Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

ΚΟΙΝΣΕΠ: Λύση ή πρόκληση;

Δημοσιεύθηκε

στις

Τελικά τι είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ; Ο πολίτης ακούει να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος ολοένα και εντονότερα τα τελευταία δύο χρόνια, συνοδευόμενος είτε με θετικά, είτε με αρνητικά σχόλια.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ, ή Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι, κατά κύριο κανόνα, συμπράξεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ιδιώτες ή άλλους φορείς (εργαζομένων, συλλόγων κτλ), προκειμένου να εκτελέσουν έργο κοινωνικού χαρακτήρα, συχνά χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων, η ΚΟΙΝΣΕΠ θα συμπράξει με φορείς του Δημοσίου – μεταξύ των οποίων και οι δήμοι – προκειμένου να προσφέρει ευελιξία κινήσεων, χειρισμών αλλά, πάνω από όλα, προσλήψεων.
Μια σύμπραξη Δημοσίου – ΚΟΙΝΣΕΠ μπορεί να προσλάβει ελεύθερα και εκτός «μνημονιακών» απαγορεύσεων προσωπικό που θα εκτελέσει το έργο το οποίο έχει αναλάβει, με συμβάσεις διάρκειας όση και ο χρόνος που έχει ανατεθεί για την αποπεράτωση του εν λόγω έργου ή υπηρεσίας και αμοιβής… τόσο, όσο θα οριστεί από την αρχική συμφωνία. Αυτή η «συμφωνία» είναι συνήθως μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο φορέα και την ΚΟΙΝΣΕΠ στην οποία περιγράφεται το έργο (κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εξυπηρέτησης, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις κ.α.), η χρηματοδότησή του – δημόσιο χρήμα σε συνδυασμό με κοινοτικούς πόρους – και η διάρκειά του.

Διαβάστε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί στα περίπτερα των βορείων προαστίων από την Παρασκευή 28 Μαρτίου:

– Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ και κατά των ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν γίνει της μόδας στους δήμους

– Χιλιάδες αιτήσεις για προσλήψεις μέσω των επιχειρήσεων

– Γιατί κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ο Λέανδρος Ρακιντζής

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ