Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

• Τρόμο σκορπούν τα όσα ενημέρωσε το Σώμα ο Δήμαρχος για αυτές τις επιθέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας που είχαμε στην πόλη της Μεταμόρφωσης ήταν η αιτία να συνεδριάσει έκτακτα το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει τόσο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσο και να εκδώσει και ένα ψήφισμα καταδίκης αυτών των επιχειρήσεων.
 
• «Τον σκότωσε η Χρυσή Αυγή»
Ο κύκλος της συζήτησης ξεκίνησε με τον δήμαρχο μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδη καρπέτα, ο οποίος αρχικά ενημέρωσε για άγνωστες πτυχές από το περιστατικό του μαχαιρώματος δυο ατόμων από το Πακιστάν, λέγοντας: «Καλούμαστε να συζητήσουμε ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την χώρα αλλά στην πόλη μας εκδηλώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός των γνωστών περιστατικών, είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα περιστατικά που έμειναν στο ημίφως. Είχαμε επιθέσεις σε σπίτια στις οδούς Κορίνθου και Νιόβης.
Όσον αφορά στο πρόσφατο περιστατικό, δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν με τέτοιον τρόπο που απέβλεπαν στην εξόντωσή τους, καθώς μαχαιρώθηκαν κοντά στην καρδιακή χώρα. Υπάρχει και μία ακόμη πτυχή που ίσως να μην έχει γίνει γνωστή. Από το ένα θύμα, του πήραν το τηλέφωνο και διάβασαν από την λίστα με τις επαφές του τον τηλεφωνικό αριθμό  του γιατρού του, τον οποίον πήραν τηλέφωνο και άρχισαν να τον απειλούν και του είπαν ότι ο ασθενής του πέθανε και τον σκότωσαν αυτοί που είναι της Χρυσής Αυγής και είναι τυχερός που δεν θα τον απασχολήσει πια.»

• Δήμαρχος: «Χρειάζεται να ενημερωθούν οι νέοι»
Στη συνέχεια, ο κ. Καρπέτας προχώρησε σε μία τοποθέτηση σχετικά με την αντιστοιχία αυτών των πράξεων με τις ναζιστικές σημειώνοντας: «Η μεθοδολογία και οι πρακτικές αυτές δεν είναι πρωτοφανείς είναι ακριβέστατη αντιγραφή των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου Ερνστ Ρεμ και θα παρακαλούσα τους νέους και όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ναζισμός να αναζητήσουν ιστορικά γεγονότα και να μάθουν τι ήταν αυτά τα τάγματα, ποια ήταν «η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» *, ποια ήταν τα SS (Ες – Ες) που διαδέχτηκαν τα τάγματα εφόδου του Ρεμ, τι πρέσβευαν και τι αντιλήψεις είχαν.
Ένα δεύτερο κεφάλαιο γνώσεις είναι να μάθουν τι σήμαινε για την Ελλάδα ο ναζισμός. Υπάρχει ένα αριστουργηματικό έργο «Η Ελλάδα του Χίτλερ»  του Μαρκ Μαζάουερ (Mark Mazower) που το προτείνω ανεπιφύλακτα. Πρέπει να αναζητήσουν όσοι δεν γνωρίζουν και να μάθουν τι ήταν η σφαγή στο Δίστομο, τι ήταν η σφαγή στα Καλάβρυτα, η σφαγή του Κομμένου της Άρτας. Πόσοι Έλληνες πέθαναν από την πείνα στην κατοχή, πόσοι μαρτύρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η ιδεολογία του ναζισμού είναι η πιο παρανοϊκή σύλληψη που έχει υπάρξει στην ανθρώπινη ιστορία.»

• «Δεν υπάρχει χώρος για την βία»
Ο δήμαρχος συνέχισε την ομιλία του προτρέποντας το σώμα να σηκώσει ένα ανάχωμα στη βία και συγκεκριμένα τόνισε: «Οι περίοδοι τέτοιας κρίσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες γιατί είναι πολύ εύκολο οι κοινωνίες να διολισθήσουν στο χάος και οι άνθρωποι στην αποκτήνωση. Είναι διάχυτη η αίσθηση, μέσα από την πικρία και την οργή του «γιατί βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε», να ζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους και εξιλαστήρια θύματα. Και τα εξιλαστήρια θύματα αναζητούνται σε ότι βρούμε μπροστά μας και ειδικά σε ότι είναι πιο αδύνατο και πιο ανυπεράσπιστο.
Αυτό το αίσθημα εκμεταλλεύονται οι επίδοξοι διάδοχοι των ταγμάτων εφόδου του Ρεμ και προσπαθούν να διεισδύσουν στους αρμούς της κοινωνίας και κυρίως να προσεταιριστούν την νεολαία, ως την πιο ανυποψίαστη για το τι σημαίνει η ιδεολογία την οποία εκπροσωπούν. Εδώ γεννάτε η υποχρέωσή μας και δε σηκώνει παραταξιακές διαφορές να σηκώσουμε ένα ανάχωμα, να χαράξουμε μία διαχωριστική γραμμή και να πούμε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το όριο που όλοι οφείλουμε να κινούμαστε είναι εκείνο που αποκλείει τη βία, την ωμή, την τυφλή που δεν βρίσκει όρια και που βασίζεται στο τυφλό μίσος.»

• «Η πραγματικότητα «φωτογραφίζει» την Χρυσή Αυγή»
Και ολοκλήρωσε ως εξής: «Νομίζω ότι είναι μέγα ζήτημα να κλείσουμε απέξω αυτές τις αντιλήψεις. Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε ούτε τις φαλτσέτες, ούτε τους σουγιάδες, ούτε τους μπαλτάδες. Θα πει κάποιος ότι αυτά που λέω φωτογραφίζουν μία συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση. Μα δεν το φωτογραφίζω εγώ αλλά η πραγματικότητα. Η μία εκδοχή είναι οι δράστες αυτών των περιστατικών να είναι οργανωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, η άλλη εκδοχή είναι να μην είναι οργανωμένοι και να είναι μιμητές, το οποίο κατά την γνώμη μου είναι ακόμα χειρότερο, γιατί είναι ακόμα πιο επικίνδυνο γιατί δείχνει πόσο μέσα από τις χαώδης συνθήκες που δημιουργεί η τυφλή βία βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα κατακάθια, όλα τα εγκληματικά στοιχεία.»     

• Δ. Τζίτζιφας: «Πρόωρο συμπέρασμα ότι προήλθαν από την Χρυσή Αυγή»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας, ήταν αυτός που πήρε στη συνέχεια τον λόγο. Ο κ. Τζίτζιφας καταδίκασε τα περιστατικά αυτά αλλά τόνισε πως είναι πρόωρο να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Χρυσή Αυγή, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θα είμαι, ως συνήθως, σύντομος. Πιστεύω ότι και η νεολαία μας γνωρίζει τα όσα έγιναν επί κατοχής, με τους ναζί. Από εκεί και πέρα εννοείται ότι τα καταδικάζουμε αυτά τα γεγονότα, θα έλεγα όμως ότι είναι πολύ επικίνδυνο να βλέπουμε τα γεγονότα μονομερώς αυτήν τη στιγμή, αν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία, ότι τα γεγονότα αυτά προήλθαν από την Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν την υποστηρίζω και μακάρι να μην υπήρχαν στο δημοκρατικό μας στερέωμα. Όμως είναι πολύ πρόωρο να πούμε ότι επειδή φόραγαν μαύρα, είναι χρυσαυγίτες. Εξάλλου θα ακούσατε ότι λέγεται πως δεν ήταν της Χρυσής Αυγής αλλά κάποιοι που έκαναν ότι είναι της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, εγώ είδα στην τηλεόραση όπου έκανε δηλώσεις ο Πακιστανός που τραυματίστηκε πίσω από την ΦΑΓΕ και είπε ότι δεν ήταν Έλληνας αυτός που του επιτέθηκε. Πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε και αυτήν την παράμετρο ότι μεταξύ των αλλοδαπών γίνεται «χαμός».
Ενώ να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, μέρα μεσημέρι, μαχαίρωσαν Πακιστανοί έναν Έλληνα στην Τατοϊου ενώ έβγαζε χρήματα από ATM τράπεζας.
Όλα αυτά είναι φαινόμενα, που σίγουρα δεν πρέπει να γίνονται αλλά λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι.
Είναι σοβαρό θέμα αυτό και δεν μου αρέσει και εμένα σαν Μεταμορφωσιώτη, να λένε να στην μεταμόρφωση έγινε αυτό το περιστατικό. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Μεταμόρφωση είναι φιλόξενος δήμος και στο παρελθόν δεν είχαν συμβεί τέτοια περιστατικά.
Επαναλαμβάνω ότι τα καταδικάζουμε αυτά τα περιστατικά από όπου κι αν προέρχονται.»

• Ν. Καραντωνίου: «Οι πρώτοι που ασχοληθήκαμε με αυτό το πρόβλημα»
Τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ σε αυτά τα ζητήματα εξέφρασε στην ενδελεχή τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μεταμόρφωσης, κ. Νίκος Καραντωνίου, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύετε ότι αυτά γίνονται από μόνα τους; Θα σας πω ένα παράδειγμα, έγραψε μία ιστορικός ότι η σφαγή της Σμύρνης ήταν συνωστισμός και αυτό πέρασε στα βιβλία. Αναφέρατε τις σφαγές που έκαναν στην κατοχή οι ναζί, έχουν περάσει στην εκπαίδευση της νεολαίας αυτά;
Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ασχοληθεί ξανά να με αυτό το ζήτημα και το λέω για να δείξω ότι εμείς δεν αφήναμε τέτοια ζητήματα να μένουν στον αέρα.
Δεν προσπαθούμε να εξιδανικεύσουμε καταστάσεις, η μετανάστευση είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Όμως γίνεται πόλεμος στην χώρα τους, ποιος τον κάνει αυτόν τον πόλεμο; Γιατί και ο πόλεμος είναι πολιτική επιλογή, δεν είναι κάτι στον αέρα.
Ξεκαθαρίζουμε, είμαστε ενάντια στον ρατσισμό, στον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Απορρίπτουμε κάθε πολιτική και πρακτική διαίρει και βασίλευε, κάθε ενέργεια που οδηγεί στην καλλιέργεια έχθρας ανάμεσα στους λαούς αλλά και σε ομάδες πολιτών. Γνωρίζουμε ακόμα ότι το αστικό πολιτικό σύστημα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύει τον αγώνα ενός τμήματος εργαζομένων με άλλο, μιας περιοχής με άλλη, προκαλεί συστηματικά ως και εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε φυλές, λαούς με διαφορετική γλώσσα και έθιμα. Ξέρουμε καλά ότι η φτώχεια, η καταπίεση, ο αναλφαβητισμός και η κοινωνική καθυστέρηση, αλλά και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης οδηγεί χιλιάδες φτωχούς, εξαθλιωμένους και διωκόμενους στην ξενιτιά. Ούτε ο κίνδυνος της ζωής τους δεν τους αποτρέπει να αναζητήσουν την επιβίωση, όσο πιο μακριά γίνεται.”
Μετά το πέρας της συζήτησης, όπως συνηθίζει η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, κατέθεσε το δικό της ψήφισμα για τα περιστατικά της ρατσιστικής βίας, το οποίο ανάγνωσε η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, κα Δήμητρα Τσεβά.

• Δ. Πεπαρίδης: «Δεν είναι τυχαίο ότι φόραγαν μαύρες μπλούζες»
Ο επόμενος που ζήτησε και πήρε τον λόγο ήταν ο κ. Δημήτρης Πεπαρίδης, Πρόεδρος του Αθλητικού οργανισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης, ο οποίος εμμέσως έδειξε την Χρυσή Αυγή πίσω από αυτά τα γεγονότα αναφέροντας: «Ο φασισμός έφτασε στην Μεταμόρφωση, έφτασε δίπλα στα σπίτια μας. Δεν κάνουμε κάποια δίκη για το ποιος τα έκανε, όμως δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο πως στις τελευταίες εκλογές ομάδα με μαύρες μπλούζες σταμάτησε στην πλατεία και έσπασε το περίπτερο πολιτικού κόμματος, δεν είναι τυχαίο ότι πάλι άνθρωποι με μαύρες μπλούζες έσπασαν και έκαψαν το κουρείο.
Ο φασισμός δεν μπαίνει δίπλα σε οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να καταδικάσουμε τον φασισμό, είναι μία τακτική που δεν εκφράζει αυτήν τη χώρα.»

• Χ. Κοντοσώρου: «Εκδοχή βίας ήταν και όταν αποφασίζαμε αν θα επιτρέψουμε συνάνθρωποι μας να βρουν θεραπεία στον ξενώνα»
Δεν μάσησε τα λόγια της στην καίρια τοποθέτησή της η κα χαρά Κοντοσώρου, δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης κι επικεφαλής της δημοτικής βιβλιοθήκη, η οποία, είπε και θύμισε προς το Σώμα, τα ακόλουθα: «Πέρα από τα προφανή αυτά περιστατικά, που είναι ωμή βία, δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει ότι παντού υπάρχουν πλέον γραμμένα συνθήματα, τα οποία για μένα και αυτά αποτελούν εκφάνσεις βίας.
Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας τα ψάχνω αυτά τα θέματα και πρέπει να πω ότι δυσκολεύομαι αυτές τις ημέρες να εξηγήσω στους μαθητές μου την διαφορά ανάμεσα στον εθνικισμό και τον αγνό πατριωτισμό.
Η βία πρέπει να καταδικάζεται σε οποιαδήποτε μορφή της.
Θα πρέπει να σημειώσω ότι εκδοχές βίας είδαμε και εδώ μέσα όταν θα έπρεπε να αποφασίσουμε να θα επιτρέψουμε σε συνανθρώπους μας να βρουν θεραπεία σε έναν ξενώνα. Επίσης είδαμε συνάδελφο να επιτίθεται σε άλλον συνάδελφο (σ.σ. ο κ. Θεόδωρος Βλάμης στον κ. Κώστα Κολοβό) και μείναμε εντελώς απαθείς. Αυτό προσωπικά με έθιξε και με έθιξε περισσότερο η δική μου ακινησία και το χρώσταγα στην δική μου ευσυνειδησία να αναφερθώ και σε αυτό.

• Σ. Σαραούδας: «Δεν υπάρχει λύση εδώ που φτάσαμε»
Την χρηστικότητα του Ψηφίσματος σχολίασε στην μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος, κ. Στράτος Σαραούδας, ο οποίος είπε: « Καταρχάς, πρέπει να πω ότι δεν πιστεύω ότι τα ψηφίσματα θα δώσουνε λύση. Όταν αφορίζουμε κάτι τόσο αυτό μεγαλώνει. Ότι αφορίζουμε τη βία πάει να πει ότι αυτή έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που έχει βρει το κενό στην κοινωνία, που το αφήσαμε εμείς να γίνει, και δεν μπορούμε να το κυνηγήσουμε. Πιστεύω, πλέον, ότι δεν υπάρχει λύση εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση. Η βία βρήκε μία κοινωνία στο σημείο μηδέν, χωρίς παιδεία, όλοι να κυνηγάμε το χρήμα χωρίς να θέλουμε να δουλέψουμε.
Πλέον, η βία υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της και δεν μπορεί να μαζευτεί.
Επαναλαμβάνω να εκδώσουμε ένα ψήφισμα που να καταδικάζουμε τη βία είτε προέρχεται από την Χρυσή Αυγή ή από αλλού δεν νομίζω ότι θα λύσει κάποιο πρόβλημα.
Σας λέω χαρακτηριστικά ότι στο γνωστό επεισόδιο στην τηλεόραση, όπου χαστουκίστηκε η βουλευτής, ο κόσμος έλεγε «δεν της έριχνες άλλες δυο – τρεις». Τι να πούμε μείς πάνω σε αυτό; Τον κόσμο έξω δεν τον νοιάζει αυτό. Τον νοιάζει να φάει, μας έκαναν ζώα.»

• Σ. Νάνος: «Θέλω να πιστέψω ότι είναι προβοκάτσια αυτά που γίνονται»
«Η πόλη της Μεταμόρφωσης δεν έχει ίχνος ρατσισμού. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, ζουν εδώ άνθρωποι που εργάζονται πολύ σκληρά για να επιβιώσουν τις οικογένειές τους κι έχουν αποδείξει την κοινωνική τους προσφορά σε πολλές δράσεις που συμβαίνουν στην πόλη μας. Όπως με τον εθελοντισμό, με την διανομή φαγητού σε αδύναμους συμπολίτες μας και άλλες», ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Σάββας Νάνος και συμπλήρωσε: «Επίσης, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι κι εμείς ως μέλος του πολιτικού συστήματος έχουμε τις ευθύνες μας, μικρές ή μεγάλες, για αυτήν την κατάσταση.
Θέλω να πιστέψω ότι είναι προβοκάτσια αυτά που γίνονται αυτήν την εποχή στην χώρα μας, με τις συγκεντρώσεις και τις παρασυγκεντρώσεις. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ξαφνικά κάποιοι άνθρωποι θέλουν να καταλύσουν την δημοκρατία και να φέρουν στην χώρα κάποιο άλλο σύστημα. Δεν έχουμε δείξει δείγματα γραφής ότι δεν δεχόμαστε το διαφορετικό ή την διαφορετικότητα αλλά δεν θα επιβάλετε αυτή η διαφορετικότητα στις πλειοψηφίες, γίνεται ανεκτή στο πλαίσιο του νόμου, μέχρι εκεί όμως.»

• Δ. Τσεβά: «Θα έπαιρνα το νόμο στα χέρια μου για να προστατεύσω την οικογένεια μου»
Ενδιαφέρουσα ήταν και παρέμβαση της κας Δήμητρας Τσεβά, δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας και γραμματέως του συμβουλίου, η οποία υπογράμμισε: «Καταδικάζω την οποιαδήποτε μορφή βίας, είτε πρόκειται για άνθρωπο ή ακόμα και ζώο. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι το να λέμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες νομίζω ότι κλείνουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα, χωρίς να σημαίνει ότι φταίνε μόνο αυτοί. Φταίει το κράτος πάνω από όλα.
Θα ήθελα να κλείσω με κάτι που ίσως στους περισσότερους από εσάς να φανεί ακραίο αλλά με ξεπερνάει ότι είμαι άνθρωπος σε σχέση ότι είμαι δημοτική σύμβουλος. Έτσι, εγώ αν χρειαστεί να αμυνθώ για να προστατεύσω την οικογένεια μου τότε τον νόμο θα τον πάρω στα χέρια μου χωρίς να είμαι υπέρμαχος της βίας.»

• Ψήφισμα δημοτικής αρχής
Το ψήφισμα που πρότεινε η πλευρά της πλειοψηφίας ανέφερε: «Το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά τα αλλεπάλληλα  κρούσματα εγκληματικής ρατσιστικής βίας, που σημειώθηκαν στην πόλη μας, μετά από διεξοδική συζήτηση του θέματος αποφάσισε ομόφωνα: Καταδικάζουμε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τις αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις ρατσιστικής βίας που διαπράχτηκαν στην πόλη μας σε βάρος αλλοδαπών κι ελλήνων πολιτών.
Επισημαίνει ότι η ωμή βία και το τυφλό μίσος δυναμιτίζουν τα θεμέλια της κοινωνίας, εξαγριώνουν τους ανθρώπους και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα.
Απαιτεί από τις αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες και οι πολίτες να βοηθήσουν σε αυτό ώστε να οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη.
Εκφράζει τη συμπάθειά του στα θύματα των επιθέσεων.
Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους προτρέπει να αποφύγουν τις σειρήνες της βίας και του ρατσισμού, να απομονώσουν τους έξαλλους, τους ακραίους και τους μισάνθρωπους και να προστατεύσουν τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού και της ανθρωπιάς.
Καλεί τους νέους να αναζητήσουν την ιδεολογία και τις πρακτικές του ναζισμού για να μάθουν τι στοίχισε σε αίμα, πόνο και δάκρυ για τον ελληνικό λαό και την ανθρωπότητα ολόκληρη.
Υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός πολιτισμός, σε αυτό ακριβώς συνίσταται, στην αντικατάσταση της βίας ως μέσου επιβολής επίλυσης των διαφορών από τον λόγο, το επιχείρημα, την πειθώ, την ανεκτικότητα, την μετριοπάθεια.
Τέλος, να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα βασικό και θεμελιώδες, οι σουγιάδες, οι φαλτσέτες, οι μπαλτάδες, δεν είναι πολιτικά μέσα, είναι εργαλεία του υποκόσμου και οι μαχαιροβγάλτες δεν έχουν θέση στην κοινωνία.

• Ψήφισμα αξιωματικής αντιπολίτευσης
Το προτεινόμενο ψήφισμα της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ανάγνωσε προς το Σώμα και το ακροατήριο ο κ. Τζίτζιφας και το οποίο έχει ως εξής: «Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα καταδικάζει κάθε άσκηση ρατσιστικής βίας από όπου κι αν προέρχεται, με οποιαδήποτε μορφή, τόσο από ημεδαπά στοιχεία, όσο και αλλοδαπά και παράλληλα καταδικάζει τους ηθικούς αυτουργούς αυτών.
Οι τοποθετήσεις όλων των κομμάτων και των εκπροσώπων των αλλοδαπών στη χώρα μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να μη δυναμιτίζουν το ήρεμο πολιτικό κλίμα και τα θεμέλια της δημοκρατίας μας.
Παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που περνάμε σήμερα, ακραίες ρατσιστικές φωνές δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο δήμος μας είναι από τους πλέον φιλόξενους δήμους και τα μεμονωμένα επεισόδια δεν μπορούν να μειώσουν και να αμαυρώσουν τη φιλοξενία των δημοτών μας απέναντι στους αλλοδαπούς μετανάστες.»

• Ψήφισμα ελάσσονος μειοψηφίας
Από την δική της πλευρά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεταμόρφωσης κατέθεσε το ακόλουθο Ψήφισμα: «Τα κρούσματα δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών εντείνονται το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Στον δήμο μας με απειλές, μαχαιρώματα και βόμβες μολότοφ ενάντια σε σπίτι και μαγαζί μεταναστών.
Το πρόβλημα των μεταναστών είναι πράγματι σύνθετο και οξυμένο γιατί οι αιτίες του έχουν σαν βάση τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων, που απορρέουν από τις οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Για την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού και της βίας με βάση το χρώμα, τη γλώσσα κλπ το τελευταίο διάστημα, πρωταγωνιστές και υπεύθυνοι είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – συγκυβέρνηση. Γίνεται προσπάθειά να παραπλανήσουν τον λαό ότι για όλα τα δεινά του φταίνε οι μετανάστες και όχι η καπιταλιστική κρίση και τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται και συνθλίβουν την ζωή Ελλήνων και ξένων εργατών.
Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς και καταστροφή της περιουσίας πεινασμένων ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να πάνε σε μια ξένη χώρα για ένα κομμάτι ψωμί. Εξάλλου είναι πολλοί οι εργοδότες που χρησιμοποιούν τους μετανάστες για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η ανεργία είναι οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους Έλληνες και τους αλλοδαπούς εργάτες. Και για τους δύο ο εχθρός είναι κοινός, η κεφαλαιοκρατία. Γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να γίνει από κοινού, και να επικεντρώνεται στην πάλη ενάντια στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις.
Γι’ αυτήν την κατάσταση ευθύνονται οι ίδιοι που εξαπολύουν επιθέσεις με επιχειρήσεις όπως ο “Ξένιος Δίας”, δηλαδή οι κυβερνήσεις, που σήμερα τους κυνηγούν και καλλιεργούν ταυτόχρονα τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον τους και που «χτες» τούς άνοιγαν την πόρτα για να έρθουν στη χώρα, επειδή τότε αυτό εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις του κεφαλαίου (φτηνή εργατική δύναμη, πίεση στα μεροκάματα των Ελλήνων εργατών κ.ά.). Ευθύνεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις, η οποία κρατά με το ζόρι στην Ελλάδα όσους μετανάστες θέλουν να φύγουν άμεσα, με βάση τη Συνθήκη «Δουβλίνο 2» που δεν επιτρέπει να τους δοθούν έγγραφα και να φύγουν για άλλες χώρες.
Όσο η καπιταλιστική οικονομική κρίση οξύνεται και η χρεοκοπία του λαού διαγράφεται ακατάσχετη, τόσο η κατάσταση αυτή θα εντείνεται και θα βρίσκουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες, την δράση δολοφονικών οργανώσεων, μαζί και της κρατικής καταστολής. Ο λαός οργανωμένα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει και να βάλει στο περιθώριο τέτοιους μηχανισμούς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει και καταδικάζει τα φαινόμενα βίας καθώς επίσης και όσους επιχειρούν να ταυτίσουν τους αγώνες των εργαζομένων με τέτοια φαινόμενα. Στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και τους καλεί να περιφρουρήσουν το δικαίωμα κάθε καταφρονεμένου να κυκλοφορεί ήρεμος και ελεύθερος, να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του στη δουλειά, στον τόπο κατοικίας, στη χώρα που βρίσκεται με ή χωρίς τη θέλησή του.
Οι μετανάστες δεν είναι αντίπαλοι μας, έχουν τα ίδια προβλήματα με μας και από κοινού πρέπει να τα αντιπαλέψουμε.
Μπροστά στην απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους του δήμου μας. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για:
α) Την παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους
β) Την άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, την Συρία)
γ) Την αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, την χορήγησή της και στους ανέργους, την απλοποίηση των διαδικασιών και την διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης
δ) Την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν.»

«Πέρασε» το Ψήφισμα της διοίκησης
Αφού έγινε ένα σχετικό «μπάχαλο», από την… πολύ προσπάθεια να είναι ομόφωνο το Ψήφισμα, τελικά η πλειοψηφία ενέκρινε αυτό που πρότεινε η δημοτική αρχή.

* Ως Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών (γερμ. Nacht der langen Messer) νοείται το τριήμερο μαζικών δολοφονιών από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 1934 στη Γερμανία, όταν εκκαθαρίστηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ ολόκληρη η ηγεσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Sturmabteilung. Με την ευκαιρία θανατώθηκαν επίσης άλλοι δεξιοί πολιτικοί που δεν είχαν σχέση με τα SA, αλλά και διάφοροι αντίπαλοι του Χίτλερ.
Η επίσημη εκδοχή της ναζιστικής προπαγάνδας περιέγραψε αυτές τις ενέργειες ως προληπτικό μέτρο κατά ενός πραξικοπήματος δήθεν προγραμματισμένου από τον Ερνστ Ρεμ, αρχηγό των SA και παλαιό φίλο του Χίτλερ. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησε τον όρο Röhmputsch, στα ελληνικά «πραξικόπημα του Ρεμ».

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ