Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι κερδίζουν, τι πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα για ιδιοκτήτες ακινήτων διαμορφώνει η ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, ώστε να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων, είναι η 31η Δεκεμβρίου, με τη σχετική πλατφόρμα να είναι ήδη ανοικτή, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και οι ιδιοκτήτες να κάνουν μια νέα αρχή.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

Μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ.

Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή επικοινωνεί:

  • με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ απ’ όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων και
  • με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ’ όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αρ. παροχής του ακινήτου.

Όσον αφορά στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Όσοι πάντως δεν θελήσουν να κάνουν χρήση της ρύθμιση, θα πρέπει να ξέρουν τα εξής:

  • οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις– το 200%,
  • για τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια.

 

Πρόστιμα- επιβράβευση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι “αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο, θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους”.

Σημείωσε μάλιστα τα εξής:

  • πρόκειται για μία ρύθμιση που έρχεται να ικανοποιήσει τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση,
  • επιβραβεύει τους συνεπείς δημότες, οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί –στην πρώτη περίοδο ανοίγματος της πλατφόρμας, δηλώνοντας την ορθή επιφάνεια των ακινήτων τους– καθώς πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη του ανθρώπους που εμπιστεύονται την πολιτεία,
  • όσοι πολίτες καθυστέρησαν για τον οποιοδήποτε λόγο και επιλέξουν να ενταχθούν, τώρα, στη ρύθμιση, τους δίνεται η δυνατότητα να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους: 20% –και μόνο για την περίοδο από το 2020 και μετά– και όχι πολλαπλάσιο, που θα ήταν το κανονικό πρόστιμο εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη.

 

Διεύρυνση βάσης

Με βάση αυτή τη νέα πραγματικότητα γίνεται αντιληπτό ότι αλλάζουν άρδην και τα δεδομένα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς διευρύνεται η βάση υπολογισμού των δημοτικών τελών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους επιπλέον πόρους προς όφελος των δημοτών τους, είτε μειώνοντας τα τέλη, είτε χρηματοδοτώντας νέα έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

Δεύτερη ευκαιρία

Η σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία στα αδήλωτα τετραγωνικά, αναφέρει ότι επιτρέπεται η υποβολή των εν λόγω δηλώσεων το αργότερο μέχρι τις 31.12.2021.

Με τη ρύθμιση:

  • διαγράφεται το σύνολο των κάθε είδους τελών και προστίμων μέχρι τις 31/12/2019 που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων για τους υπόχρεους που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος,
  • τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης, καταβάλλονται με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος και σύμφωνα με το οριζόμενο πρόγραμμα δόσεων,
  • διαδικαστικά, η εκκαθάριση των νέων αυτών δηλώσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων μέχρι την 31η.3.2022,
  • οι κατά τα ανωτέρω οφειλές εξαιρούνται από την ισχύουσα ρύθμιση οφειλών προς ο.τ.α. που προβλέπεται στο άρθρο 165 του ν.4764/2020.

 

Ψιλή κυριότητα

Όσοι αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, εκτός από την απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις σε δημοτικούς φόρους και τέλη θα πρέπει να ξέρουν τα εξής:

Α. Δεν είναι απαραίτητο να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίοι έχουν δικαιώματα (πλήρη, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αρκεί να δηλωθεί τουλάχιστον από έναν.

Β. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο εάν δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχει κάποιος ιδιοκτήτης στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

Γ. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

 

Βοηθητικοί χώροι, πιλοτές

Αναφορικά με τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου, οι ιδιοκτήτες τους είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την πραγματική τους επιφάνεια.

Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν σε πολυκατοικίες βοηθητικούς χώρους (υπόγεια, γκαράζ, αποθήκες) που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια μπορούν να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην πλατφόρμα ως ηλεκτροδοτούμενους.

Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοικτά παρκινγκ, δηλαδή ως επιφάνεια ακινήτου εάν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται εάν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

 

Εξόφληση

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τον τρόπο που θα επιλέξουν να αποπληρώσουν την τελική τους οφειλή.

Αυτή μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσης όπου το ελάχιστο ποσό πλην της τελευταίας δόσης είναι τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελάχιστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί έως την έναρξη ισχύος αυτής της ρύθμισης παραμένουν σε ισχύ.

 

Όφελος ιδιοκτητών

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μεγάλο κέρδος για όσους κάνουν δήλωση ορθών στοιχείων, είναι ότι θα γλιτώσουν το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προβλέπεται πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

 

Πλατφόρμα 2020

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η εκκαθάριση των παλαιών δηλώσεων εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων.

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ανέρχονται στα 60.630.700 εκ., με το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξάνεται κατά 35,15%.

Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 22,4 κρυμμένα τετραγωνικά ανά δήλωση.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, δεν έχει υπολογιστεί απολογιστικά το ετήσιο κέρδος των ΟΤΑ, αλλά από τις δηλώσεις αυτές, προκύπτει ότι πρόκειται για ένα χωρίς προηγούμενο, “δώρο” για την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας.

“Υλοποιήθηκε χάρις στην πρόταση και τον αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ για την υιοθέτησή του”, σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

 

 

Δείτε επίσης: Στην κόψη του κορονοϊού: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Τι αλλάζει από αύριο για τους ανεμβολίαστους

 

 

Αιτιολογική έκθεση

Ας δούμε τώρα αναλυτικά τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση για όσους έχουν πάρει την απόφαση να προχωρήσουν σε αυθεντική δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών στα ακίνητα που διαθέτουν.

Με την αξιολογούμενη διάταξη παρέχεται εκ νέου έως την 31.12.2021 δικαίωμα υποβολής δηλώσεων ή δηλώσεων ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου δημοτών με διαγραφή του συνόλου των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες έχουν την υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος, με εξαίρεση τις οφειλές που προκύπτουν από διαφορές ως προς την επιφάνεια του ακινήτου ή τη χρήση του από τη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 165του ν. 4764/2020 (Α’256).

 

 

Άρθρο 5: δήλωση στοιχείων

Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι –τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 31.12.2021.

Κατ’ εξαίρεση των ισχυόντων ιδίως, στο άρθρο 73 του β.δ. της 24.9/20.10.1958 (Α’ 171) στα άρθρα 2 και 5 του ν. 25/1975 (Α’ 74), στο άρθρο 2 του ν. 429/1976 (Α’ 235), στις παρ. 11 και 14 του άρθρου 10 του ν. 1080/1980 (Α’246) και στις παρ. 12 και 16 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α’62), σε όσους υποβάλλουν δήλωση ορθών στοιχείων, σύμφωνα με την παρ. 1, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων.

Οι υποβάλλοντες τη δήλωση της παρ. 1, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης.1.2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού επεξεργάζονται τις δηλώσεις και εκκαθαρίζουν όλες τις σχετικές υποθέσεις, εγγράφοντας στα μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

Οφειλές προς τους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, που προκύπτουν από τα οριζόμενα στην παρ. 2 καταβάλλονται από τους υπόχρεους σε εικοσιτέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα δέκα (10) ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα πενήντα (50) ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος διατηρούνται σε ισχύ.

Οι οφειλές που προκύπτουν από διαφορές ως προς την επιφάνεια ενός ακινήτου ή τη χρήση αυτού, κατά το παρόν, εξαιρούνται από την παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4764/2020 (Α’ 256).

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ