Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για να μη «μολυνθούν» τα Χριστούγεννα – Όλα για το τείχος ανοσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι το διάστημα που ακολουθεί έως το τέλος του χρόνου για την εξέλιξη της πανδημίας η οποία προκαλεί τριγμούς στο εθνικό σύστημα υγείας και αναταράξεις στην οικονομία.

Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να καλύψει όλο το χαμένο χρόνο με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ώστε να γίνει πράξη το λεγόμενο «τείχος» ανοσίας.

Η εκτόξευση των σκληρών δεικτών, προκαλεί πονοκέφαλο τόσο σε κυβέρνηση όσο και σε ειδικούς και η μόνη λύση είναι οι εμβολιασμοί, προκειμένου να γίνουν γιορτές με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Εάν προσθέσει κανείς την ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον» και τις μελέτες που βλέπουν το φως για παραλλαγές με πλήρη διαφυγή από το εμβόλια, γίνεται σαφές πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις.

Όσον αφορά στους λόγους που ελήφθη η απόφαση, οι ειδικοί τονίζουν τα εξής:

-Τα υψηλά νούμερα που καταγράφονται σε όλη τη χώρα, στα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, δεν επιτρέπουν πλέον κανέναν εφησυχασμό.

-Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον και η έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου.

-Η προστασία των εμβολίων αρχίζει να μειώνεται μήνα με το μήνα.

 

Ισραήλ

Τα δεδομένα αυτά υποχρέωσαν τους επιστήμονες να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εισηγηθεί η αναμνηστική δόση να γίνεται στους τέσσερις μήνες.

Η τελική απόφαση για τους τρεις μήνες φαίνεται να συνδέεται και με την εμπειρία στο Ισραήλ, που δείχνει ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

 

Υποχρεωτικότητα

Ζητούμενο πλέον είναι εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες κοινωνικές ή ηλικιακές ομάδες, πέραν αυτής των άνω των 60 ετών.
Σαφής απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει, με τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για μια λεπτή ισορροπία στο θέμα, κάτι που οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Οι δηλώσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές του προβληματισμού που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο:

-Γιάννης Οικονόμου: «Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».

-Μάκης Βορίδης: «Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση μιας πολύ δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση».

 

Ευρωπαϊκό μέτωπο

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συζητήσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, ενώ ανάλογο κλίμα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η 16η Δεκεμβρίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι βρεθεί κοινός βηματισμός, αλλά κυρίως να χτιστεί κοινό μέτωπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο «αόρατος εχθρός» που έχει φέρει την Ε.Ε. στα όρια της.

 

Άνοιξε ο δρόμος

Η κυβέρνηση που έχει εφαρμόσει το μέτρο στους υγειονομικούς και στους άνω των 60 ετών, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εάν η πανδημία συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της.

Ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι οι σχετικές αποφάσεις για υγειονομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), και άλλες κατηγορίες είναι συνταγματικές.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως η απόφαση του ΣτΕ, αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και σε πληθυσμιακές ομάδες με ηλικιακά κριτήρια.

Το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες που, όπως σημειώνεται, προστατεύονται με τον εμβολιασμό: τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Το ΣτΕ έκρινε ότι υποχωρούν όλα τα συνταγματικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τεθούν κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς τα προστατευόμενα αυτά αγαθά, είναι υπέρτατα και η όποια στάθμιση μπορεί να γίνει με άλλα αγαθά, δεν μπορεί παρά να τα αναδείξει ως ύψιστα.
Με τον τρόπο αυτό, έκλεισε και το κεφάλαιο των αμφισβητήσεων και η απόφαση αποτελεί «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης εφόσον κρίνει αναγκαίο, ότι πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

 

Άλμα εμβολιασμών

Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ξεκόλλησε» ο ρυθμός των εμβολιασμών μετά τις ανακοινώσεις για τους άνω των 60 ετών και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος υπόχρεος δεν έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ