Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

Tην έγκρισή του έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας στη συμμετοχή του Δήμου σε μια σειρά ενεργειών από κοινού με τους Δήμους Γαλατσίου και Φιλοθέης-Ψυχικού ενάντια στα σχέδια δημιουργίας εμπορικού κέντρου στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο (Παλαι) που βρίσκεται στα Τουρκοβούνια.
Όπως έχουμε γράψει, η υπόθεση ανέγερσης εμπορικού κέντρου από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την αξιοποίηση του χώρου έχει ξεπαγώσει το τελευταίο διάστημα με κυβερνητική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας  χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Υποδομών η Λ. Βείκου ως Εθνική Οδός προκειμένου να κατασκευαστεί ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης της Λεωφόρου με το Γυμναστήριο και να μην εμπλακούν οι δήμοι στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Το αποτέλεσμα είναι οι φορείς και οι Δήμοι της περιοχής να βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε επαφές σχεδιάζοντας τις αντιδράσεις τους.  Στη συζήτηση επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας μια σύντομη ενημέρωση προς το Σώμα για τις τελευταίας εξελίξεις έκανε ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης. Ο Δήμαρχος ζήτησε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη συμμετοχή του Δήμου σε κοινή συνεδρίαση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων (Ν. Ιωνία, Γαλάτσι και Φιλοθέη), σε συνεντεύξεις  τύπου για ενημέρωση φορέων και πολιτών, αλλά και τη νομική κάλυψη ενεργειών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. 

• Αντίδραση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για το πολιτικό πλαίσιο 

Και σε αυτό το θέμα, πάντως, δεν έλλειψε η (καθιερωμένη πλέον) πολιτική κόντρα της Δημοτικής  Αρχής με την παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Η παράταξη του ΚΚΕ  δεν διαφώνησε με τις κινητοποιήσεις αλλά με το πολιτικό πλαίσιο της εισήγησης που έφερε η διοίκηση στο Σώμα. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς η πρόταση της διοίκησης δεν βάζει ζήτημα πάλης και ανατροπής των πολιτικών εκείνων που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα εμπορευματοποίησης κοινόχρηστων χώρων. Η θέση αυτή του κ. Τσουκαλά προσκάλεσε την αντίδραση του Αντιδημάρχου, κ. Τάκη Κωστάκη που εξαπέλυσε επίθεση στη “Λαϊκή Συσπείρωση”: “Αν θεωρείτε ότι αυτό το ζήτημα είναι μείζον τότε δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι….με αυτήν την στάση σας συμφωνείτε ουσιαστικά με αυτές τις καταστάσεις. Κρύβεστε πίσω από γενικόλογες ταξικές αναφορές και δεν προτείνετε συγκεκριμένες δράσεις. Αν δε συμφωνείτε με το πλαίσιο κάντε τις δικές σας κινητοποιήσεις. Μπείτε μέσα στον αγώνα και δώστε το δικό σας περιεχόμενο. Αν δεν κάνετε τίποτα είναι σαν να συμφωνείτε να γίνει Mall εκεί πέρα”. O Δημοτικός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Θοδωρής Χαμαλίδης τόνισε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική που χτυπάει τον εμπορικό κόσμο και αυτό πρέπει να φανεί μέσα από την πάλη των φορέων. “Εμείς δεν είπαμε ότι δεν συμμετέχουμε. Συμμετέχουμε με το δικό μας πλαίσιο και λέμε τις απόψεις μας…αν δεν ανατρέψεις αυτές τις πολιτικές σε 1-2 χρόνια θα κάνουμε κινητοποιήσεις για άλλα πράγματα. Όσο για το ποιοι κάθονται αυτό απευθύνεται αλλού” ήταν η απάντησή στον κ. Κωτσάκη. Στη διαμάχη ενεπλάκη και η Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή που είπε πως οι αγώνες των πολιτών και των φορέων έχουν αποτέλεσμα και ανέφερε ως παράδειγμα την υποχώρηση της κυβέρνησης και την έναρξη διαλόγου στην Κερατέα.  Οι περισσότερες παρατάξεις, πάντως, της αντιπολίτευσης συναίνεσαν στην πρόταση της διοίκησης. “Είμαστε υπερ της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου προς το όφελος των πολιτών. Τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να τυχαίνουν της αποδοχής των τοπικών κοινωνιών οι οποίες δεν συμφωνούν. Γι’ αυτό συμφωνούμε απόλυτα με τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής” τόνισε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Παναγιώτης Μανούρης. Ο Σύμβουλος της ίδιας παράταξης κ. Γιάννης Λαζαρίδης τόνισε πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Χαραλάμπους πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη δημοτική περίοδο για το Παλαί. Σύμφωνος με την εισήγηση παρουσιάστηκε και ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης που υπογράμμισε την ανάγκη να κινητοποιηθούν όσες περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις είναι δυνατόν, ώστε να ανατραπεί η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης.   

• Πρόταση γκρεμίσματος του Παλαί
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου με την παράταξη “Άλλος Δρόμος”, κ. Άρης Παπαδόκωστας, ο οποίος είπε αρχικά πως  το μέτωπο στο Δήμο Γαλατσίου δεν είναι τόσο αρραγές όσο φαίνεται καθώς οι επικεφαλής των παρατάξεων άλλα λένε δημοσίως στα Δημοτικά Συμβούλια και άλλα στις συναντήσεις που έχουν μεταξύ τους. Σημείωσε, πάντως, πως οι κάτοικοι έχουν πετύχει με τις αντιδράσεις τους να μην λειτουργήσει επί έξι χρόνια το εμπορικό κέντρο. Ο κ. Παπαδόκωστας κατέθεσε και μια διαφορετική πρόταση της παράταξης για το μέλλον του χώρου που δεν είναι άλλη από το γκρέμισμα του γυμναστηρίου, κάτι που προτείνει και το Πολυτεχνείο. “Αυτός ο χώρος ήταν και είναι δημόσιος. Η θέση για διαδημοτική εκμετάλλευση είναι επιζήμια. Ο χώρος μπορεί να γίνει με πολύ μικρό κόστος ελεύθερος” τόνισε ο κ. Παπαδόκωστας. Αντίθετος με αυτήν την άποψη παρουσιάστηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Κολμανιώτης που τάχθηκε υπερ της διατήρησης του Παλαί ως χώρου αθλητισμού και πολιτισμού ο οποίος θα χρησιμοποιείται από τους πολίτες όλης της περιοχής. “Πρέπει να είμαστε παρά πολύ προσεκτικοί στο τι ζητάμε….οι διαφορετικές προτάσεις αδυνατίζουν το όλο εγχείρημα”  τόνισε και ζήτησε να γίνει άμεσα μια μελέτη βιωσιμότητας του κτιρίου.         

Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Γκότσης ο οποίος υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να προστατεύει τους δημότες και να παλέψει ενάντια στα σχέδια εμπορευματοποίησης του Παλαί ούτως ώστε η δημόσια περιουσία να μην δοθεί στον ιδιώτη αλλά να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους της περιοχής.  Στη ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση της διοίκησης ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταψήφισαν οι Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” διαφωνώντας με την πολιτική φιλοσοφία “που απορρέει από την εισήγηση και όχι με την αναγκαιότητα των αγώνων για τους οποίους θα κρίνουμε εμείς πως θα συμμετάσχουμε” όπως δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.   

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ