Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ακρίβεια: Το νέο πακέτο στήριξης για βενζίνη και ρεύμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν παρέμβαση και για τη βενζίνη. 

Αρχής γενομένης από τη βενζίνη, το βασικό σενάριο που μοιάζει “κλειδωμένο” είναι ο μηχανισμός “επιστροφής” μέρους του κόστους του καυσίμου. Με βάση τα δεδομένα ως αργά το βράδυ, η επιδότηση θα κινείται στην περιοχή των 15 λεπτών ανά λίτρο, με ένα μικρό παράθυρο «θετικής» έκπληξης, αν και φαίνεται ότι τα πιο αισιόδοξα σενάρια δεν προχωρούν. Κεντρική ιδέα είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν το τελικό ποσό στο πρατήριο και με την απόδειξη να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δρομολογηθεί, προκειμένου να λάβουν το ποσό που θα δικαιούνται ως επιστροφή και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα εισοδηματικά κριτήρια για το μέτρο δεν θα είναι περιοριστικά, αντίθετα θα πιάνουν και τη μεσαία τάξη. Μπορεί να μιλάμε ακόμα και για πολίτες με εισόδημα στην περιοχή των 15-20.000 ευρώ, ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση, ενώ το όριο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στο τραπέζι, τέλος, είναι και κάποια πρόβλεψη, ώστε το ποσό της επιδότησης να έχει ένα “ταβάνι” και να μην μπορεί να γίνεται κατάχρηση.

Επιδότηση για το φυσικό αέριο

Δεύτερη σημαντική επιδότηση θα είναι αυτή για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, η οποία θα αφορά πλέον τον Απρίλιο, μιας και για τον Μάρτιο θα συνεχιστεί με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου. Η επιδότηση για τα νοικοκυριά, από 39 ευρώ για ένα νοικοκυριό σήμερα, θα πάει πάνω από τα 50, στην περιοχή των 52-53 ευρώ. Όσο για τις επιχειρήσεις, από τα σημερινά 65 ευρώ, ήτοι το 50% της αύξησης, η επιδότηση θα είναι και εδώ ενισχυμένη αξιοσημείωτα, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει στα σκαριά αύξηση στην περιοχή του 70-75%. Οι πόροι και γι’ αυτή την επιδότηση θα προέλθουν από τα έσοδα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

 

Τι θα γίνει με το ρεύμα

Η ενεργειακή κρίση είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης καθώς διευρύνεται σε μεγάλη έκταση εντός της αγοράς και αφορά τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η επιδότηση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ,

Το πακέτο του Απριλίου θα είναι προσαυξημένο καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου. Το ποσό μπορεί να διαμορφωθεί και στα 50 ή και ακόμα και στα 60 ευρώ τον μήνα.

Προτεραιότητα στους ευπαθείς πολίτες

Τα σενάρια, μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις δίνουν και παίρνουν με αναφορές να κάνουν λόγο για ενίσχυση εισοδήματος, τουλάχιστον 800.000 χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και 170.000 ατόμων με αναπηρία, με 250 ευρώ ενώ διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν περίπου 270.000 δικαιούχοι του επιδόματος.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους χαμηλοσυνταξιούχους εκτιμάται ότι θα είναι το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα, όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα με τα κριτήρια να έχουν ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
[Με πληροφορίες από Protothema.gr και Newsbomb.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ