Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Στα 928 εκ. ευρώ διαμορφώνεται το έλλειμμα στο πρώτο οκτάμηνο του 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Όσοι ασχολούνται με τον χώρο της Αυτοδιοίκησης γνωρίζουν το ζήτημα με τους παρακρατηθέντες πόρους της που δεν της απέδιδε επί σειρά ετών το κράτος με αποτέλεσμα οι δήμοι να χάσουν τελικά αρκετά χρήματα που τους αναλογούσαν, καθώς η τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν να αποδοθεί σταδιακά το ποσό του 1,7 δισ. Ευρώ και ενώ υπήρχαν εκτιμήσεις για οφειλές περισσότερων δις.
Φαίνεται λοιπόν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται στην εποχή του “Καλλικράτη”, καθώς το  κράτος δεν αρκείται στο ψαλίδι 60% στις λειτουργικές δαπάνες των δήμων αλλά  φαίνεται να παρακρατά πόρους που έχει να λαμβάνουν οι δήμοι μέσα από τη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.  Σημειώνουμε εδώ πως βάσει του Νόμου 3852/2010 καθορίζονται οι χρηματοδοτικοί πόροι και το ποσοστό συμμετοχής σε αυτούς των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Αυτοί είναι: α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Νομικών Προσώπων 21,3%β) ΦΠΑ 12% και γ) Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 50%.
Η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ προσπάθησε προσφάτως να εκτιμήσει, με “συντηρητικό τρόπο”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική έκθεση που έχει συντάξει, τα ποσά που αναλογούν στους δήμους με βάση το επίσημο μηνιαίο δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και τα έσοδα των τριων προαναφερόμενων φόρων. Έτσι μόνο από το καθαρό ποσό του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων θα έπρεπε η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει λάβει το πρώτο οκτάμηνο το ποσό των 824 εκ. ευρώ. Αντιστοίχως στα ταμεία των δήμων για το πρώτο οκτάμηνο θα έπρεπε να είχαν μπει για το Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων 156 εκ. ευρώ, για το ΦΠΑ 1 δις 090 εκ. ευρώ και για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 141 εκ. ευρώ. Το σύνολο από όλους αυτούς του φόρους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, ανέρχεται στα 2 δις 210 εκ. ευρώ αλλά αυτό που είχε δοθεί στο οκτάμηνο ήταν 1 δις 458 εκ. ευρώ. Δηλαδή υπήρχε μια διαφορά ύψους 752 εκ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει και συνέχεια καθώς υπάρχουν και τα έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ), εκ των οποίων η ΚΕΔΕ εκτιμάει πφως οι δήμοι πρέπει να πάρουν 176 εκ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα οι δήμοι, όμως, δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα τίποτα, οπότε αν προστεθεί αυτό ποσό στα 752 εκ. ευρώ που αναφέραμε πιο πάνω το έλλειμμα ανεβαίνει στα 928 εκ. ευρώ για το πρώτο εννιάμηνο του 2012. Σ΄ αυτό το έλλειμμα θα πρέπει επίσης να αθροιστούν και οι χρηματοδοτικοί περιορισμοί στις μεταφερόμενες αρμοδιότητες παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου 3852/2010 αλλά και του άρθρου 102 του Συντάγματος. Σημειώνεται ότι από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν πληρωθεί 185 εκ. ευρώ  για δαπάνες του 2011, όπως για παράδειγμα δαπάνες μεταφοράς μαθητών.

• Η ΚΕΔΕ ζητάει να  τηρηθούν οι νόμοι του κράτους 
Η ενημερωτική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ κλείνει με τις ακόλουθες διαπιστώσεις αλλά και με μια σαφή απαίτηση: “Όπως και αν προσεγγιστούν οι μειώσεις των επιχορηγήσεων στους δήμους είτε μέσω των νόμων είτε συγκριτικά με τους άλλους φορείς της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης είτε με τις ανελαστικές δαπάνες που δεν καλύπτουν αποδεικνύεται ότι οι δήμοι της χώρας έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Είναι φανερό ότι οι δήμοι κατανοούν τα μεγάλο πρόβλημα και πιστεύουν ότι μόνο με την πιστή εφαρμογή των νόμων θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Για το λόγο αυτό απαιτούν την τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων του κράτους”. Το θέμα συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ το οποίο θα ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «εκκαθάριση» με βάση τα δικά τους επίσημα στοιχεία. 

•Δημοτικές Αρχές: “Δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό” 
Γίνεται κατανοητό πως αν είχαν οι δήμοι αυτά τα χρήματα δεν θα βρίσκονταν στη σημερινή κατάσταση ασφυξίας. Αναφορά στη μη απόδοση των 928 εκ. ευρώ στην Αυτοδιοίκηση έκανε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Ιωαννίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου. “Δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό. Τι επιχειρησιακό σχέδιο να κάνεις όταν το κράτος είναι απόλυτα ασυνεπές απέναντι στις συμβατικές του υποχρεώσεις;” αναρωτήθηκε ο κ. Ιωαννίδης.  
“Αν είχαμε πάρει έστω αυτά τα χρήματα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.  Θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποια χρήματα στους προμηθευτές που έρχονται εδώ και ζητούν τα λεφτά τους” μας είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κ. Στέφανος Λεζγής, που τονίζει πως αυτή τη στιγμή το ταμείο είναι άδειο και ο Δήμος βγάζει ίσα-ίσα τη μισθοδοσία των εργαζομένων.  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ