Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ένας μήνας πολέμου στη Γάζα – Απορρίπτει το ενδεχόμενο για κατάπαυση πυρός ο Νετανιάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα, Τρίτη από την ημέρα που η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Οι άγριες μάχες συνεχίζονται με τις ισραηλινές δυνάμεις να εισχωρούν ολοένα και πιο κοντά στη Γάζα, περικυκλώνοντάς από κάθε κατεύθυνση ενώ πιθανότατα να βρίσκονται ακόμα και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το νοσοκομείο Αλ- Σίφα όπου σύμφωνα με τις IDF βρίσκεται το υπόγειο στρατηγείο της Χαμάς.

Στον ένα μήνα φρίκης πάνω από 10.000 είναι οι νεκροί ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να φτάσει σε απόφαση για ανθρωπιστική εκεχειρία. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι. Τόνισε δε ότι «το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News χθες βράδυ, ενώ διεμήνυσε επίσης πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Καθώς «όταν δεν έχουμε εμείς την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, είπε από τον Λίβανο όπου βρίσκεται πως η Χαμάς θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αποδεχθεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση του Βισύ», παραπέμποντας στο δοσιλογικό γαλλικό καθεστώς την περίοδο της ναζιστικής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου έγιναν μερικές ώρες αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κάτι που χαρακτήρισε «πιο επείγον κάθε ώρα που περνάει», προκειμένου να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι παραπάνω από ανθρωπιστική κρίση, είναι κρίση για την ανθρωπότητα», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ