Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Έβαλαν πωλητήριο ακόμα και στο διαδημοτικό γήπεδο!

Δημοσιεύθηκε

στις


«Θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας;» διερωτώνται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών κατά της εκποίησης των 98 περίπου στρεμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Λυκόβρυση (πρώην ΕΘΙΑΓΕ), στα σύνορα με τη Μεταμόρφωση.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι προς πώληση περιλαμβάνονται και 23 περίπου στρέμματα, που έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης-Πεύκης, και στα οποία έχουν κατασκευασθεί προσφάτως σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις!


Διήμερο εκδηλώσεων
Ο Δήμος και οι φορείς της Λυκόβρυσης και της Πεύκης με την ανακοίνωσή τους ζητάνε από κάθε ενδιαφερόμενο να παραβρεθεί στο διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου 2014 όπου έχουν προγραμματιστεί μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στο Κτήμα ΕΘΙΑΓΕ στη Λυκόβρυση (είσοδος επί Λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου) που περιλαμβάνουν επισκέψεις πολιτων, σχολείων και φορέων, ξεναγήσεις στο οινοποιείο και τους άλλους χώρους του κτήματος, θεματικές παρουσιάσεις και προβολές. Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 π.μ. και διαρκούν μέχρι και τις 2 μ.μ. και το Σάββατο οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και διαρκούν μέχρι και τις 5 το απόγευμα.  

Η ανακοίνωση
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και της Επιτροπής Φορέων και Πολιτών έχει ως εξής: «Ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι ο χώρος των 98 περίπου στρεμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Λυκόβρυση, επί της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, πρόκειται να πωληθεί για “Εμπορικό Πάρκο” ή “Εκθεσιακό Κέντρο”.
Είναι γνωστό ότι σε αυτόν το χώρο στεγάζονται Ερευνητικά Ινστιτούτα Αμπέλου, Εδαφολογίας, Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων και Οίνου καθώς και υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως Εργαστήρια Ελέγχου κυκλοφορίας Ζωοτροφών, Εδαφοϋδρολογίας, Εντομοτροφείο κ.ά.
Το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης καταλαμβάνεται από την αμπελογραφική συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθήνας, στην οποία διατηρείται πολύτιμο γενετικό υλικό εννιακοσίων (900) περίπου αυτοχθόνων και ξενικών ποικιλιών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή των Βαλκανίων.
Πρέπει επιπλέον να επισημανθεί, ότι στα προς πώληση 98 στρέμματα περιλαμβάνονται και 23 περίπου στρέμματα, που έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης-Πεύκης, και στα οποία έχουν κατασκευασθεί σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αντί η πολιτεία να αξιοποιήσει αυτήν την μοναδική αμπελουργική τράπεζα γενετικού υλικού εθνικής κληρονομιάς, ακολουθεί την επιλογή της πώλησης της δημόσιας έκτασης για εμπορική χρήση.
Η απαράδεκτη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, πρόσκλησης ενδιαφερόμενων αγοραστών και πώλησης της έκτασης, πέρα από την πλήρη καταστροφή της μοναδικής εθνικής κληρονομιάς, θα έχει και απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, οικονομικές και περιβαλλοντικές, αφού ο ήπιος οικιστικά χαρακτήρας της πόλης μας θα μεταβληθεί σε βεβαρημένη περιφερειακή εμπορική ζώνη, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Από τον Δήμο μας και την τοπική κοινότητα υφίστανται προτάσεις αξιοποίησης της περιοχής, προς όφελος των κατοίκων και του λεκανοπεδίου της Αττικής, με ίδρυση Μουσείου Αμπέλου και Οίνου, Παραδοσιακών τροφίμων και άλλων προτάσεων που διατηρούν τον ήπιο χαρακτήρα της.
Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουν κατανοήσει οι “αρμόδιοι” ότι η διατήρηση και ανάδειξη των περιβαλλοντικών μας θησαυρών πέρα από την ευρύτερη σημασία που έχουν, μπορούν να αποτελέσουν μοναδικά αναπτυξιακά εργαλεία όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.
Θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας;
Καλούμε τους πολίτες του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής σε πανστρατιά για να υπερασπιστούμε την εθνική μας κληρονομιά και πλούτο και το Δημόσιο χαρακτήρα του κτήματος.
Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και τα επιχειρήματά μας σωστά.
Η θετική έκβαση του αγώνα θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή όλων μας.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΣΙΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΗΠΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.»

Διαβάστε και πρόσφατο ρεπορτάζ του xtypos.gr για το θέμα με τις αντιδράσεις και του όμορου Δήμου Μεταμόρφωσης:

Διαδημοτικός αγώνας για να μην πωληθεί ο χώρος του ΕΘΙΑΓΕ

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ