Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις σπιτιών μέχρι το 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις σπιτιών μέχρι το τέλος του 2024, αποφασίστηκε προκειμένου να τονωθεί η αγορά ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ακόμα ένα κίνητρο για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.

Η έκπτωση φόρου φυσικών προσώπων είναι έως και 40% και αφορά εργασίες ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ειδικότερα ο νόμος που ισχύει έως το τέλος του έτους προκειμένου οι φορολογούμενοι να επωφεληθούν από το μπόνους προβλέπει:

1. Οι δαπάνες που πραγματοποιούν από την 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματός τους για τα επόμενα τέσσερα έτη.

2. Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 4 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Με αυτό τον τρόπο το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται σε 6.400 ευρώ, δηλαδή στο 40% των 16.000 ευρώ.

3. Το μεγαλύτερο κέρδος θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ. Για αυτούς ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.

4. Το φορομπόνους αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών. Αυτό σημαίνει ότι για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών.

5. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμιση κτιρίων από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:

  • Τα κτήρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.
  • Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες
  • Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ισχύς της έκπτωσης του 40% των δαπανών ανακαίνισης, δεν θα χάνουν την έκπτωση του 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα η οποία αφορά δαπάνες για επισκευή και συντήρηση, ισχύει κάθε χρόνο και υπολογίζεται αυτόματα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στην εφορία.

 

Οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες αναγνωρίζονται για την εφαρμογή της παρούσας είναι οι εξής:

Α. Ενεργειακές

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξω τερικών προστατευτικών φύλλων.
  • Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχεί- ων ώστε να καθίσταται πλήρως λειτουργικό.
  • Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα.
  • Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
  • Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Β. Λειτουργικές – αισθητικές

  • Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης.
  • Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
  • Συντήρηση/επισκευή στέγης.
  • Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων.
  • Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης.
  • Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα.
  • Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  • Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

 

Κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση

Το μέτρο δίνει κίνητρα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων τους. Το κέρδος όσων προχωρήσουν σε ανακαίνιση των σπιτιών τους θα είναι έως και 1.600 ευρώ «κούρεμα» στο φόρο, ανά χρόνο και σε βάθος τεσσάρων χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος μπορεί συνολικά να κερδίσει έως και 6.400 ευρώ.

Το τελικό κέρδος βέβαια για τον κάθε φορολογούμενο θα εξαρτηθεί από το ύψος του ποσού που θα δαπανήσει. Εάν δηλαδή κάποιος δαπανήσει για την ανακαίνιση του σπιτιού του 5.000 ευρώ, συνολικά θα κερδίσει 2.000 ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από το εκκαθαριστικό του σε διάστημα 4 ετών. Σημαίνει ότι για κάθε χρόνο ο φόρος του θα είναι μειωμένος κατά 500 ευρώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ