Ελάτε στην παρέα μας

ΚΕΔΕ

ΚΕΔΕ: Νόμος για χρηματοδότηση από πόρους της ΕΕ έργων και μελετών

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν άμεσα εκατοντάδες σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αποτελεί πλέον και νόμο του κράτους με το ν.4483/2017.

Ειδικότερα, ένα πάγιο αίτημα της Τ.Α. και των Δ.Ε.Υ.Α. ήταν να μπορούν οι Δ.Ε.Υ.Α. ως κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων για την εκτέλεση έργων και μελετών να χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων και από πόρους της Ε.Ε.

Με τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και απότον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη καθώς και με τη συμπαράσταση του Υπουργού κ. Χαρίτση ψηφίστηκε διάταξη η οποία συμπεριλήφθηκε στον.4483/2017. Συγκεκριμένα πρόκειται για το άρθρο 5 του ν.4483 με το οποίο επαναπροσδιορίζονται οι πόροι των Δ.Ε.Υ.Α. ( άρθρο 10 του ν.1069/1980).

Στο άρθρο προβλέπεται οι Δ.Ε.Υ.Α. να χρηματοδοτούνται για έργα και μελέτες εκτός από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από πόρους της Ε.Ε. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έως και 100%, καταργώντας τον περιορισμό που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35%.

Με την άρση του περιορισμού χρηματοδότησης από το Εθνικό ΠΔΕ όπου οι ΔΕΥΑ καλούνταν να συμμετάσχουν με 65% ίδια συμμετοχή στα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης «ξεκλειδώνει» η χρηματοδότηση σημαντικών έργων, απαραίτητων για την εξασφάλιση υδροδότησης, την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων αποχέτευσης, αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ