Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Άρση μέτρων: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες που ανοίγουν καταστήματα, σχολεία, ξενοδοχεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία είναι το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει περιθώριο μέχρι αύριο Παρασκευή στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων αλλά και των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να του παραδοθεί το τελικό σχέδιο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες θα κάνει παρεμβάσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Δευτέρα με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες θα ανακοινώσει την πρώτη φάση της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας διατύπωσε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης τη θετική άποψη που έχει για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, τονίζοντας βεβαίως πως «είμαι μέλος μιας Επιτροπής στην οποία το θέμα συζητείται ήδη και θα συζητηθεί και αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη)». Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί δύο «σχολές» μέσα στην Επιτροπή αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, όπως αυτές εκφράζονται από τους επιστήμονες που συμμετέχουν. Σήμερα έχει προγραμματιστεί εκ νέου συνεδρίαση των επιδημιολόγων για το θέμα των σχολείων, όπως και άλλη συνεδρίαση όλων των ειδικών της Επιτροπής.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως «το θέμα των σχολείων είναι πολυπαραγοντικό και μας απασχολεί. Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες, που σχετίζονται με τα παιδιά, τις οικογένειες, τα ευπαθή άτομα». Επανέλαβε, δε, πως τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού και πως ο ρόλος τους στη διασπορά είναι περιορισμένος.

Μέχρι στιγμής η συνισταμένη των προτάσεων διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ/ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
4 Μαΐου

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
4 Μαΐου

ΣΧΟΛΕΙΑ

11 Μαΐου Γ΄Λυκείου
25 Μαΐου ή 1 Ιουνίου υπόλοιπα σχολεία

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ή αρχές Ιουνίου

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ/ΚΑΦΕ/ΜΠΑΡ
Από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μέσα στον Ιούνιο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Σεπτέμβριο

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
15 Ιουνίου ετήσιας λειτουργίας
30 Ιουνίου εποχικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ