Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι για άλλη μια φορά ο καταυλισμός των σεισμοπαθών που βρίσκεται στο Δήμο Νέας Ιωνίας και συγκεκριμένα σε οικόπεδο στη συμβολή της Λ. Ηρακλείου με την οδό Παπαναστασίου, απέναντι από το σταθμό ΗΣΑΠ Περισσού.
Οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης έκτασης, που είναι η Αγροτική Τράπεζα και η ΠΑΣΕΓΕΣ, προωθούν την άμεση αποδέσμευσή της καθώς επιθυμούν να πουλήσουν το ακίνητο-φιλέτο των περίπου 10 στρεμμάτων το οποίο κοστολογείται στα 10 εκ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Χ-τύπου, έχει ήδη βγει πωλητήριο και έχουν εμφανιστεί υποψήφιοι αγοραστές που θέλουν να δημιουργήσουν εμπορικό κέντρο.

Το οικόπεδο είχε επιταχθεί με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1999 προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά οι σεισμοπαθείς της Νέας Ιωνίας που τους πρώτους μήνες μετά το σεισμό έμεναν σε σκηνές στο δημοτικό στάδιο. Εκεί λοιπόν τοποθετήθηκαν λυόμενοι οικίσκοι (containers) από το Υπουργείο μέσα στους οποίους εγκαταστάθηκαν οι οικογένειες των σεισμοπαθών.  Ανάλογοι καταυλισμοί στήθηκαν και σε άλλες γειτονιές της περιοχής που χτυπήθηκαν από το σεισμό, όπως στη Μεταμόρφωση και στο Ηράκλειο. Με το πέρασμα των χρόνων αρκετοί έφυγαν από τον καταυλισμό με αποτέλεσμα σήμερα να κατοικούνται πλέον περίπου 28 οικίσκοι (ενώ στην αρχή ήταν περίπου 70).

Το 2008 με Αποφάσεις του Υφυπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ έγινε άρση επίταξης των οικοπέδων της Αγροτικής και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ακολούθως, το Υπουργείο πριν έναν χρόνο ζήτησε την εκκένωση των οικίσκων του καταυλισμού ώστε να είναι δυνατή η απομάκρυνση των οικίσκων και η παράδοση του οικοπέδου στους ιδιοκτήτες.  Στις αρχές του έτους θυροκολλήθηκε στους οικίσκους έγγραφη προειδοποίηση από το Υπουργείο με το οποίο καλούνταν οι ένοικοι να εκκενώσουν το χώρο μέχρι και τις 18 Μαρτίου. Έπειτα δόθηκε παράταση με τη νέα προθεσμία να ορίζεται για τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου ημερομηνία μετά την πάροδο της οποία η ΔΕΗ επρόκειτο να διακόψει την ηλεκτροδότηση του καταυλισμού.  Ωστόσο, έχει δοθεί σιωπηρώς και νέα παράταση στην προθεσμία εκκένωσης για το τέλος Μαΐου μετά και από παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Νέας Ιωνίας.

Στις 9 Απριλίου έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο Νέας Ιωνίας  του Δημάρχου, κ. Ηρακλή Γκότση και του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρου Μπουρδούκου, με εκπροσώπους της Αγροτικής Τράπεζας, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Υπουργείου Υποδομών. Εκεί λοιπόν ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές στους ιδιοκτήτες και το Υπουργείο πως ο Δήμος δεν θα συναινέσει στην απομάκρυνση των ενοίκων αν πρώτα δεν βρεθεί χώρος στον οποίο θα μεταφερθούν οι άνθρωποι που μένουν εκεί. Επίσης, ο κ. Γκότσης ξεκαθάρισε πως ο Δήμος θα είναι απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας εμπορικού κέντρου που θα πλήξει την τοπική αγορά σε μια δύσκολη περίοδο. Στον καταυλισμό αυτό το διάστημα, βάσει και καταγραφής που έχουν κάνει οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, μένουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όπως άνεργοι, υπερήλικες και συνταξιούχοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, ναρκομανείς, ανάπηροι και άστεγοι. Και μπορεί ίσως κάποιοι να μην θεωρούνται σεισμοπαθείς αλλά είναι άνθρωποι που δεν μπορείς να τους πετάξεις στο δρόμο και αυτό αναγνωρίζεται από τη Δημοτική Αρχή. “Ψάχνουμε μήπως μπορούμε να βρούμε οικόπεδα και σπίτια για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους” είπε στο Χ-τύπο ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Κολμανιώτης. Μια πρόταση που εξετάζει το Υπουργείο είναι η δυνατότητα μεταφοράς των ενοίκων στον καταυλισμό της Μεταμόρφωσης που είναι από τους ελάχιστους που ακόμα λειτουργούν σε οικόπεδο που ανήκει στον ΟΣΚ. 

• “Αν είχαμε αλλού να πάμε, θα μέναμε ακόμα  εδώ;”

Η εφημερίδα βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στον καταυλισμό και μίλησε με κάποιους από τους κατοίκους που τονίζουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταστεγαστούν αλλού και ζητάνε τη βοήθεια των κρατικών φορέων. Οι κάτοικοι μας είπαν πως έχουν μιλήσει με τη Δημοτική Αρχή αλλά και με εκπροσώπους ιδιοκτητών και Υπουργείου χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάποια λύση. Επίσης, όπως μας είπαν, στον καταυλισμό βρέθηκε προσφάτως και εκπρόσωπος εταιρείας που ενδιαφέρεται να χτίσει εμπορικό κέντρο. “Είμαστε άνεργοι, άστεγοι. Δεν έχουμε που να πάμε. Όλοι μας γεννηθήκαμε και μένουμε σε αυτήν την πόλη” μας λέει ο κ. Χρήστος Κανελλάκης. “Εγώ δεν έχω στον ήλιο μοίρα. Ποιος θα έρθει να με πετάξει στο δρόμο;” αναρωτιέται ένας από τους ανέργους που μένουν στους οικίσκους. Η κα Σεβασμία Καραβασίλη έχει μια κόρη ανάπηρη με 86% σε έναν από τους οικίσκους και λέει στο Χ-τύπο πως το κορίτσι δεν μπορεί να μεταφερθεί στο μικρό σπίτι που μένει με την οικογένεια της.  “Με αυτήν την κρίση που θα πάμε; Αν είχαμε λεφτά νομίζετε ότι θα μέναμε εδώ κάτω από αυτές τις συνθήκες;” μας ρωτάει η κα Γεωργία Αργυρέλη δείχνοντας μας τα container που έχουν διάφορα προβλήματα. Η κα Αργυρέλη είναι χήρα και μένει στον οικισμό με τον άνεργο γιό της. “Μας πάνε από τον Άννα στον Καιάφα και από εκεί στη σταύρωση” καταγγέλλει η ίδια. Η κα Μαρία Ξανθοπούλου που μένει σε έναν από τους οικίσκους μας λέει κατηγορηματικά πως όχι μόνο δεν θα φύγει αλλά θα δώσει… μάχη. “Θα περάσουν από πάνω μας. Θα χυθεί αίμα” προειδοποιεί.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ