Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Έφυγε” η Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Η ζωή και το έργο της

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η πρόεδρος της «Ελπίδας» και Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάσταση της υγείας είχε επιδεινωθεί πολύ, με την ίδια να βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη.

Η ανακοίνωση της οικογένειας

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας.

Ο πατέρας της Γιώργος Μπουρνάκης καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και έχουν 5 παιδιά τον Γιάννη, την Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και την Βαρδιάννα.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Το φιλανθρωπικό της έργο

Για πάνω από 30 χρόνια, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατάφερε να υλοποιήσει ένα πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο, έχοντας προτεραιότητα το παιδί και την εξάλειψη του παιδικού καρκίνου.

Το έργο της, εμπνευσμένο από τη μητρότητα (μητέρα άλλωστε 5 παιδιών, του Γιάννη, της Χριστιάννας, του Γιώργου, του Νίκου και της Βαρδιάννας), είχε στόχο επίσης τη συνδρομή στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η παιδεία, η υγεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, το Ίδρυμά της, μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ