Ελάτε στην παρέα μας

ΚΕΔΕ

 Δ. Παπαστεργίου στον Χ-Τύπο: Μέχρι τις 15 Αυγούστου η 2η δόση στους δήμους – Τι είπε για επέκταση συμβάσεων και κόντρα με Πατούλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε στον Χ-Τύπο για τις επεκτάσεις των συμβάσεων εργασίας στους δήμους, τη 2η δόση στους ΟΤΑ και την κόντρα με τον Περιφερειαρχή Αττικής Γ. Πατούλη για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου μίλησε στον Χ-Τύπο για την επέκταση των συμβάσεων εργασίας στους ΟΤΑ, δίνοντας διευκρινήσεις για ένα θέμα που έχει προκαλέσει σύγχυση στους δήμους τις τελευταίες μέρες, προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις στην καταβολή της 2ης δόσης οικονομικής ενίσχυσης στους δήμους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ παράλληλα έβαλε τέλος στα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και τον ήθελαν να βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη για την διαχείριση των απορριμάτων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Χ-Τύπο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου

Τι ισχύει με τις επεκτάσεις των συμβάσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ

«Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την αυτοδιοίκηση, κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να ανανεώσουμε τις συμβάσεις. Σε συζητήσεις που είχαμε και με το υπουργείο Εσωτερικών η απάντηση είναι ότι την ώρα αυτή και όσο ισχύει η περίοδος του εξαμήνου -από τις 13 Μαρτίου- έχουμε το δικαίωμα να ανανεώσουμε συμβάσεις και να κάνουμε νέες. Παράλληλα, δεν ισχύει και το 12μηνο που ίσχυε παλαιότερα, σε σχέση με την αποκλειστική απασχόληση ενός ατόμου μόνο για 2 μήνες μέσα στο διάστημα αυτό. Συνεπώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι μπορούμε να ξανακάνουμε συμβάσεις, στο ίδιο ή σε άλλο προσωπικό, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα υπάρχει και σχετικό έγγραφο-εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα είναι πως αρκετές υπηρεσίες δεν δέχονται ακριβώς αυτή την ερμηνεία και θέλουν κάποιο πιο ξεκάθαρο έγγραφο από το υπουργείο ότι μπορούμε δηλαδή ακόμα και με το ίδιο προσωπικό να κάνουμε νέες συμβάσεις, κάτι που το έχουμε ζητήσει και εμείς, ωστόσο είναι ξεκάθαρο αυτό, αν συνδυάσουμε δηλαδή την εγκύκλιο που βγήκε πριν λίγες μέρες και την ΠΝΠ για το 12μηνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή και τα 8μηνα της κοινωφελούς μέχρι να οριστικοποιηθούν θα αργήσουν πιθανώς και φυσικά οι ανάγκες που υπάρχουν είναι τεράστιες θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή λύση το συγκεκριμένο κομμάτι.» 

Για την 2η δόση που αναμένεται για την οικονομική ενίσχυση των δήμων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας 

«Το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι που απασχολεί πολλούς δήμους το τελευταίο διάστημα και υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα. Σε συνεχείς συζητήσεις που έχουμε με το υπουργείο εσωτερικών πληροφορηθήκαμε ότι θα πρέπει πρώτα οι δήμοι να τελειώσουν με την εισαγωγή των στοιχείων. Έχουμε πει ότι όλοι οι δήμοι πρέπει να περάσουν τα στοιχεία στο παρατηρητήριο και βάσει αυτών θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία δεύτερη καταβολή, ανάλογα και με τις πραγματικές απώλειες που έχει ο κάθε δήμος. Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι αυτό να γίνει μέσα στο πρώτο 15ημερο του Αυγούστου, αρκεί να είμαστε και εμείς συνεπείς. Δεν είναι μόνο αυτές οι απώλειες, είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι ΟΤΑ είχαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα αποδεικνύοντας τις πραγματικές μας ανάγκες ώστε να ζητήσουμε περαιτέρω στήριξη για τους δήμους σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία.»

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον ίδιο να έχει διαφωνία με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη για την διαχείριση των απορριμμάτων

«Δεν πρόκειται για κάποια διαφωνία, ούτε υπάρχει κάποια κόντρα με κανέναν. Πριν από λίγες μέρες είχαμε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πατούλη, υπήρξε μία κουβέντα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να δουλέψουν καλύτερα οι φορείς διαχείρισης. Ο κ. Πατούλης και παλαιότερα σαν δήμαρχος Αμαρουσίου είχε εκφράσει μία συγκεκριμένη άποψη για την διαχείριση των απορριμμάτων. Προφανώς και μένουμε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία. Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι’ αυτό πρέπει και να είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους. Η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Κάθε άλλη συνεργασία στο πνεύμα αυτό μας βρίσκει σύμφωνους.»  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ