Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Αίτημα για περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας της αγοράς, με κατάργηση της υποχρέωσης ραντεβού τις καθημερινές και διατήρησή της μεθόδου «click in shop» προσωρινά μόνο για το Σάββατο και για το σύνολο του λιανεμπορίου, απέστειλε με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Στην επιστολή ο κ. Καφούνης υπογραμμίζει την εκτίμηση του εμπορικού κόσμου της Αθήνας, ότι, έως σήμερα, είναι εξαιρετική η λειτουργία της αγοράς με απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών προτάσεων, ενώ σημείωσε ότι με την εφαρμογή των υποχρεωτικών self test θα μπορέσει να ελευθερωθεί σταδιακά η λειτουργία της αγοράς, με στόχο την τόνωση της υποτονικής ζήτησης και την περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας πριν την σημαντική περίοδο του Πάσχα.
  • Μείωση του κύκλου εργασιών σε επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων και εστίασης σημειώθηκε το Φεβρουάριο σύμφωνα με τα χαρτογραφικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, τα στοιχεία σε μηνιαίο επίπεδο και σε ανάλυση Περιφερειακής Ενότητας της Ελλάδας για τον κλάδο παροχής καταλυμάτων παρουσιάζουν ότι ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 24.595.138 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 68,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 78.223.504 ευρώ. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 51.672.826 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 115.729.873 ευρώ.

 

 

  • Με ρυθμό 3,5-4% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2021 , με βάση το βασικό σενάριο των εξελίξεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την τριμηνιαία έκθεσή που παρουσιάστηκε διαδικτυακά. Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει βραδύτερα, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο και επανακάμψει το φθινόπωρο με καθυστερήσεις στην απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη (1,5-2%). Όσον αφορά την ανεργία όπως υπολογίζεται θα κυμανθεί μεταξύ 15,5-16%.

 

  • Πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ επιβλήθηκε με βάση τα άρθρο 5 παρ. 1 γ’ και 6 παρ. 1 στ’ του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679, σε εταιρεία, για μη νόμιμη χρήση κάμερας σε χώρο εργαζομένων. Κατά την εξέταση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι η λήψη της κάμερας δεν περιοριζόταν σε χώρους που ήταν απαραίτητο για σκοπούς προστασίας προσώπων και αγαθών, αλλά λάμβανε εικόνα από χώρο γραφείων, ενώ παράλληλα υπήρχε η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που αποτελεί παράβαση της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων.

 

  • Το ισχύον φορολογικό καθεστώς για τη μεταβίβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων από γενιά σε γενιά στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και τη συνέχειά τους, εκτιμά η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. «Η Πολιτεία συντηρεί αναίτια και σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης την άνιση φορολογική μεταχείριση νομικών και φυσικών προσώπων, στην περίπτωση μεταβίβασης μετοχών από την πρεσβύτερη στη νεότερη γενιά. Γιατί πώς είναι δυνατόν η υπεραξία από την πώληση μετοχών να μη φορολογείται όταν γίνεται μεταξύ νομικών προσώπων, αλλά να φορολογείται με το εξοντωτικό 15% όταν πρόκειται για μεταβίβαση μεταξύ φυσικών προσώπων;» επισημαίνεται στην επιστολή. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται σειρά μέτρων, όπως η μείωση της φορολόγησης της υπεραξίας από την πώληση μετοχών σε ποσοστό 5%. Στην περίπτωση των συγγενών πρώτου βαθμού, η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση μετοχών προτείνεται να έχει συντελεστή 1% και δεύτερου βαθμού 2%. Επιπλέον, προτείνεται ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το σύνολο ιδίων κεφαλαίων, αφότου όμως αφαιρεθούν οπωσδήποτε τα ειδικά αποθεματικά.

 

 

  • Παρατείνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης μέχρι 30-4-2021, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η παράταση αναστολής κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των συνθηκών που επικρατούν, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

 

  • Οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα, ενώ, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι, το οποίο προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της εφορίας, με την ΠΟΜΙΔΑ να προτείνει η έκπτωση να ανέρχεται σε 5%.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ