Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έρχονται “ενέσεις” ρευστότητας: “Ζεστό” χρήμα με 6 ενισχύσεις – Ποιοι θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Οικονομικές ανάσες ενόψει των Χριστουγέννων και της δύσκολης συγκυρίας που ακολουθεί αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να προστατευτούν τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει “κόκκινος” συναγερμός και αναζητούνται οι καλύτερες δυνατές άμυνες απέναντι στην ακρίβεια που αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι λόγω του πληθωρισμού, ο μισθός εξαντλείται νωρίτερα από το τέλος του μήνα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μια επίσκεψη άλλωστε στο σούπερ μάρκετ είναι ικανή για να αντιληφθεί ο καθένας το μέγεθος του προβλήματος, καθώς οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν γίνει πλέον απλησίαστες.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν το πρόβλημα και διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας.

Υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι οι οικονομικές ανάσες που θα δοθούν στα νοικοκυριά δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την οικονομία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαταραχθούν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Προτεραιότητα άλλωστε είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην 1η Δεκεμβρίου και τον Οίκο Fitch, μέσω του οποίου θα κλείσει και ο κύκλος των αναβαθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομικές ανάσες που θα δοθούν θα είναι λελογισμένες και στα όρια των αντοχών της οικονομίας για να μη χαθεί όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη ότι με κόπο χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

 

Οι μικρές ενέσεις

Με αυτό το σκεπτικό θα προχωρήσουν εντός του Δεκεμβρίου έξι οικονομικές ανάσες που θεωρούνται κρίσιμες για τα νοικοκυριά, καθώς θα δώσουν ενέσεις ρευστότητας τα Χριστούγεννα που οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Οι ενέσεις αυτές θα δοθούν στους πλέον ευάλωτους, στους συνταξιούχους, τη νέα γενιά και τους αγρότες, που επιβεβαιώνουν την βούληση της κυβέρνησης να μη μείνει κανείς αβοήθητος στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

 

Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

Ο αριθμός των συνταξιούχων σε όλα τα ταμεία που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά άνω 10 ευρώ, υπολογίζεται σε 750.000

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 100- 200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αδικία που υπάρχει.

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

-Σε 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

-Σε 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

-Σε 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

 

Market Pass 2

Με βάση τη νέα υπουργική απόφαση, παρατείνεται η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Για όσους υπέβαλαν αίτηση έως την 31η Οκτωβρίου, δόθηκε η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των στοιχείων για τον τρόπο λήψης της ενίσχυσης (μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή πίστωσης σε ψηφιακή κάρτα) έως και την 31η Οκτωβρίου.

Για όσους υποβάλουν την αίτηση μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των παραπάνω στοιχείων ισχύει έως και την 8η Ιανουαρίου 2024, οπότε η αίτηση οριστικοποιείται και δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πριν την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμών, διενεργούνται τελικοί έλεγχοι για όλους του αιτούντες της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως ως προς τα μέλη του νοικοκυριού.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει τόσο τους δικαιούχους που είχαν λάβει την αίτηση σε προηγούμενους κύκλους του Market Pass και λαμβάνουν την ενίσχυση των μηνών Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 αυτόματα, όσο και τους νέους αιτούντες.

Με βάση αυτό το δεδομένο γίνεται αντιληπτό ότι η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μετά ον έλεγχο και την πλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων.

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό ο αιτών που θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο θα έχει δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Αυτό μπορεί να γίνει μετά την 8η Ιανουαρίου 2024 και να υποβάλλει εκ νέου την αίτηση μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2024.

Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιείται έως την 31η Ιανουαρίου 2024.

Εάν υπάρξει απόρριψη της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η αλλαγή του μέσου καταβολής της ενίσχυσης.

Η παράταση υποβολής των αιτήσεων αποφασίστηκε για λόγους επιχειρησιακής ευθυγράμμισης των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης και ιδίως για την αντιμετώπιση μη εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας των παρατάσεων υποβολής τους από τους πληγέντες των φυσικών καταστροφών.

 

Ευάλωτα νοικοκυριά

Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά

Έτσι, όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα λάβουν 324 ευρώ και όσοι λαμβάνουν 400 ευρώ θα ανέβουν στα 432 ευρώ.

Ειδικότερα, τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8%, και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023:

– σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,

-108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και

-54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

 

Επίδομα θέρμανσης

Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100 έως 1.000 ευρώ

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο.

Όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης πέρυσι, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Όσον αφορά στο όριο εισοδήματος:

-για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ,

-για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ.

– για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ. β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά φέτος τίθεται ως πρόσθετο κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους παραμένει στις 200.000 ευρώ και για τους έγγαμους, το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ.

Youth Pass

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έχει ανοίξει και υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών θα λάβουν τα 150 ευρώ του youth pass έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούχους μπορούν να υποβληθούν είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι ενισχύσεις θα έχουν αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση έως και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Για τη φετινή ενίσχυση δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2022 έως και 31.12.2022.

Κατά συνέπεια ένας νέος 18 ετών που υποβάλει έως τις 5 Δεκεμβρίου αίτηση για το Youth Pass θα λάβει 150 ευρώ φέτος και επιπλέον 150 ευρώ το 2024 χωρίς να υποβάλει νέα αίτηση.

Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Από το 2024 και εφεξής η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους και η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος ενημερώνεται για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω sms ή mail με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για αγορές ή λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις

-τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα),

-πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και

– μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

 

 

“Πακέτο” 350 εκατ. ευρώ 

Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη ανακοίνωσε “πακέτο” ενίσχυσης 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους που θα χορηγηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως είπε:

  • Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα έχουμε αύξηση 150 ευρώ σε όλα τα επιδόματα π.χ. ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα έπαιρνε 140 ευρώ και τον Δεκέμβριο θα πάρει 350 ευρώ.
  • Θα ενισχυθούν με 200 ευρώ συμπολίτες με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ .
  • Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και
  • Θα ενισχύσουμε με 150 ευρώ και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά  και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ