Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (11/6) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Μικρή αύξηση στην έναρξη επιχειρήσεων το 1ο τρίμηνο του 2022 παρουσιάζει η νέα δημογραφική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Συνοπτικά: Οι νέες επιχειρήσεις ήταν 27.301 παρουσιάζοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021 που είχαν ανέλθει σε 26.441 αλλά και μείωση 20,9% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2021 που είχαν ανέλθει σε 34.508. Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων), για το σύνολο των τομέων της οικονομίας, το Α’ τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε 27.301, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2021 που είχαν ανέλθει σε 26.441 και μείωση 20,9% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2021 που είχαν ανέλθει σε 34.508.

 

  • Voucher ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, για την αναβάθμιση ταμειακών μηχανών, αλλά και μηχανημάτων POS προβλέπει το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τερματικά POS και της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ, ώστε να επιτευχθεί η μετάδοση πληροφοριών για τις εκδοθείσες αποδείξεις σε πραγματικό χρόνο. Το πρόγραμμα προβλέπει να αλλάξουν περίπου 100.000 POS και ακόμα 50.000 ταμειακές μηχανές.

 

  • Την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς αποκαλύπτοντας τι προβληματίζει την κυβέρνηση αναφορικά με το συγκεκριμένο μέτρο: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τα ζητήματα και κάνει παρεμβάσεις, το θέμα του ΦΠΑ είναι ότι, δημιουργεί μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Είναι όμως ένα μέτρο που εξετάζεται». Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε μάλιστα ότι – με τη μείωση του ΦΠΑ – «λίγες φορές φάνηκε η διαφορά», ενώ έφερε ως παράδειγμα και τη μείωση 6% στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι «με την πολύ σοβαρή παρέμβαση στο ρεύμα, θα δούμε ότι θα έχουμε αλλαγή στην τιμή των προϊόντων».

 

  • Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου τα υποκαταστήματα των τραπεζών και οι υπηρεσίες του Δημοσίου, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Ωστόσο, στον ιδιωτικό τομέα ο νόμος δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Αναφορικά με τα μαγαζιά που είναι ανοιχτά του Αγίου Πνεύματος, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη γιορτή δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν κανονικά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ