδια το 2016 και το 2017, κατά τα οποία χρησιμοποίησε τρία όπλα καλάσνικοφ και έναν πυροβολικό με χειροβομβίδα. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν γίνει και συλλήψεις το 2019.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συσχέτισης μεταξύ της οργάνωσης “Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη,” που ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον των ΜΑΤ πριν από λίγες εβδομάδες, και της οργάνωσης “Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα,” που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά της Alpha Bank.

Μαρινάκης: “Η βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας «ανήκει στο βαρύ έγκλημα»”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέφρασε ανησυχία για την επίθεση και εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στην αστυνομία, αναφορικά με την έκρηξη της βόμβας. Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, σημείωσε για τη βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας πως: «Το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ