Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εν μέσω αντιδράσεων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας η υπογραφή Μνημονίου μεταξύ του Δήμου και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Νόστος προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο για ανέργους μέσω δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Τελική πρόταση που παρουσίασε η διοίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε μια σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα με το σύνολο των θέσεων εργασίας, που προτείνει ο Δήμος να δημιουργηθούν να φτάνει τις 240. Κάνοντας την εισήγηση του θέματος ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης ξεκαθάρισε πως η Δημοτική Αρχή διαφωνεί πλήρως με τη φιλοσοφία του προγράμματος γιατί δικαιούχοι είναι ιδιωτικοί φορείς και όχι η αυτοδιοίκηση, δεν λύνεται ούτε στο ελάχιστο πρόβλημα της ανεργίας με προσωρινές λύσεις, αλλά και γιατί ο μισθός που δίνεται είναι πολύ μικρός και κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το μόνο θετικό σημείο που αναγνώρισε ο Δήμαρχος είναι η παροχή πλήρης ασφάλισης σε αυτούς που θα επιλεχθούν. “Είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθούν νέες σχέσεις εργασίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” δήλωσε ο κ. Γκότσης. Ωστόσο, ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως τα μέλη της διοίκησης είναι καθημερινά αντιμέτωπα με τα προβλήματα των συμπολιτών τους λόγω της ανεργίας που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες. “Κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα βασικά τους αγαθά…ο αριθμός των δημοτών μας που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο της φτώχειας μεγαλώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της απασχόλησης. Για αυτό προχωράμε δίνοντας έμφαση σε ευπαθείς ομάδες” δήλωσε ο κ. Γκότσης δικαιολογώντας την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος παρά την ιδεολογική της αντίθεση. Ο Δήμαρχος εξήγησε ακόμα πως στην πρόταση του Δήμου περιλαμβάνονται δράσεις που δεν εκτελούνται από εργαζόμενους του Δήμου σήμερα. “Πέρα από τις αντιρρήσεις που έχουμε για το γενικό πλαίσιο θεωρούμε ότι διευκολύνουμε κάποιους συμπολίτες μας, ενώ διευκολύνεται και ο Δήμος στην πραγματοποίηση κάποιων δράσεων ιδιαίτερα τώρα που έχουν περιοριστεί οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού” πρόσθεσε ο Δήμαρχος. Στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα πως, λόγω της υπολειτουργίας των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ-ΤΕΔΚΝΑ) έγινε μια προσπάθεια από κάποιους Δημάρχους να κάνουν μια επιτροπή ώστε να προωθήσουν τα αιτήματα για τη λειτουργία του προγράμματος προς την κυβέρνηση αλλά η προσπάθεια αυτή δεν είναι απήχηση. 

• Σφοδρή επίθεση από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”  
Έντονη ήταν η αντίδραση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή της συνεδρίασης η παράταξη κατέθεσε αίτημα να αποσυρθεί το θέμα από την ημερήσια διάταξη, ένα αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το Δήμαρχο. Ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, ξεκαθάρισε πως δεν  πρόκειται για ένα απλό πρόγραμμα αλλά για ένα στρατηγικό σχέδιο που έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες σκοπιμότητες: “Με τέτοιου είδους επιλογές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση αλλά επιδεινώνεται. Ο Δήμος συμβάλλει στην υλοποίηση προγραμμάτων που ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις και έρχεται ως αρωγός στην κυβερνητική πολιτική…έρχονται με αυτά τα προγράμματα όχι μόνο να εκτονώσουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας αλλά και να αφαιρέσουν εργασιακά δικαιώματα”. Ο κ. Τσουκαλάς  επιτέθηκε στη Δημοτική Αρχή την οποία κατηγόρησε για υποκρισία καθώς από τη μια πλευρά διαμαρτύρεται και λέει πως διαφωνεί και από την άλλη πλευρά με την εισήγησή της έρχεται να δικαιολογήσει πλήρως την αναγκαιότητα λειτουργίας των προγραμμάτων. Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων Συμβούλων της παράταξης. “Τι θα πάμε να πούμε στις πλατείες, τις λαϊκές συνελεύσεις και τα blogs; Σκύψτε το κεφάλι και ελάτε να πάρετε το συσσίτιο;” ρώτησε ο κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης που κατηγόρησε τη διοίκηση ότι καταργεί κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης και τορπιλίζει το εργατικό κίνημα που προσπαθεί να αντισταθεί στα κυβερνητικά μέτρα. 

• Προειδοποίηση από τον Γιάννη Χαραλάμπους 
Ο πρώην Δήμαρχος και αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Χαραλάμπους, αρχικά παρατήρησε πως η ιστορία των προγραμμάτων απασχόλησης με ενδιάμεσους φορείς δεν είναι καινούργια. Ακολούθως θύμισε πως η δική του Δημοτική Αρχή είχε πάψει τα τελευταία χρόνια να μπαίνει σε αυτά τα προγράμματα γιατί υπήρχαν συνέπειες: “Δεν μπαίνουμε σε αυτά τα προγράμματα γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι θα απολυθούν δεν θα απολυθούν. Θα μείνουν εδώ και ο Δήμος θα μπλέξει…όποιος μπαίνει από το παράθυρο αποκτά ελπίδες για μονιμοποίηση”. O κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στην παρέμβαση που είχε κάνει το Σωματείο Εργαζομένων ώστε να μην γίνουν προσλήψεις μέσω του περιβόητου προγράμματος stage την οποία έκρινε ως θετική γιατί έκανε καλό στο Δήμο (είχαν προσληφθεί τότε 8 άτομα ενώ ο Δήμος μπορούσε να πάρει 59). Ο κ. Χαραλάμπους είπε πως κατανοεί την προσπάθεια της διοίκησης, ώστε να προσληφθούν άνεργοι και να μπορέσει ο Δήμος να κάνει επιπρόσθετες δράσεις αλλά επανέλαβε πως ο Δήμος θα μπλέξει αν το υλοποιήσει με το σκεπτικό που ανέπτυξε παραπάνω. 

• “Δεν μπορούμε να παίζουμε πόκερ με ανθρώπινες ζωές”
Από τις άλλες παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας η “Ιωνία 21ος Αιώνας” δήλωσε αντίθετη με την υλοποίηση του προγράμματος. Ο επικεφαλής κ. Νίκος Κουκουλάρης αναγνώρισε πως όλοι έχουν σαν στόχο τη μονιμοποίηση στο δημόσιο αλλά θύμισε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Δήμο Μεταμόρφωσης με τους εκατοντάδες συμβασιούχους που έμειναν εκτός Δήμου όταν τελειώσαν οι συμβάσεις τους. Ο ίδιος είπε πως η παράταξη μπήκε σε δίλημμα για το θέμα για το αν θα κινηθεί με βάση το συναίσθημα ή τη λογική και κατέληξε γνωστοποιώντας πως θα καταψηφίσει την εισήγηση. “Δεν μπορούμε να παίζουμε πόκερ με τις ζωές κάποιων ανθρώπων που ψάχνουν αποκούμπι. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζει στις δικές μας πλάτες για δημιουργία πελατειακών σχέσεων” τόνισε ο Σύμβουλος της παράταξης, κ. Δημήτρης Κουκουλάρης. Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης είπε πως με την εφαρμογή του προγράμματος στην πράξη θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και στο Δήμο και σημείωσε πως το μόνο θετικό για τη διοίκηση είναι πως δεν θα χρειαστεί να τους προσλάβει η ίδια. “Αν η αυτοδιοίκηση έχει σύμπνοια και λειτουργεί συλλογικά μπορεί να πάθουν την πλάκα τους οι κυβερνώντες αλλά δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε γιατί ο κάθε δήμαρχος κάνει τα δικά του παιχνίδια” είπε ο κ. Χατζησαββίδης που έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται προσωπικά στον κ. Γκότση.

• Σωματείο Εργαζομένων: Προετοιμασία για άλωση εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποιήσεις
Ενάντια στην υλοποίηση του προγράμματος τάχθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας με τον Πρόεδρο του συλλόγου, κ. Νίκο Αδαμόπουλο να κάνει λόγο για προσπάθεια άλωσης εργασιακών σχέσεων. Και ο κ. Αδαμόπουλος υποστήριξε πως πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο στο οποίο η αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως “κρεατομηχανή εργαζομένων και εργασιακών σχέσεων” προετοιμάζοντας το έδαφος μέσω των ΜΚΟ για να έρθουν αργότερα οι εταιρείες και να υλοποιήσουν τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Αδαμόπουλος, πάντως, προειδοποίησε πως αν τελικά προσληφθούν αυτοί οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ποιος είναι ο φορές πρόσληψης, το Σωματείο θα τους προσεγγίσει, θα τους οργανώσει και θα διεκδικήσει να απασχοληθούν με τους όρους και τα δικαιώματα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας   Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Αντιπρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, κ. Αντώνης Καλόβουλος, που θεώρησε απαράδεκτο να απασχολούνται εκπαιδευτικοί με 625 ευρώ και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να συμπαρασταθεί στη διεκδίκηση μιας καλύτερης παιδείας και καλύτερων εργασιακών σχέσεων.

• Δήμαρχος: “Ο Δήμος πρέπει να απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας”
Απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης έδωσε αρχικά η Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή, η οποία επεξεργάστηκε το σχέδιο συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα. Όπως είπε, υπάρχει η πλευρά του πρώην Δημάρχου “που βλέπει τους εργαζόμενους σαν φόρτωμα” και η άλλη πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης που θεωρεί πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει έξω από αυτήν την υπόθεση και να μην ασχοληθεί με το πρόβλημα της ανεργίας.  Η  Αντιδήμαρχος τόνισε πως αυτά τα 625 ευρώ καλύπτουν κάποιες βασικές ανάγκες ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ένσημα για να πάρουν σύνταξη. “Τι θα πούμε στον άνεργο; Έλα μαζί στην πορεία;” αναρωτήθηκε για να προσθέσει: “Βλέπουμε τι γίνεται σήμερα και το παλεύουμε…καταγγέλλουμε παράλληλα αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο δρόμο. Αυτό είναι που πρέπει να κάνει μια δημοτική αρχή που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ανθρώπων σήμερα”.    Τελευταίος μίλησε ο Δήμαρχος που αναγνώρισε πως ο Δήμος διαχρονικά δεν είχε ιδιαίτερα πρόβλημα με συμβασιούχους καθώς υπήρχε ενιαία στάση όλων των πλευρών: “Τότε όμως ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ο Δήμος μπορούσε να κάνει προσλήψεις. Σήμερα δεν μπορούμε να πάρουμε κανέναν. Ούτε η αναλογία 1/10 εφαρμόζεται. Το Σωματείο μας λέει ότι απουσιάζουν άτομα. Πως θα καλύψουμε τις ανάγκες; Θα περιμένουμε η πλατεία και το ΠΑΜΕ να αλλάξουν το Μνημόνιο;…Ο Δήμος πρέπει να ακούει τις ανάγκες… δεχόμαστε ότι είμαστε διαχειριστές. Η Τοπική αυτοδιοίκηση έχει χάσει τον χαρακτήρα που είχε και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα κάποια πράγματα. Προσπαθούμε να  απαντάμε στο σήμερα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους να φάνε ένα κομμάτι ψωμί…ο δήμος είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τις παροχές στους δημότες του. Πρώτα και κύρια έχουμε να δώσουμε λόγο στην τοπική κοινωνία”.     Τελικά, στην ψηφοφορία επί του θέματος την υπογραφή του Μνημονίου ενέκριναν μόνο οι παριστάμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση. Και λίγες ημέρες αργότερα ο Δήμαρχος υπέγραψε το Μνημόνιο με τη ΜΚΟ.   

• Συνεχίζονται οι Σχέσεις (Στ)Οργής διοίκησης- Λαϊκής Συσπείρωσης
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης δεν αποφεύχθηκε και πάλι η ένταση μεταξύ διοίκησης και “Λαϊκής Συσπείρωσης”  που συνεχίζουν τις σχέσεις (στ)οργής. Εδώ η αφορμή δόθηκε από την τοποθέτηση της κας Μαλαγάρη η οποία επέκρινε με σφοδρότητα τη Δημοτική Αρχή προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου του Σώματος, κ. Πέτρου Μπουρδούκου που της ζήτησε να ανακαλέσει τα λεγόμενα της. “Είναι θράσος να μιλάει η νεαρότερη Σύμβουλος για τους συναδέλφους της με αυτόν τον τρόπο” είπε ο κ. Μπουρδούκος προς τους κ.κ. Τσουκαλά και Χαμαλίδη όταν διαμαρτυρήθηκαν για αυτή του την παρέμβαση. “Υπάρχουν συνάδελφοι εδώ μέσα που έχουν προσφέρει επί δεκαετίες πολλά στην πόλη. Πρέπει να σεβόμαστε τους αγώνες των άλλων” παρενέβη και ο Δήμαρχος.          

• Δράσεις για επιστήμονες και εργάτες
Οι προτεινόμενες δράσεις καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο κοινωνικών δραστηριοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα σχολεία της πόλης. Επίσης, φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει να τρέξει μέσω αυτού του προγράμματος το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.  Οι περισσότερες θέσεις αφορούν επιστημονικό προσωπικό, αλλά υπάρχουν και θέσεις εργατών, τεχνιτών, καθαριστών, γραμματέων και καλλιτεχνών. Αναλυτικά οι δράσεις, οι ειδικότητες και οι προτεινόμενες θέσεις είναι οι εξής:

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ