Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ανατροπές στα επιδόματα: Πρόταση για αλλαγές σε κριτήρια και δικαιούχους

Δημοσιεύθηκε

στις

Να επαναξιολογηθούν επιδόματα και φοροαπαλλαγές ζητά η Τραπέζα της Ελλάδας, καθώς όπως αναφέρει το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Στο τραπέζι βάζει την χορήγηση επιδομάτων με έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων.

Με λίγα λόγια ζητά αλλαγές στο μοντέλο χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων. Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση και μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα υποδηλώνει ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στους πραγματικά μη έχοντες.

Από κόσκινο και οι φοροαπαλλαγές

Επαναξιολόγηση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών ως προς την κοινωνική τους χρησιμότητα και στόχευση, ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια της έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέροντας πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να επέλθει περαιτέρω ενίσχυση και διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως τόσο το πλήθος όσο και το κόστος των φοροαπαλλαγών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πως μια επαναξιολόγηση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαιότητά τους στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς και η επίτευξη του σκοπού τους (στήριξη ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προώθηση της καινοτομίας κ.ά.).

«Μια τέτοια προσέγγιση, συνδυαστικά με την αύξηση των ελέγχων ως προς τη χρήση των φοροαπαλλαγών, θα ενίσχυε τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων», τονίζεται στην έκθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ