Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Άρση μέτρων: Αγχωμένοι οι επιβάτες στα ΜΜΜ – Συνεχείς έλεγχοι για μάσκες και αποστάσεις [Βίντεο, εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάσκες, αποστάσεις και έλεγχοι είναι η νέα πραγματικότητα από σήμερα το πρωί σε μετρόλεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, καθώς συρμοί, αυτοκίνητα και δρομολόγια επιστρέφουν στην μερική κανονικότητα που ξεκίνησε σήμερα με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιβάτες στα μέσα μεταφοράς φορούν μάσκες τόσο από αγωνία για την προσωπική τους υγεία όσο και λόγω του προστίμου των 150 ευρώ για όσους δεν εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μέτρο.

Έντονη είναι παράλληλα η παρουσία της αστυνομίας αλλά και της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να γίνεται έλεγχος ότι τα μέτρα τηρούνται.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που παίρνουν από την στάση της πλατείας Συντάγματος, αλλά και άλλων στάσεων, ελέγχονται από κλιμάκιο της ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Σε όσες περιπτώσεις, μάλιστα, εντοπίζονται επιβάτες χωρίς μάσκες αυτοί υποχρεώνονται να αποβιβαστούν από το λεωφορείο.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι αστυνομικοί σταματούν τα οχήματα και κοιτούν μέσα, ελέγχοντας αν τηρούνται οι αποστάσεις και αν φορούν όλοι τις μάσκες τους.

Σήμερα είναι ημέρα συστάσεων προς όσους δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η επιβολή προστίμων, που ανέρχονται στα 150 ευρώ για όποιον επιβαίνει σε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.

Στα λεωφορεία υπάρχουν αφίσες για την απόσταση ότι μπορεί να στέκεται κάποιος ανά δεύτερη χειρολαβή ενώ στο μετρό έχουν «ακυρωθεί» θέσεις καθήμενων προκειμένου να διασφαλίζονται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Ο ρόλο του βοηθού επιβάτη

Ειδικό ρόλο όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν αναλάβει οι 300 βοηθοί επιβατών που έχουν αναλάβει από σήμερα ρόλο καθοδήγησης και εκπαίδευσης για τις μετακινήσεις σε 45 κεντρικούς σταθμούς.

Οι επιθεωρήσεις στα λεωφορεία και τους συρμούς θα επικεντρωθούν σε σταθμούς ανταποκρίσεων με λεωφορεία και Μετρό, δηλαδή στην Ομόνοια στο Σύνταγμα, στους Αμπελόκηπους, στο Συγγρού – Φιξ και άλλους μεγάλους σταθμούς.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι απολυμάνσεις των οχημάτων ημερησίως στα αμαξοστάσια αλλά και ο τακτικός καθαρισμός με ειδικό απολυμαντικό διάλυμα σε σημεία που υπάρχει άμεση επαφή με τους επιβάτες (κουπαστές στις κυλιομένες σκάλες, ακυρωτικά μηχανήματα κ.α).

Από σήμερα, στους δρόμους θα κυκλοφορήσουν περίπου 1.100 λεωφορεία ενώ αυξάνεται η συχνότητα των συρμών στα δρομολόγια στο μετρό στις ώρες αιχμής (από 06 έως 10 π.μ και από 3.00 έως τις 6.00 το απόγευμα) ανά 6λεπτο (από 7,5 λεπτά που ήταν μέχρι σήμερα) και σε ώρες μη αιχμής ανά 10 λεπτά (από 15 λεπτά).

Ωστόσο από την ΣΤΑΣΥ, υπογραμμίζουν ότι ανάλογα με τις ανάγκες, θα υπάρχει ευελιξία και στο ωράριο στις ώρες αιχμής αλλά και με την προσθήκη νέων συρμών όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.

Λόγω του γεγονότος, δε, ότι η οδηγία είναι όσοι μπορούν να επιλέγουν το ΙΧ για την μετακίνησή τους, από το πρωί παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού οχημάτων σε χώρους στάθμευσης επί πληρωμή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ