Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αλλαγές στην έκδοση άδειας οδήγησης περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκδοση προσωρινής άδειας οδήγησης μετά από την επιτυχία στις σχετικές εξετάσεις μέχρι την έκδοση της επίσημης άδειας προβλέπει διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια.

Με την εφαρμογή της εξαλείφονται οι πιέσεις για γρήγορη έκδοση διπλώματος και δίδεται η δυνατότητα άμεσης οδήγησης των πολιτών μετά το πέρας των εξετάσεων και της κατάθεσης των δικαιολογητικών τους. Η προσωρινή άδεια θα δίδεται άμεσα από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα οδήγησης οχημάτων με κατοχή προσωρινής άδειας οδήγησης, η οποία χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις υποψηφίων οδηγών και οδηγών: α. στους επιτυυχόντες δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς: αα. για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης ή ββ. για επέκταση άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία, β. σε όσους υποβάλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας περιφέρειας αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για: αα. ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της ββ. έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας/κλοπής, γγ. προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους, δδ. άρση του κωδικού 114, εε. μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης, στστ. περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω κατάλληλης ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η αίτηση των δικαιούχων υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή. Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση της οικείας κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως και την ημερομηνία παραλαβής του εντύπου της άδειας οδήγησης και σε κάθε περίπτωση το πολύ έως τέσσερις μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στην οικεία δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ή την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, αντίστοιχα.

Η Περιφέρεια Αττικής, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η διάταξη αποτελεί πρόταση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας και την είχε καταθέσει πρόσφατα προσωπικά στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ