Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Άρση lockdown: Τέλος τα SMS – Τι αλλάζει από αύριο σε μετακινήσεις και λιανεμπόριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από 6 μήνες σκληρών περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση του lockdown με αλλαγές σε μετακινήσεις και λιανεμπόριο, αλλά και “κόφτη” στα SMS.

Είμαστε μόνο μια μέρα μακριά από την επιστροφή σε μια διαφορετική κανονικότητα μεν, πολύ πιο κοντά στην έννοια του όρου σε σχέση με όλα αυτά που ζούσαμε μέχρι στιγμής δε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες άρση του lockdown με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, να δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα «πώς» του ανοίγματος, αρχής γενομένης από τις 14 Μαΐου.

Τι αλλάζει από αύριο

Από αύριο Παρασκευή πέφτει “κόφτης” στα SMS, ενώ ανοίγουν οι μετακινήσεις και σταδιακά κι άλλοι τομείς. Αναλυτικά από αύριο:

  • Τελειώνει ο περιορισμός στις μετακινήσεις
  • Το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται έως τις 00.30 αντί για τις 11 το βράδυ
  • Τελειώνουν τα SMS 13033 και το 13032
  • Τελειώνουν οι μέθοδοι click in a shop και click away και οι αγορές στο λιανεμπόριο θα γίνονται χωρίς ραντεβού, αλλά φυσικά με υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ και χρήση μάσκας

Δείτε επίσης: Covid-19: Έρχεται καθολικός εμβολιασμός στα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων

Μουσική από τον Ιούνιο

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, ένας κλάδος ο οποίος έχει πληγεί όσο ελάχιστοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά το άνοιγμά του τον Ιούνιο αναμένεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζει προς το καλύτερο το πλαίσιο που θα ισχύει.

Η μουσική αναμένεται να επανέλθει στην εστίαση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου εάν όλα πάνε καλά.

Αντίστοιχα το ίδιο θα συμβεί και με την εστίαση και συγκεκριμένα τη μουσική η οποία μπορεί να μην συνοδεύει τις εξόδους μας για φαγητό ή ποτό τον Μάιο, όμως αναμένεται να επανέλθει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου εάν όλα πάνε καλά. Το εν λόγω ζήτημα θα επανεξεταστεί στα τέλη του μήνα.

Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που εκκρεμεί είναι και η επανελειτουργία των γυμναστηρίων τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μετά το τέλος του μήνα. Το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας τους θα συζητηθεί και θα επανεξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες.

 

Πώς θα μετακινούμαστε

Από την Παρασκευή, λοιπόν, ξεκινούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας. Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους.

Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • είτε PCR τεστ 72 ωρών
  • ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
  • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

 

Δείτε επίσης: Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα των εξετάσεων – Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Το «ξεκλείδωμα θα έχει και συνέχεια στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς θα ξεκινήσουν και πάλι βρεφονηπιακοί σταθμοί, θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι. Αναλυτικά ανοίγουν:

  • Στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
  • Στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι
  • Επίσης από τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, αλλά με ανώτατο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ