Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (1/7) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις 2023 αρχίζουν την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 και διαρκούν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 (με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα). Στη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

 

  • Σε 3,39 δισ. ευρώ αναρριχήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου τον περασμένο Απρίλιο (από 3,09 τον αντίστοιχο μήνα του 2022) , σημειώνοντας αύξηση 9,8%, σε ετήσια βάση. Αντίθετα, παρουσίασε μείωση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο 2023, που είχε διαμορφωθεί σε 3,43 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι: λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα (195,5%) και λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (38,8%). Ενώ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι: λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα (35,7%) και λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (10,2%).

 

  • Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 498,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 429,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ειδικότερα, αύξηση κατά 19,9% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 761,1 εκατ. ευρώ, έναντι 634,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ αύξηση κατά 27,8% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2023: 262,9 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2022: 205,7 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 30,0%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,4%.

 

  • Ανοίγει η πόρτα χρηματοδότησης για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, μέσω των μικροπιστώσεων. Η συγκεκριμένη αγορά που θεσπίστηκε για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στην επιχειρηματική δραστηριότητα, κάνει τα πρώτα της βήματα και διαμορφώνει το νέο πλαίσιο το οποίο θα φιλοξενήσει κυρίως ΜμΕ. Η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει οριστεί ως αρμόδια αρχή, έχει ήδη χορηγήσει τρεις άδειες σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων. Μέσω αυτών των ιδρυμάτων και της χρηματοδότησης που θα παρέχουν, δημιουργείται ένας νέος πυλώνας, παράλληλος προς τις τράπεζες, που λειτουργεί, όμως συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά ως προς αυτές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ