Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ανασκόπηση 2022: Μια χρονιά “τροφή” για σκέψη – Τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο, την Ελλάδα και την αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Απομένουν λίγες ώρες μέχρι να αποχαιρετήσουμε οριστικά το 2022, μια χρονιά με συγκλονιστικά γεγονότα τα οποία σίγουρα θα καθορίσουν το μέλλον του κόσμου.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα ακραία καιρικά φαινόμενα και μέχρι και το σκάνδαλο Qatargate, το 2022 συντάραξε την κοινωνία, αλλά και τη συγκίνησε με μοναδικές στιγμές στην τέχνη και τον αθλητισμό, χωρίς φυσικά να λείπουν και σημαντικά highlights σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Θετικά ή αρνητικά πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γεγονότα που χαρακτήρισαν τη φετινή χρονιά αποτέλεσαν “τροφή” για σκέψη για τον καθένα από εμάς όσον αφορά ζητήματα πολιτικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η αλήθεια είναι πως η χρονιά μπήκε επεισοδιακά με την Κακοκαιρία “Ελπίδα”, να κάνει παραπάνω από αισθητή την παρουσία της στη χώρα. Χιόνι, κρύο και περίπου 5.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, σε μια πρωτοφανή εικόνα των τελευταίων χρόνων για την Αττική και τα Βόρεια Προάστια, που αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.

 

Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό, στην έξοδο για την Δουκίσσης Πλακεντίας, από την ισχυρή χιονόπτωση που προκάλεσε η κακοκαιρία “Ελπίς”, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέβασε κατακόρυφα την ένταση στις 24 Φεβρουαρίου, αναδιαμορφώνοντας την πορεία στο διεθνές σκηνικό Ο πόλεμος προκαλεί την πιο σημαντική ροή προσφύγων στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους. Παράλληλα, η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη δολοφονία του Άλκη Καμπάνου, ο οποίος γίνεται σύμβολο κατά της οπαδικής βίας.

 

Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ξεκίνησαν οι εργασίες για το πρότυπο πάρκο αναψυχής για το Μαρούσι, ένα έργο πνοής για την περιοχή του Αγίου Θωμά, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο Μάρτιος μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, καθώς αποφασίζεται να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ την ίδια περίοδο τα βλέμματα στρέφονται στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία συνελήφθη κατόπιν εντάλματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση για την δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

 

 

 

Στο Δήμο Πεντέλης επικρατεί συγκίνηση, καθώς το Κλειστό Γυμναστήριο Μελισσίων μετονομάζεται σε «Γυμναστήριο Παναγιώτης Τριανταφύλλου», τιμώντας τον χρυσό παραολυμπιονίκη και δημότη της πόλης.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Την… άνοιξη έφερε η αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση στα 713 ευρώ.

Παράλληλα, η 68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς ανοίγει τις πύλες της παρουσία πλήθους κόσμου και με μια εντυπωσιακή σειρά εκδηλώσεων, ενώ επικυρώνεται το μεγάλο έργο ανάπλασης στο κέντρο του Χαλανδρίου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 

ΜΑΪΟΣ

Λίγο πριν μπει το καλοκαίρι, σταματά η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στη χώρα θυμίζοντας μετά από καιρό την προ covid εποχή.

Στη Νέα Ιωνία ξημερώνει μια σπουδαία ημέρα, καθώς με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δίνει το παρών στην έναρξη των εργασιών του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Λίγο πιο δίπλα, στο Ηράκλειο Αττικής ξεκινά η αναστύλωση του παλαιού εργοστασίου της οδού Πεύκων.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

Σε μια πράξη που σηματοδοτεί τον απόλυτο σκοταδισμό, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δίνει σε κάθε Πολιτεία την ελευθερία να απαγορεύσει τις αμβλώσεις στο έδαφός της.

 

Χαρά ωστόσο επικρατεί στο Ηράκλειο Αττικής, καθώς σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνεται ο τρόπος χρηματοδότησης της αγοράς των 27 στρεμμάτων και των κτιρίων που βρίσκονται εντός των ορίων του κτήματος Φιξ. Το Κτήμα που 40 χρόνια τώρα όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν από το δημαρχείο προσπάθησαν να αποκτήσουν, είναι και επίσημα στην ιδιοκτησία του Δήμου και των δημοτών.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Δυστυχώς ένα ακόμη καλοκαίρι στη χώρα στιγματίστηκε από την πύρινη λαίλαπα. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη άφησε πίσω τις μεγάλες καταστροφές, με την έκταση που επηρεάστηκε να προσεγγίζει τα 24.700 στρέμματα.

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τον Αύγουστο ανάβει η πρώτη σπίθα στη συζήτηση για το θέμα των υποκλοπών μετά την παραίτηση των Δημητριάδη και ο Κοντολέοντος από την ΕΥΠ. Λίγες μέρες μετά στο Μόναχο, τέσσερις αθλητές (Μ. Τεντόγλου, Α. Ντρισμπιώτη, Ε. Τζένγκο και Κ. Στεφανίδη) κάνουν τη χώρα μας περήφανη ανεβάζοντάς τη στο βάθρο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

 

 

Ακόμη, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός στα Πευκάκια Αγίας Παρασκευής με την τελετή θεμελίωσης να σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 8 Σεπτεμβρίου ολόκληρη η υφήλιος “σιγεί” για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία, ενώ λίγες μέρες μετά στην Αθήνα η μνήμη της Μικρασίας “ξυπνά” στο Ηρώδειο σε μια αξέχαστη εκδήλωση για τις αλησμόνητες πατρίδες με τη συμμετοχή των Δήμων Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής.

 

 

Τέλη του μήνα, το μεγαλύτερο πάρτι στήνεται στην “καρδιά” της Νέας Φιλαδέλφειας, στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Το όνειρο της κιτρινόμαυρης γίνεται και επίσημα πραγματικότητα. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε σε μία μεγάλη και φαντασμαγορική γιορτή, με τους 32.000 οπαδούς της Ένωσης να δημιουργούν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό κυριαρχεί στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης τον Οκτώβριο, ενώ τα διεθνή απασχολούν οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τη σύλληψη και δολοφονία της Μάχσα Αμίνι από την αστυνομία ηθών.

Για τους Δήμους ήταν μήνας έργων. Δίνεται το πράσινο φως για την κατασκευή του 3ου Νηπιαγωγείου Γαλατσίου και οι Αδάμες του Δήμου Κηφισιάς αλλάζουν όψη με ένα μεγάλο έργο ανάπλασης να βαίνει προς υλοποίηση.

 

Παράλληλα, τέλος εποχής σημειώνεται για το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, καθώς ο Τάσος Μαυρίδης ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του 2023.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Το “Καλάθι του Νοικοκυριού” μπαίνει στις ζωές μας το Νοέμβριο, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τις αποκαλύψεις για την “Κιβωτό του Κόσμου” με τη δικαστική έρευνα να ξεκινά.

Στο Βόλο οι αυτοδιοικητικοί δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού τους για το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το πιο επιτυχημένο συνέδριο των τελευταίων δέκα, και πλέον, ετών.

 

Τέλος, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για την πόλη της Μεταμόρφωσης με την τελετή των εγκαινίων του 2ου Γενικού Λυκείου Μεταμόρφωσης, όπου κυριάρχησε η ζωντάνια και η θετική ενέργεια των δεκάδων μαθητών και η παρουσία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Το έτος κλείνει με ανάμικτα συναισθήματα. Περνάει το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, διχάζοντας την κοινότητα των υγειονομικών, και η Εύα Καϊλή συλλαμβάνεται για τη εμπλοκή της στην υπόθεση διαφθοράς Qatargate. Παράλληλα στη χώρα του Κατάρ κυριαρχεί ο απόλυτος ενθουσιασμός τη στιγμή που η Αργεντινή ανακηρύσσεται η νέα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου.

 

Κλείνοντας, ένα μεγάλο περιβαλλοντικό βήμα γίνεται στο Μαρούσι, καθώς ανοίγει τις πύλες του το πρώτο e-Πάρκο (ενεργειακό πάρκο), τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και το πόσο κρίσιμη είναι για το μέλλον.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ