Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Στους δήμους έχει έρθει μόνο η πρώτη δόση για τις λειτουργικές δαπάνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί η σχολική χρονιά 2011-2012 να έχει ολοκληρωθεί, αλλά πλέον το μυαλό των υπευθύνων των δήμων και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς με τα σημάδια να μην είναι ευοίωνα.
Η δεδομένη υποχρηματοδότηση των δήμων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και μια σειρά εκκρεμοτήτων δημιουργούν πολλούς πονοκεφάλους στις δημοτικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές είχε έρθει στους δήμους μόνο η πρώτη από τις τέσσερις δόσεις της ετήσιας επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες και η οποία ήταν μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή κατά 30%. Αυτό βέβαια σημαίνει πως οι δήμοι έχουν αναγκαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, σε σχέση με άλλες χρονιές, για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων μέχρι και τον Ιούνιο. 
Πάντως, το μεγάλο παράπονο των τοπικών αρχόντων και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα κονδύλια που θα σταλούν για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Επίσης, ζητούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως είναι οι σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις έργου, άλλη μια αρμοδιότητα που φαίνεται να μετακυλύεται στους δήμους με αμφίβολη πηγή χρηματοδότησης. Η ελπίδα των δημοτικών αρχών πλέον είναι η νέα κυβέρνηση (και ειδικότερα τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας) να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα όσο το δυνατόν πιο ομαλό ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

• Σχολικές Καθαρίστριες:  Το μπαλάκι στους δήμους
Ένα μεγάλο αγκάθι για μια ακόμα χρονιά είναι οι σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση έργου. Θυμίζουμε πως τα τελευταία χρόνια η απασχόληση τους γίνονταν μέσω συμβάσεων που υπέγραφαν οι Σχολικές Επιτροπές με τα χρήματα να έρχονται από οργανισμούς του Υπουργείου Παιδείας. Είναι κοινό μυστικό πως για την περίοδο 2011-2012 οι καθαρίστριες πληρώνονται από τις σχολικές επιτροπές των δήμων λόγω της καθυστέρησης με την αποστολή των χρημάτων από την κυβέρνηση. 
Τώρα για την επόμενη σχολική χρονιά 2012-2013 με νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τον καθαρισμό σχολείων ορίζεται πως εφόσον οι ανάγκες των δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, μπορούν να καλυφθούν με συμβάσεις που καταρτίζονται από τους οικείους δήμους. Για το κόστος της απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2012-2013 και εφεξης εγγράφεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία κατανέμεται με απόφαση του Υπουργού, κατ’ αναλογίαν στους οικείους δήμους.Δηλαδή και αυτό το μπαλάκι πέφτει στους δήμους με την χρηματοδότηση να θεωρείται μάλλον έωλη αν αναλογιστεί κανείς πως χρηματοδοτούνται οι δήμοι για άλλες αρμοδιότητες που έχουν πάρει μέσω Καλλικράτη.

• Προβληματισμός στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής
Καμπανάκι για το κατά πόσο θα υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες τη νέα χρονιά στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έκρουσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Δημήτρης Μπούκης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, κ. Βασίλης Λυκούρας, ο οποίος παρατήρησε πως λήγουν στις 30 Ιουνίου οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών και ρώτησε τι σκοπεύει να κάνει η Δημοτική Αρχή για την εξασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων κάποιες εκ των οποίων δουλεύουν για 10-12 χρόνια.
Ο κ. Μπούκης ενημέρωσε πως προσφάτως πραγματοποιήθηκε συνάντηση για αυτό το θέμα με τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας κ. Βεντήρη  παρουσία Αντιδημάρχων και όμορων δήμων. “Δεν ξέρουμε αν το Σεπτέμβριο που ξεκινούν τα σχολεία θα υπάρχουν καθαρίστριες” τόνισε για να προσθέσει: “Το κράτος δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε. Ο προγραμματισμός δεν έχει έρθει ακόμα ελπίζω να έρθει σύντομα. Διαφορετικά να βρούμε μια φόρμουλα με το Υπουργείο Εσωτερικών για να συνεχίσουμε με τις ίδιες καθαρίστριες”.
Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Πασχάλης Γονατάς ενημέρωσε το Σώμα πως τη διαδικασία σύναψης των συμβάσεων θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι δήμοι από τη νέα σχολική χρονιά αν και διευκρίνησε πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα.  Πρόβλημα, όμως, φαίνεται πως υπάρχει και με τις καθαρίστριες και με το λοιπό βοηθητικό προσωπικό στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως αποκάλυψε στην ίδια συνεδρίαση ο Πρόεδρος του αρμόδιου Νομικού Προσώπου, κ. Ηλίας Μπάρμπας. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 31 Ιουλίου με τον κ. Μπάρμπα να ενημερώνει πως έχει σταλεί έγγραφο από το Νομικό Πρόσωπο προς το Υπουργείο χωρίς να έχει δοθεί ακόμα απάντηση.
To www.xtypos.gr μίλησε με τον κ. Μπούκη λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση. Όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος, πέρα από τις καθαρίστριες και την εκκρεμότητα με την επόμενη δόση των λειτουργικών, ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται πιο έντονο φέτος είναι η εισαγωγή νηπίων και προνηπίων στα νηπιαγωγεία της πόλης, καθώς δεν επαρκούν οι αίθουσες στα σχολεία της πόλης. Μάλιστα για αυτό το ζήτημα ο κ. Μπούκης επρόκειτο να έχει συνάντηση στην Περιφέρεια.        

• Δήμος Νέας Ιωνίας: “Δεν  ξέρουμε τι μας ξημερώνει”
Στα σχολεία του Δήμου Νέας Ιωνίας απασχολούνται 35 συμβασιούχες καθαρίστριες, όπως μας ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή.  Οι εργαζόμενες πληρώνονται κανονικά από τις σχολικές επιτροπές παρά το γεγονός πως λεφτά δεν έχουν έρθει στο Δήμο προκειμένου να μην υπάρχουν πρόστιμα από το ΙΚΑ. Για την επόμενη χρονιά ο Δήμος δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με το τι θα συμβεί. “Εμείς λέμε ότι θα τις πάρουμε πάση θυσία αλλιώς τα σχολεία θα είναι βρώμικα” τονίζει η κα Κατημερτζή. Πρόβλημα υπάρχει και με τα χρήματα για τη μεταφορά μαθητών του ειδικού σχολείου και του διαπολιτισμικού με τους μεταφορείς να είναι απλήρωτοι. Προσφάτως, δόθηκαν κάποια κονδύλια μέχρι και τον Μάρτιο αλλά για τους υπόλοιπους μήνες οι επαγγελματίες είναι στην αναμονή    Η Αντιδήμαρχος σημειώνει πως το βασικότερο ζήτημα είναι ότι οι δήμοι δεν γνωρίζουν τι λεφτά θα πάρουν για τα σχολεία, κάτι που δεν τους επιτρέπει να κάνουν και έναν ομαλό προγραμματισμό. “Αν δεν μας στείλουν άλλα χρήματα τι θα κάνουμε; Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Όλα είναι στο πουθενά” τονίζει και εκφράζει την ελπίδα της μήπως με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρεθεί κάποια άκρη. 

• Ένωση Γονέων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: “Τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν”
Επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, στην οποία αιτείται να αποσταλεί η δεύτερη δόση από τους ΚΑΠ προς του δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.  Στην επιστολή της Ένωσης υπενθυμίζεται πως  πέρσι η σχετική απόφαση για τη δεύτερη δόση είχε σταλεί στις 19/4/2011 (!) ενώ τονίζεται πως η πρώτη δόση του 2012 είναι μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 30%.  Η Ένωση Γονέων ζητάει από το Υπουργείο να επισημανθεί στους δήμους πως πρέπει να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (Υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, τονίζεται ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών. “Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τη συνεχόμενη πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία, τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν καθώς οι καθημερινές σημαντικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν” καταλήγει το έγγραφο της Ένωσης προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ