Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Με τις μελέτες ανοίγει ο δρόμος για τα έργα

Δημοσιεύθηκε

στις


Στην προώθηση μιας σειράς μελετών με στόχο την υλοποίηση μιας σειράς από μεγάλα έργα προχωράει η Δημοτική Αρχή Ηρακλειου Αττικής του κ. Νίκου Μπάμπαλου. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω της αναμόρφωσης του τεχνικού προγράμματος, δόθηκε το «πράσινο φώς» για να ξεκινήσει η εκπόνηση ενός πακέτου μελετών, οι οποίες, αφού καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστούν αυτές οι παρεμβάσεις, θα αποτελέσουν – έπειτα – το μεγάλο όπλο του Δήμου για να διεκδικήσει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση των έργων.
«Στην εποχή των μεγάλων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που το κυνήγι πόρων για τη χρηματοδότηση έργων – μικρών ή μεγάλων – είναι πλέον μονόδρομος, οι στοιχειοθετημένες, έγκριτες και ώριμες μελέτες είναι εκείνα τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να χτυπήσουμε με αξιώσεις τις πόρτες των φορέων που χειρίζονται τα χρηματοδοτικά πακέτα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για ένα καλύτερο Ηράκλειο, μια πραγματικά ανθρώπινη πόλη», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Μπάμπαλος.

Υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη
Κορυφαία εκ των μελετών, που προβλέπεται το επόμενο διάστημα να αρχίσει να συντάσσεται, είναι το σχέδιο για την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη στο τμήμα ανάμεσα στην κεντρική πλατεία της πόλης και το σταθμό του ΗΣΑΠ. Αν τελικά προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο, θα διοχετευτεί και πάλι η διαμπερή κυκλοφορία μέσω των οδών Μελίνας Μερκούρη και Μαρίνου Αντύπα, κάτι που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν δρόμοι γειτονιάς, όπως η οδός Πολυτεχνείου.
Η μελέτη θα βοηθήσει το Δήμο να διεκδικήσει τα 4 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι χρειάζονται για να γίνει το έργο, είτε από την Περιφέρεια Αττικής, είτε διερευνώντας άλλες μεθόδους.

Το κτίριο του Ο.Τ. 216 αξιοποιείται με χαρακτήρα κοινόχρηστο
Πάγιο ζήτημα του Δήμου, τα τελευταία χρόνια, είναι και η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου επί του Ο.Τ. 216 στην οδό Πευκών. Η Δημοτική Αρχή δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε λύση και να βρει, έπειτα από συζήτηση και  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τρόπους για να αξιοποιηθεί το κτίριο, παραμένοντας κοινόχρηστο και προς όφελος των κατοίκων της πόλης.
Η αρχή γίνεται με τη σύνταξη της μελέτης στατικότητας του κτιρίου, η οποία θα υποδείξει εάν το κτίσμα είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί ως είναι δομημένο ή θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να ανεγέρθη εκ νέου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης, θα προχωρήσουν και οι περαιτέρω ενέργειες.

Άλλες παρεμβάσεις
Ο Δήμος σκοπεύει, επιπλέον, να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση για την ανέγερση ενός ακόμα παιδικού σταθμού στο Παλαιό Ηράκλειο (όπου η Περιφέρεια έχει εγκρίνει την κατασκευή του αντίστοιχου επί της λεωφόρου Πλαπούτα). Επίσης, θα συνταχθεί μελέτη και για την εγκατάσταση στεγάστρου στο γήπεδο επί των οδών Κουντουριώτου και Πολυτεχνείου (γνωστό ως Τυφώνα).

Θετική με παρατηρήσεις η αντιπολίτευση
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρξε θετική αντιμετώπιση επί της ουσίας για τις μελέτες και τα έργα αλλά κατατέθηκαν κάποιες ενστάσεις και προβληματισμοί όπως για το κόστος όλων αυτών των μελετών και το αν αυτές θα έχουν αντίκρυσμα για το Δήμο, αν δηλαδή θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις και δεν θα μείνουν στα χαρτιά, όπως στην περίπτωση της υπογειοποίησης της Μελίνας Μερκούρη (όπου το κόστος των μελετών και μεγαλύτερο). Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση ο κ. Μπάμπαλος είπε πως θα διεκδικηθεί η χρηματοδότηση και των μελετών  από την Περιφέρεια, απ’ όπου υπάρχει , κατ’ αρχήν, θετική διάθεση για την πραγματοποίηση του έργου. “Οφείλουμε να έχουμε πλήρη φάκελο για να χρηματοδοτηθούν τα έργα” τόνισε ο κ. Μπάμπαλος

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ