Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Πεδίο μάχης το κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας

Δημοσιεύθηκε

στις


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιουνίου, όπου εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η προσυγκέντρωση που είχε προγραμματίσει το Συντονιστικό Κατοίκων κατά του Ρυθμιστικού (το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στο χώρο που ήταν το παλιό), απέναντι από το δημαρχείο της πόλης.   
Όλα ξεκίνησαν μετά τις 18:00 όταν άρχισαν να μαζεύονται στο χώρο της προσυγκέντρωσης περίπου 30 άτομα για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που είχε ανακοινώσει το Συντονιστικό Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών. Την ίδια ώρα περίπου 500 φίλοι της Ένωσης είχαν ακροβολιστεί στην περίμετρο του δημαρχείου και η ατμόσφαιρα… μύριζε μπαρούτι, παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας.
Η σπίθα άναψε όταν έκανε την εμφάνισή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, κ. Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος πήγε στη μεριά του Συντονιστικού.
Αυτό αποδείχτηκε «Casus Belliι» για τους οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες, κυβόλιθους, κράνη και ότι άλλο εύκαιρο είχαν στους τριάντα …αντιπάλους τους. Εκεί, είχαμε τραυματισμούς και διακομιδές στο νοσοκομείο (για 8 πολίτες από το Συντονιστικό), πυρκαγιές σε κάδους απορριμμάτων, ρίψεις μολότοφ και βανδαλισμούς στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Στρούγκα», ο οποίος δέχτηκε και δεύτερη επίθεση αργότερα το ίδιο βράδυ. Ενώ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος φυγαδεύτηκε από όργανα της τάξεως.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες
Για τα όσα συνέβησαν στο χώρο της Στρούγκας αναφέρθηκαν δύο αυτόπτες μάρτυρες, ο κ. Πέτρος Περράκης και η σύζυγός του κα Έλσα Βούλγαρη, οι οποίοι ήταν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ανάμεσα στους οκτώ τραυματίες.
Ο κ. Περράκης δήλωσε: «Είχα πάει στη Στρούγκα και προσπαθούσα να προστατεύσω τα παιδιά που τα χτυπούσαν με πέτρες και ξύλα. Ένα παιδί ήταν αναίσθητο κάτω με αίματα. Με βρήκε ένας βαρύς κυβόλιθος στο χέρι. Έχω συντριπτικό κάταγμα στην ωλένη. Το χτύπημα ήταν τυφλό, αν με είχε πετύχει στο κεφάλι μπορεί να μη ζούσα τώρα».
Η κα Έλσα Βούλγαρη, που δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι από πυροσβεστήρα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για αξονική δήλωσε: «Είχα πάει σε μια καφετέρια να προφυλαχτώ, όταν με βρήκε ο πυροσβεστήρας στο μέτωπο. Ακόμα ζαλίζομαι συνεχώς. Όταν χτύπησα, δύο άνθρωποι μπροστά μου τηλεφωνούσαν στην Αστυνομία, ζητώντας επανειλημμένα να έρθουν. Είχαν μείνει ελάχιστοι αστυνομικοί…. Έσπασαν τη “Στρούγκα” και δεν έγινε ούτε μια προσαγωγή. Αν ήταν καθαρίστριες ή απεργοί, θα τους είχαν διαλύσει. Τους χούλιγκαν τους άφησαν να κυνηγάνε ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους».

Η αντίδραση των διοργανωτών
Παράλληλα, από την στιγμή που είχαμε τα παραπάνω πρωτοφανή, για την περιοχή, γεγονότα, ακολούθησαν μία σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις.
Πρώτα, οι άνθρωποι του Συντονιστικού σχολίασαν τα όσα συνέβησαν με ανακοίνωση που εξέδωσαν και στην οποία, χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Μετά τους τραυματισμούς κατοίκων της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας (ένας μάλιστα θα χρειαστεί να χειρουργηθεί εξαιτίας συντριπτικού κατάγματος) και τις μεγάλες ζημιές στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρo «ΣΤΡΟΥΓΚΑ», στον οποίο έγινε και απόπειρα εμπρησμού του, ο Δήμος μας δεν είναι ίδιος. Την Παρασκευή δεν χτυπήθηκαν δέκα πολίτες της Φιλαδέλφειας, «τραυματίστηκε» όλη η Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα.
Είδαμε ακόμα ένα επεισόδιο της ωμής βίας των οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και του στρατού τους εναντίον πολιτών που ήθελαν απλά να συζητήσουν. Ο μεταμοντέρνος φασισμός με τη φανέλα αθλητικής ομάδας είναι εδώ. Ήταν προφανές ότι οι συγκεκριμένοι εντεταλμένοι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας είχαν σαφείς οδηγίες για δολοφονικές επιθέσεις».

Στρούγκα: «Έθεσαν σε κίνδυνο ζωές»
Κεντρικό ρόλο στα επεισόδια είχε ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος της Νέας Φιλαδέλφειας «Στρούγκα», ο οποίος εξέδωσε δύο ανακοινώσεις σχετικά με τα όσα συνέβησαν.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα: «Μετά την αρχική επίθεση, κι αφού ένα πλήθος αλληλέγγυου κόσμου είχε μαζευτεί γύρω απ’ το χώρο, συζητώντας ό,τι είχε προηγηθεί, γύρω στους 30 τραμπούκους επανήλθαν επιτιθέμενοι στο πλήθος, επιδίωξαν να εισβάλλουν στο χώρο και έστειλαν στα νοσοκομεία ανθρώπους με ανοιγμένα κεφάλια και συντριπτικά κατάγματα, ενώ έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων πετώντας πέτρες, βόμβα μολότοφ κ.ά.»

Δύναμη Πολιτών: «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται»
Θέση για τα λυπηρά αυτά γεγονότα πήρε με ανακοίνωσή της και η παράταξη «Δύναμη Πολιτών», η παράταξη που θα αναλάβει τα ηνία του δήμου από 1η Σεπτεμβρίου 2014 με επικεφαλής και νεοεκλεγείς δήμαρχο τον κ. Άρη Βασιλόπουλο.
Η ανακοίνωσή της, χαρακτηριστικά, τονίζει τα εξής: «Εμείς, ως ενεργοί πολίτες, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε η πόλη μας να γίνει βορά στις ορέξεις των κάθε λογής συμφερόντων. Τονίζουμε ότι οι αντιδημοκρατικές, τραμπούκικες επιθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα φίλαθλα αισθήματα, την αγάπη προς την ομάδα της πόλης μας και την ιστορία της. Ενέργειες μιας άλλης σκοτεινής εποχής θα μας βρίσκουν έτοιμους να τις εξουδετερώσουμε.  Δεν θα υπάρξει κανένας εφησυχασμός.»

Καταδίκη από το «Νέο»
Η δημοτική παράταξη «Νέο» που θα συμμετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης το νέο Ρυθμιστικό, στην οποία αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Παρασκευής, τα οποία και καταδίκασε τονίζοντας: «Όπως είναι αναμενόμενο, καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί… Το αντίθετο! Και καλούμε όλους όσοι επιθυμούν ψύχραιμο διάλογο (και όχι μονόπλευρες τοποθετήσεις, μονολόγους ή όξυνση) να αποδεχτούν και να υποστηρίξουν την πρότασή μας.»

Ανακοίνωση από την παράταξη “Ζούμε Μαζί”

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Ζούμε Μαζί» και ο επικεφαλής της Απόστολος Κόντος, παρακολουθώντας με αγωνία τις τελευταίες εξελίξεις στην πόλη μας και μένοντας σταθεροί στις αρχές και στις προγραμματικές μας διακηρύξεις, καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια της προηγούμενης Παρασκευής, που προσβάλλουν κάθε έννοια Δημοκρατίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Καταγγέλλουμε ως εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάλυση του πνεύματος διαλόγου και μάλιστα για σοβαρότατα ζητήματα της πόλης και την επιβολή τρομοκρατικών τακτικών, που επιχειρείται από ύποπτα κέντρα, εντελώς ξένα προς το φίλαθλο πνεύμα και την ιστορία της ΑΕΚ και της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Όσον αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ εμμένουμε απαρέγκλιτα στο προεκλογικό μας πρόγραμμα ,όπου με σαφήνεια στηρίζουμε την κατασκευή του στην ιστορική του έδρα, αλλά με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες, τον οικιστικό ιστό της πόλης, το περιβάλλον, το Άλσος, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.
Σε καμία περίπτωση δε θα συνδράμουμε στο τεχνητό  κλίμα διχασμού και πόλωσης που επιδιώκεται από λίγους να επιβληθεί ανάμεσα στους πολλούς φίλους της ΑΕΚ και την τοπική κοινωνία. Αντιθέτως ,θα συμβάλλουμε με κάθε μέσο που μας επιτρέπει ο θεσμικός μας ρόλος στην αποτροπή φαινομένων βίας και φανατισμού και στην αποκατάσταση του κλίματος διαλόγου, ευπρέπειας και αθλητικού και πολιτικού πολιτισμού, για την καλύτερη δυνατή λύση για την ΑΕΚ και την πόλη μας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Θυμίζει εποχές «Καρφίτσας»»
Για απόπειρα επιβολής κατάστασης «κατοχής» στην περιοχή κάνει λόγο το ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει ως εξής: «Η υποκινούμενη τρομοκρατία κατά των κινημάτων, των κατοίκων και της Αριστεράς δεν θα περάσει στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα!.
Με αιχμή του δόρατος ομάδες κρούσης εμφανιζόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ, επιχειρείται να επιβληθεί κατάσταση «κατοχής» στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα, με αντισυγκεντρώσεις, τραμπούκικες επιθέσεις για τη ματαίωση συγκεντρώσεων που οργανώνουν κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες, ευθείες απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αγωνιστών/στριών αλλά και συγγενικών τους προσώπων.
Η απόπειρα αυτή δημιουργίας ‘καθεστώτος’ απαγόρευσης της πολιτικής δραστηριότητας και της διακίνησης ιδεών, στο όνομα επιχειρηματικών συμφερόντων που ψευδεπίγραφα ταυτίζονται με τα “ιδανικά της ΑΕΚ”, που θυμίζει εποχές «Καρφίτσας» και αντιγράφει ευθέως τις φασιστικές μεθόδους δράσης, δεν πρόκειται να περάσει! Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις τραμπούκικες μεθόδους και όσους τις υποκινούν και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να εγκαθιδρυθεί καθεστώς τρόμου σε έναν δήμο με αγωνιστικές παραδόσεις και με πρόσφατα εκλεγμένη αριστερή δημοτική αρχή.».

ΚΚΕ – ΚΝΕ: «Τέτοιες πρακτικές δεν βοηθούν τους εργαζόμενους»
Στη συνοπτική ανακοίνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σημειώνεται: «Η Κ.Ο. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας του ΚΚΕ και οι οργανώσεις Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας της ΚΝΕ  εκφράζουν την αντίθεση τους με την παρεμπόδιση και επίθεση σε εκδήλωση κατοίκων της περιοχής με θέμα «το νέο ρυθμιστικό της Αττικής» από ομάδα χούλιγκαν.
Τέτοιες πρακτικές και μέθοδοι δεν βοηθούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας να βγάλουν σωστά συμπεράσματα για ένα σημαντικό ζήτημα όπως είναι το νέο ρυθμιστικό. Αντίθετα τον απροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννούν.»

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Aμφισβήτηση του δικαιωματος της ελεύθερης συζήτησης»
Τέλος, από την ανακοίνωση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεχωρίσαμε την ακόλουθη αναφορά:
«…Αυτό που έγινε την Παρασκευή 20/6 στη Νέα Φιλαδέλφεια με τη συνεργασία παρακράτους και κράτους είναι η προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης του δικαιώματος να μπορεί να συζητά κάποιος ελεύθερα και να καταθέτει δημόσια την άποψή του, η προσπάθεια συγκρότησης κινήματος.»

Ματαιώθηκε η ανοιχτή συζήτηση στο ΠΠΙΕΔ

Ένταση υπήρξε και το απόγευμα της Τρίτης 24 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του ΠΠΙΕΔ όπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει ανοιχτή συζήτηση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο και τις διατάξεις του για το Άλσος από τις δημοτικές παρατάξεις “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” (νυν διοίκηση στο Δήμο Νέας Ιωνίας) και “Δύναμη Πολιτών” (νέα διοίκηση στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας). Εκεί το παρών έδωσαν δεκάδες οπαδοί της ΑΕΚ που δημιούργησαν ένα θερμό κλίμα με αποτέλεσμα η εκδήλωση να ματαιωθεί. Αναλυτικό ρεπορτάζ  εδώ

Διαβάστε ακόμα:

Αγριεύει η κόντρα για το γήπεδο της ΑΕΚ

Ανακοίνωση-πρόσκληση των Δημάρχων Φιλαδέλφειας και Ν. Ιωνίας για το Άλσος

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ