Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Απόφαση του ΣτΕ ορίζει την απλοποίηση των διαδικασιών με τις οποίες τα αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα κεφαλαιουχικών εταιρειών που δεν ασκούσαν διοίκηση και οι εταιρείες πτώχευσαν, μπορούν να προστατευτούν από φορολογικούς καταλογισμούς, πρόστιμα, κλπ, με απλές ενδικοφανείς προσφυγές προς τα αρμόδια φορολογικά όργανα.

 

  • Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-Λιανικό», που έχει στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19), να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού αυτών, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους και να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας τους. Ο προϋπολογισμός της Δράσης είναι 80.000.000 ευρώ, ενώ επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ.

 

  • Το πρόστιμο “γλιτώνουν” όσοι δεν κατάφεραν εντός του 2020 να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος τους. Όπως αναφέρει το ΕΕΑ, η καραντίνα και η μείωση της κατανάλωσης, αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν στο προηγούμενο έτος να μαζέψουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις, μέτρο το οποίο αποφασίσθηκε σε μία περίοδο που η οικονομία ξεκινούσε να ανεβάζει ρυθμούς και όλα έδειχναν ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί. Επισημαίνεται ότι δεν αποκλείεται να δοθούν κίνητρα όχι μόνο για την αύξηση των ηλεκτρονικών αποδείξεων το 2021 αλλά και για να «ρίξουν» στην αγορά τμήμα από τις αποταμιεύσεις τους, κάτι που θα γίνει μέσω της χορήγησης κινήτρων τα οποία θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα.

 

 

  • Το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων ενεργοποιήθηκε με στόχο την παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διαχειριστής του νέου Ταμείου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο θα λειτουργεί ως εγγυητής των δανείων επενδυτικού σκοπού, σε ύψος έως 80%. Το Ταμείο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

 

  • Τον Μάρτιο αναμένεται ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεξάρτητα από τις υγειονομικές εξελίξεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση στον 5ο κύκλο.

 

  • Παράταση πληρωμής επιταγών σχεδιάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών μια προσπάθεια να προλάβει νέο κύμα λουκέτων από επιχειρήσεις που φθάνουν στα πρόθυρα ταμειακής ασφυξίας, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να παρατείνει εκ νέου τις προθεσμίες πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων κ.λπ. που έληγαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και παρατάθηκαν κατά 75 ημέρες.

 

 

  • Πάνω από 500 καταστήματα εγγράφηκαν κατά το πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “agora delivery” που παρέχει η Περιφέρεια Αττικής, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα δωρεάν δημιουργίας e-shop σε καταστήματα λιανικής και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ