Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Έτσι, ξεχρεώνετε εφορία και ταμεία: Λύσεις που «ξεφουσκώνουν» τον λογαριασμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το κομπιουτεράκι στο χέρι βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι που καλούνται να ξεπληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν στην πανδημία και τους φόρους στην εφορία.

Ο λογαριασμός είναι εξαιρετικά βαρύς και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναζητούν τις βέλτιστες δυνατές λύσεις, με στόχο να μην αδειάσουν οι τσέπες τους.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το βέβαιο είναι ότι η ραστώνη του καλοκαιριού δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό για όσους θέλουν να είναι συνεπείς με το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρέη της πανδημίας και οι οφειλές στην εφορία (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μίγμα που απαιτεί έξυπνες κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο αποπληρωμής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι επιπτώσεις μπορεί να αποδειχτούν ολέθριες.

Στην παρούσα φάση, προτεραιότητα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες είναι η αποπληρωμή της εφορίας, για όσους λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά.

 

Διπλός δρόμος

Οι επιλογές που έχουν οι φορολογούμενοι είναι αρκετές, αλλά όλες έχουν ως βασική προϋπόθεση την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος και όχι τη μετάθεση των υποχρεώσεων στο μέλλον.

Όσοι ακολουθήσουν τον πρώτο δρόμο είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτούν για ένα διάστημα, αλλά στη συνέχεια θα μπορούν να αισθάνονται σιγουριά για μια ζωή μακριά από χρέη.

Όσοι ακολουθήσουν το δεύτερο δρόμο, θα διαπιστώσουν ότι πολύ σύντομα τα χρέη θα τους πνίξουν και πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να βγουν από το αδιέξοδο που θα τους συνοδεύει.

 

Οκτώ δόσεις

Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος, ενώ κάτι ανάλογο μπορούν να κάνουν και με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να αποπληρώσουν τον φόρο σε  περισσότερες δόσεις.

Άλλωστε, η κρίση του κορονοϊού έχει τραυματίσει τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών και η λύση των πολλών δόσεων, είναι αυτή που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξεχρεώσουν με περισσότερη άνεση.

Ειδικότερα, ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις και όχι σε τρείς όπως συνέβαινε έως πρόσφατα.

Βασική προϋπόθεση όμως για να πληρωθεί ο φόρος σε οκτώ δόσεις είναι η φορολογική δήλωση να υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τα τέλη του μήνα και
  • η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

 

Επτά δόσεις

Στην περίπτωση πάντως που η φορολογική δήλωση υποβληθεί την τελευταία στιγμή, δηλαδή στις 27  Αυγούστου, τότε οι δόσεις θα είναι επτά.

Στα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) και οι άλλες έξι τμηματικά, όπου η τελευταία θα είναι και πάλι τον Φεβρουάριο του 2022.

 

Εφάπαξ καταβολή

Όσοι έχουν ρευστότητα, μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους έως και τα τέλη του μήνα, κάτι βέβαια που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο λόγω και των καλοκαιρινών διακοπών που οι υποχρεώσεις είναι πολλές.

Εάν πάντως κάποιοι προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, θα έχουν μια μικρή έκπτωση που είναι της τάξης του 3%.

 

Πάγια ρύθμιση

Η λύση της πάγιας ρύθμισης έχει αρκετά οφέλη, αλλά μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον, καθώς δίνει τη δυνατότητα για εξόφληση σε έως 24 δόσεις.

Πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι οι δόσεις είναι έντοκες, ενώ το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

 

Δείτε επίσης: Υπ. Οικονομικών: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το ενοίκιο του Ιουλίου

 

Πιστωτική κάρτα

Η λύση που κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια από μια σημαντική μερίδα φορολογουμένων είναι η αποπληρωμή της εφορίας μέσω πιστωτικής κάρτας.

Οι φορολογούμενοι πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό του φόρου μέσω της  πιστωτικής τους κάρτας και εάν ξεπληρώσουν, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, έχουν την έκπτωση του 3%, ενώ κερδίζουν και τις 12 άτοκες δόσεις.

 

ΕΝΦΙΑ

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι για πολλούς φορολογούμενους, δεν είναι άλλο από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου δηλαδή που σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών.

Η λύση που προτιμούν οι περισσότεροι είναι αυτή των έξι μηναίων δόσεων, όπου η πρώτη πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Άλλες λύσεις που μπορούν να επιλέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι:

  • Η πάγια ρύθμιση, κάτι που σημαίνει άνεση χρόνου με έως 24 δόσεις για την αποπληρωμή, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.
  • Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα, κάτι που σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα για εξόφληση όλου του ποσού με τον ιδιοκτήτη ακινήτου να πληρώσει το φόρο που του αναλογεί σε 12 άτοκες δόσεις.

 

Φρένο στην παράταση

Η αρχική εκτίμηση από τους φοροτεχνικούς ήταν πως ο πολύ αργός ρυθμός στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα οδηγούσε το οικονομικό επιτελείο σε παράτασή τους.

Για την ώρα, τέτοιο σενάριο δεν δείχνει να είναι στο τραπέζι, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να μιλούν για ικανοποιητικό ρυθμό, τονίζοντας ότι ο χρόνος έως τις 27 Αυγούστου είναι αρκετός.

Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά νεκρός μήνας και η συντριπτική πλειονότητα ενδιαφέρεται για τις διακοπές και όχι για τα χρέη του.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία περίπου επτά στους δέκα φορολογούμενους ή δεν θα πληρώνουν ή θα έχουν επιστροφή φόρου.

 

Κορονοχρέη

Για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, ο μεγάλος εφιάλτης, είναι τα κορονοχρέη, τα χρέη δηλαδή που δημιουργήθηκαν στην πανδημία και που είναι δύσκολο να αποπληρωθούν.

Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν και σε συνεργασία με τους Θεσμούς προχώρησε σε λύση που δίνει τη δυνατότητα για εξόφληση όλων των χρεών σε 36 ή 72 δόσεις.

Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως η λύση αυτή θα δώσει μια βαθιά «ανάσα» σε περίπου 1,8 εκατ. εργαζόμενους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση της πανδημίας.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι τα χρέη που δημιουργήθηκε είναι δύσκολο να αποπληρωθούν, καθώς εκτιμάται ότι οι απλήρωτοι φόροι  προς την εφορία ανέρχονται σε περίπου 8,3 δισ. ευρώ και έχουν συνεχώς αυξητική τάση.

 

Ιανουάριος 2022

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να «τρέξει» από το επόμενο έτος με την καταβολή της πρώτης δόσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Έως τότε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα έχει φτιάξει ειδική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από τους πληττόμενους.

Οι φορολογούμενοι που δεν είναι πληττόμενοι έχουν τη δυνατότητα για αποπληρωμή με βάση την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων.

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση όλων των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε έως 36 δόσεις ή ακόμη και έως 72 χαμηλότοκες, που θα δώσουν άνεση χρόνου σε αυτούς που θέλουν να ξοφλήσουν και να κάνουν μια νέα αρχή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι το νέο πλαίσιο αφορά μόνο επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού.

Σημείωσε επίσης ότι μέσω της νέας ρύθμισης:

  • καλύπτονται όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και σήμερα,
  • ανοίγει πλήρως η βεντάλια των οφειλών που θα μπορούν να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν σε έως και 6 χρόνια.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι  στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Έτσι, ρυθμίζονται τόσο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου lockdown που «πάγωσαν» έως το τέλος του 2021 και οι οφειλές από φόρους και εισφορές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Κατά συνέπεια, στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων δόσεων εντάσσονται:

  • Οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
  • Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.

 

Μέσο επιτόκιο

Με το νέο σχήμα της ρύθμισης τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,5%.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει από το οικονομικό επιτελείο, η νέα ρύθμιση αφορά τέσσερις κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων, που είναι οι εξής:

  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.
  • Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid.
  • Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.

 

Επανένταξη

Δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και δέχθηκαν πλήγμα. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όσων ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων και δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να επανενταχθούν.

Η «πόρτα» των 100 ή 120 δόσεων ανοίγει ξανά με την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου 2021 και με αυτό ως δεδομένο, θεωρείται βέβαιο ότι οι δόσεις που έχουν «χαθεί» θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ