Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • 21/12 είναι η ημερομηνία καταβολής του Δώρου των Χριστουγέννων κανονικά για το τμήμα που αφορά τους πραγματικούς μισθούς που έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις – όπως την ίδια ημέρα θα καταβληθεί από το κράτος και το τμήμα εκείνο, που αφορά το κομμάτι των πληρωμών που έχουν δοθεί μέσα από αναστολές συμβάσεων εργασίας, ή άδειες ειδικού σκοπού, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

 

  • 39% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει πως θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών. Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, 430 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Με το 14% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% να προβλέπει μείωση και το 74% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που προκύπτουν ανέρχονται σε +3%.

 

 

 

  • 50 εκατ. ευρώ επιπλέον θα δώσει το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund). Με την προσθήκη του παραπάνω ποσού το οποίο προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δημόσιοι πόροι προς το Ταμείο, ανέρχονται πλέον στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή των ιδιωτικών funds, το ποσό ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ  η συνολική «έκθεση» της ΕΑΤ στο EquiFund, πλέον διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ, έναντι των 15 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική της συμμετοχή (σ.σ. ως ΕΤΕΑΝ).

 

  • Αύξηση κονδυλίων για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων των καθεστώτων ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 για το έτος 2020, αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Έτσι, τα κονδύλια για το έτος 2020 αυξάνονται:
    – Για την φορολογική απαλλαγή, από 590.000.000 ευρώ σε 630.000.000 ευρώ.
    – Για την επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης από 560.000.000 ευρώ σε 810.000.000 ευρώ.

 

  • Νέα παράταση έως και τις 21 Δεκεμβρίου, λαμβάνει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 200 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, εν αναμονή της επίσημης έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) του αιτήματος της Περιφέρειας Αττικής για τη διεύρυνση των ΚΑΔ, καθώς και των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις για παράταση της καταληκτικής προθεσμίας. Συνολικά, το ποσό που θα διατεθεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι 250 εκ. ευρώ.

 

 

 

  • Google Ελλάδος και Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχωρούν σε συνεργασία που ανακοίνωσαν στο 31ο ετήσιο συνέδριο “Greek Economic Summit” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με στόχο ένα νέο πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, προκειμένου να λειτουργούν ψηφιακά. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δωρεάν ομαδικά διαδικτυακά σεμινάρια, αλλά και κατ’ ιδίαν διαδικτυακή συμβουλευτική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ