Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Έρχεται το “Ελλάς – ΗΠΑ – Συμμαχία”: Νέα αμυντική συμφωνία για τη χώρα – Συνάντηση Δένδια – Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα αμυντική συμφωνία για τη χώρα ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά την υπογραφή του συμφωνητικού για τις γαλλικές φρεγάτες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση στο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λίγο πριν από την αναχώρηση του τελευταίου για την Ουάσιγκτον, όπου θα πέσουν οι υπογραφές για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία, που θα υπογραφεί την Πέμπτη, πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

Θα έχει πενταετή ισχύ, ενώ στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ’ αόριστον, μετά τις υπογραφές των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίκεν.

 

Όσα αποκάλυψε ο Υπουργός για τη συμφωνία

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι υπήρχαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, για αμερικανικές βάσεις, πέρα από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, οι οποίες, όμως, όπως εξήγησε, δεν εξετάζονται σε αυτή την φάση, αλλά «η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον».

Αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσθέτει πως η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, επισήμανε ότι η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία», τονίζει.

 

Δείτε επίσης: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα: Σε τι οφείλεται η κίνηση στους δρόμους το τελευταίο διάστημα

 

Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει, οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις. «Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες».

Ο Ν. Δένδιας τόνισε πως «η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας, και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν τα κονδύλια από το Κογκρέσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων».

Αναμένεται η δήλωση Μπλίνκεν

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας, όπως εξήγησε χθες ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο «Βήμα», αναμένεται και ισχυρή πολιτική δήλωση από τον Άντονι Μπλίνκεν, η οποία θα έχει τρία βασικά σημεία, με ένα από αυτά να αφορά τη στάση της Τουρκίας και τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα «συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ», ο κ. Δένδιας σημειώνει πως «αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».

 

Οικονόμου: Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία

Ερωτώμενος σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι τα δύο υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας, είναι απολύτως συντονισμένα στην ίδια κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι «αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον κ. Δένδια πριν από την τελική υπογραφή της συμφωνίας την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, που ενισχύει το στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα και αποτελεί μια ακόμα επιτυχία της κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τόπους κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο και αναφέρθηκε στην αυξημένη σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη αλλά και στην αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά.
«Δύσκολη η συμφωνία, αλλά στο τέλος επετεύχθη»

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, τέλος, πως η διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς ήταν δύσκολη, αλλά «στο τέλος επετεύχθη ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι αμοιβαίως επωφελές για τις δύο πλευρές».

«Η επιλογή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία, προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης».

 

 

[Πηγή: iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ