Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

200 εκατ. οι απώλειες των δήμων λόγω κορωνοϊού – Από που προέρχονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δύο δόσεις ΚΑΠ (περί τα 200 εκατ. ευρώ) προσδιόρισε τις απώλειες των δήμων λόγω κορωνοϊου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Το σημαντικό, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, «είναι ότι δεν θα μας λείψουν χρήματα, τα νέα είναι καλά, καθώς το ΥΠΕΣ μας λέει ότι έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό». Πρόσθεσε, δε, ότι τα χρήματα θα δοθούν σταδιακά και ζήτησε «να είναι δίκαιη βοήθεια», καθώς κάποιοι δήμοι, όπως οι τουριστικοί, «έχουν περισσότερες ανάγκες».

Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διευκρίνισε ότι «δεν μας ζητήθηκε να στείλουμε καταγεγραμμένες απώλειες πόρων», προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθεί τα οικονομικά των δήμων μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

Να σημειωθεί ότι οι απώλειες των δήμων, όπως προβλέπεται και στην σχετική ΠΝΠ, προέρχονται κυρίως από:

  • Μη πληρωμή ΔΕΗ από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απώλεια από τα ανταποδοτικά τέλη.
  • Την αναστολή πληρωμής τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και κοινόχρηστων χώρων από τις επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο».
  • Αναστολή καταβολής μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.
  • Την μη καταβολή τελών παρεπιδημούντων από ξενοδοχεία και, γενικότερα, τουριστικά καταλύματα, που, βεβαίως, αφορά τους τουριστικούς δήμους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δοθεί η τελευταία δόση των ΚΑΠ για τον Απρίλιο, ύψους 106,4 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ